Vlaganje

SpaceX in ULA pridobita pogodbe o lansiranju. ULA osvoji skoraj 50 % več denarja

[Z] vsakim dnem sem vedno bolj prepričan, da je skupno podjetje Boeing in Lockheed ULA obsojeno na propad. Vse od ameriškega letalstva certificiran SpaceXov Falcon 9 raketa srednjega dviga za prenašanje tovora pred štirimi leti je Falcon 9 zmagal na vseh ponudbah za takšne misije, v katerih je tekmoval z raketami Atlas V, ki jih je ponudila ULA.
-- Jaz, pred osmimi meseci

Ampak to je bilo takrat in to je zdaj.

Danes SpaceX še naprej zaračunava ameriški vladi bistveno manj (kot to stori United Launch Alliance) za storitve izstrelitve. Vendar pa par nedavnih pogodb v skupni vrednosti 739 milijonov dolarjev dokazuje, da je vlada ZDA je dejansko pripravljen plačati ULA več kot SpaceX za isto delo - vsaj včasih. A morda še bolj pomembno za prihodnje možnosti ULA in njenih solastnikov Boeing in Lockheed Martin (NYSE:LMT), rakete ULA postajajo cenejše in se približujejo cenovni pariteti s SpaceX-ovimi.

ali se bo doge vrnil gor
Izstrelitev rakete Atlas V z rta Canaveral.

Pentagon je pravkar naročil še tri izstrelitve ULA Atlas in tri Falcone pri SpaceXu. Vir slike: Getty Images.

739 milijonov dolarjev vesoljske pogodbe

Dovolite mi, da razložim.Prejšnji mesec so ameriške letalske sile objavile nagrado šest pogodb o izstrelitvi razdeliti med SpaceX in ULA. SpaceX bo lansiral misije, imenovane NROL-87, NROL-85 in AFSPC-44, za skupne stroške 297 milijonov dolarjev (99 milijonov dolarjev na izstrelitev). ULA bo odgovorna za Silent Barker, znan tudi kot NROL-107, SBIRS GEO-5 in SBIRS GEO-6. ULA bo plačana 441,8 milijona dolarjev za svoje tri lansiranja - 147,3 milijona dolarjev na kos.

In to je očitno naslov tukaj. S 739 milijoni dolarjev za prevzem, SpaceX in ULA opravljata v bistvu enako delo - vendar bo ULA za to plačana 49 % več. Zdaj bi letalske sile verjetno trdile, da je to pošteno in zagotovo po lastni presoji. Konec koncev, ko so bile lani zbirane ponudbe za te pogodbe, je poveljnik Centra za vesoljske in raketne sisteme generalpodpolkovnik John Thompson pojasnil, da bodo nagrade temeljile na „kompromisu med preteklo uspešnostjo, zmogljivostjo in poddejavniki urnika, in ceno.'

Nižje cene SpaceX-a so zadnji dejavnik na tem seznamu, ZDA so očitno menile, da so manj pomembne kot ULA-jev daljši zapis o zanesljivosti in (nekoliko) boljši nosilnosti na geosinhrono orbito prenosa (v nekaterih konfiguracijah). Prav tako ne bi spregledal možnosti, da je letalstvo postavilo palec na tehtnico in polovico svojega lansiranja dodelilo ULA, da bi zagotovilo, da bosta na tej dirki ostala vsaj dva konja – da bo vlada lahko še naprej igrala enega proti drugemu, da bi iz vsakega pridobili boljše cene.Oglejte si najnovejši prepis klica o zaslužku za Lockheed Martin.

koliko je vredna moja varčevalna obveznica?

Dajte kredit tam, kjer je treba

A priznajmo tudi, kje je treba zasluge: načrt letalskih sil je delajo.

Tudi če ULA še vedno zaračunava veliko več kot SpaceX in za v bistvu enako delo - in čeprav vlada še vedno prostovoljno plačuje to premijo - je izvršni direktor ULA Tory Bruno dosegel znaten napredek pri znižanju stroškov storitev izstrelitve. prodaja vladi, da bi bolje konkurirala SpaceXu. (Prav tako je treba omeniti, da to še ni povzročilo očitne škode maržam dobička ULA. Pravzaprav je solastnik ULA Lockheed Martin, ki ločeno objavlja rezultate za svoje vesoljsko poslovanje, v letu 2018 pokazal majhen porast marž dobička v vesolju. , po podatkih iz S&P Global Market Intelligence .)

Pred samo dvema letoma sem pri raziskovanju cen, ki jih zaračunavajo različni ponudniki izstrelitev za svoje storitve, ugotovil, da naj bi po objavljenih podatkih ULA ena od cenejših misij Atlas V ULA še vedno stala 164 milijonov dolarjev, in „stroški zagona za celotno njeno floto povprečno 225 milijonov dolarjev.'

se bodo delnice netflixa razdelile leta 2021

Pri povprečnih stroških lansiranja v višini 147,3 milijona dolarjev, prejšnjemesečne pogodbe kažejo, da je ULA, kot kaže, vsaj uspela zmanjšati stroške zagona za 10 % – in morda celo 35 %. (Ker ULA ne objavi podrobnega razporeda cen, ne vemo natančno, koliko je zaračunala za pretekla lansiranja z uporabo konfiguracije Atlas 5-421, ki jo bo uporabljala za dve predstavitvi SBIRS. Zaradi tega je težko narediti natančna primerjava od jabolk do jabolk med takratnimi začetnimi cenami in zdajšnjimi cenami za zagon.)

Ampak mi narediti vedeti, da ULA ponuja vsaj nekaj izboljšanje cen in da se te boljše cene ponujajo ne le za katere koli misije, ampak za misije, ki so tako zapletene in skrivnostne, da so znane le pod kodnim imenom (npr. Silent Barker, za katerega se domneva, da gre za program za 'sodelovanje [obveščevalne] pridobivanje'). Nacionalnega izvidniškega urada in letalskih sil ZDA). Takšne misije skoraj zagotovo vključujejo več birokracije in višje izdatke za zagotovitev uspeha misije kot na primer preprosto dviganje komercialnega televizijskega satelita v orbito.

Vendar je ULA kljub temu uspela znižati svoje cene - in zahvaljujoč konkurenci SpaceX-a je ameriški vladi uspelo narediti ULA je znižala cene, da bi pridobila pogodbe.

To se za SpaceX še vedno ne zdi ravno pošteno, vendar je za ULA, ZDA in davkoplačevalce koristno.^