Vlaganje

Southwest Airlines zmanjšuje napotke, ker so rezervacije počasne

Še pred nekaj tedni so ameriški letalski prevozniki leteli visoko in se hvalili z močnim okrevanjem povpraševanja. Dejansko so se popotniki v prostem času v zadnjih nekaj mesecih v velikem številu vrnili na nebo, zlasti na domačem trgu in bližnjih mednarodnih destinacijah. Julija se je pretok potnikov na kontrolnih točkah TSA v primerjavi z letom lani potrojil in upadel le za 20 % v primerjavi z julijem 2019.

Ni presenetljivo, da je hitro širjenje različice delta začelo zavirati povpraševanje. To je vodilo Southwest Airlines (NYSE: LUV)zmanjšati svoje smernice za tretje četrtletje ta teden.

Pandemija v primerjavi z zadržanim povpraševanjem

Število primerov COVID-19 v ZDA je v začetku julija začelo strmo naraščati zaradi hitrega širjenja izjemno nalezljive različice delta. Število hospitalizacij zaradi COVID-19 se je povečalo od sredine meseca.

Kljub temu, ko je Southwest Airlines 22. julija poročal o zaslužku, je izvršni direktor Gary Kelly dejal, da letalska družba 'sploh ne zazna nobenega vpliva' na povpraševanje po različici delta. Več drugih vodilnih delavcev Southwest je dalo podobne izjave med razpisom o zaslužku podjetja.

Več letal Southwest Airlines na območju letaliških vrat.

Vir slike: Southwest Airlines.najboljše dnevne trgovanje z delnicami pod 5 $

Na nek način to ni presenetljivo. V času Southwestovega razpisa o zaslužku se je število primerov v ZDA v treh tednih skoraj štirikrat povečalo, vendar je ostalo nižje od ravni marca in aprila – kaj šele najvišje število primerov, zabeleženih januarja. Medtem so mnogi Američani obupno želeli potovati to poletje, potem ko so morali odpovedati potovalne načrte leta 2020 in v začetku leta 2021.

Vendar se je število primerov COVID-19 po vsej državi od 22. julija spet skoraj potrojilo in se je povzpelo na najvišjo raven od začetka februarja. V tem obdobju so se hospitalizacije več kot podvojile. Zaradi tega je veliko ljudi bolj živčno glede letalskih potovanj.

Realnost udari

Southwest Airlines je v sredo vlagatelje opozoril, da se je dejavnost rezervacij upočasnila in da se je v zadnjih tednih povečalo število odpovedi v zadnjem trenutku. Nizkocenovni letalski prevoznik je ta premik pripisal močnemu povečanju primerov COVID-19, povezanih z različico delta. Zaradi tega je letalska družba zmanjšala svoje četrtletne smernice.Za mesec julij so se prihodki v primerjavi z julijem 2019 zmanjšali za 12 %, kar je bilo v skladu s prejšnjo napovedjo prevoznika o padcu od 10 do 15 %. Nasprotno pa Southwest zdaj pričakuje, da se bodo prihodki avgusta zmanjšali za 15 % do 20 % glede na leto 2019: slabše od prejšnje projekcije 12 % do 17 % padca. Septembra pričakuje, da se bodo prihodki znižali za 15 % na 25 %, kljub temu, da se bodo prihodki zaradi časovnega razporeda praznika dela iz avgusta premaknili v september. In za celotno četrtletje se bodo prihodki verjetno zmanjšali za 15 % do 20 % v primerjavi z letom 2019.

postelja, kopel in drugo
Letalo Southwest Airlines 737 MAX 8, parkirano na asfaltu.

Vir slike: Southwest Airlines.

Projekcije stroškov Southwesta za tretje četrtletje se niso spremenile. Posledično pravi, da bo upad kratkoročnega povpraševanja v tem četrtletju 'otežil' ustvarjanje dobička, pri čemer ne upoštevamo ugodnosti zadnjega kroga subvencij za zvezno plačo za letalske družbe.

Reagiranje prepočasi

Medtem ko je Southwest Airlines prva letalska družba, ki je zmanjšala svoje smernice za tretje četrtletje, se druge letalske družbe verjetno soočajo s podobnimi trendi povpraševanja.

Kljub temu si je Southwest stvari poslabšal s tem, da je ponudil preveč letov glede na povpraševanje v tem četrtletju. Tudi po zadnjem zmanjšanju smernic prevoznik ocenjuje, da bo zmogljivost v tretjem četrtletju v skladu s tretjim četrtletjem 2019. Tako posodobljene smernice Southwesta pomenijo 15- do 20-odstotni upad prihodka na enoto glede na tretje četrtletje 2019.

Letalske družbe, ki bolj proaktivno usklajujejo zmogljivost s povpraševanjem, so imele na splošno močnejše napovedi prihodkov na enoto kot Southwest pred nedavnim preobratom povpraševanja. Ti prevozniki bodo verjetno še bolj uspešni v trenutnem okolju. Southwest Airlines mora postati bolj okreten, če se želi vrniti na čelo skupine v smislu donosnosti.^