Vlaganje

Odpovedi letov Southwest Airlines naraščajo, ko se poletje začne

Southwest Airlines (NYSE:LUV)ima težavo z odpovedjo leta.

Ker je leta 2021 povpraševanje po letalskih prevozih naraslo, je nizkocenovni letalski velikan hitro povečal obseg letov. Vendar pa se je v zadnjih tednih trudilo zanesljivo izvajati svoj urnik zaradi kombinacije pomanjkanja osebja, izpada IT in slabega vremena. Če Southwest ne bo mogel hitro vzpostaviti svojega poslovanja, bi lahko letalska družba zapravila priložnosti za rast, za katero si je prizadevala v zadnjem letu.

Odpovedi letov se povečujejo

Prejšnji mesec je Southwest Airlines odpovedala 2687 letov, v povprečju približno 90 letov na dan. Več kot 34.000 njegovih letov je zamudilo. Prevoznik je pri obeh metrikah dosegel veliko razliko od svojih najboljših konkurentov.

Težave so se začele okoli sredine meseca. Zaradi težave s ponudnikom vremenskih podatkov 14. junija je Southwest zamudil več kot 1400 letov. Naslednji dan je zaradi ločenega izpada IT-ja odpovedala približno 500 letov in zamudila več kot 1300 drugih. Odpovedi letov so se nadaljevale s povišano stopnjo v naslednjih dneh, saj se je Southwest po teh motnjah trudil premestiti lete in posadke.

Southwest Airlines je v zadnjih dveh tednih še naprej odpovedal veliko letov. Letalska družba je za to krivila predvsem slabo vreme. Vodstveni delavci Southwest so tudi ugotovili, da medtem ko prevoznik še vedno opravlja manj letov kot pred pandemijo, je njegovo letenje razširjeno po več rutah in več mestih. To je dodatno zapletlo operacijo, zaradi česar si je težko opomoči od vremenskih dogodkov in drugih zunanjih izzivov.Več letal Southwest Airlines na območju letaliških vrat.

Vir slike: Southwest Airlines.

Nasprotno pa sindikat pilotov Southwesta trdi, da je vodstvo načrtovalo preveč letov glede na trenutno razpoložljivost pilotov. Čeprav bi bil urnik prevoznika v idealnih okoliščinah morda izvedljiv, nalet zamud in odpovedi v zadnjih tednih kaže na to, da vodstvo ni vzpostavilo ustrezne meje varnosti.

Poskuša ustaviti krvavitev

Ni presenetljivo, da je problem odpovedi letov Southwest Airlines postajal boljši kot slabši. Prejšnji mesec je letalska družba dejala, da načrtuje, da bo zmogljivost junija le 7 % nižja od ravni iz leta 2019 in julija za 3 % pod ravnijo leta 2019, v primerjavi z 18 % zmanjšanjem maja. Zmogljivost se običajno povečuje zaporedno tudi od maja do julija, zato je Southwest v nekaj tednih povečal svoj urnik letov za več kot 20 %.Da bi preprečili, da bi se stvari poslabšale, je Southwest Airlines številnim svojim zaposlenim – vključno s stevardesami, zemeljsko posadko in tovornim osebjem – ponudila dvojno plačilo za nadurno delo v prvih sedmih dneh julija.

Žal se s svojimi piloti ni uspelo dogovoriti za podoben dogovor. To lahko omeji učinkovitost tega programa premijskih plačil, saj je trenutno število pilotov še posebej omejeno. Več kot 600 pilotov jugozahoda sprejela ponudbe za predčasno upokojitev v lanskem času pandemije. Na stotine jih ostaja zunaj na prostovoljnem dopustu. Poleg tega mnogi piloti potrebujejo usposabljanje za dohitevanje, da bodo ponovno leteli.

Letalo Southwest Airlines na asfaltu.

Vir slike: Southwest Airlines.

Southwest Airlines mora to hitro popraviti

Zdi se, da dosedanji poskus Southwesta, da bi rešil svoje težave z zanesljivostjo z denarjem za težavo, ne deluje. Letalska družba je v četrtek odpovedala 212 letov – več kot 5 % svojega voznega reda – in 194 v petek, poroča FlightAware. V četrtek je bilo zamujanih še 40 % letov prevoznika, v petek pa ni bilo veliko boljše.

Nedavni nasip zamud in (zlasti) odpovedi otežuje stranke, zaradi česar nekateri ponovno ocenijo svojo zvestobo Southwest Airlines. Za zdaj so to le anekdote, a ko se število prizadetih strank povečuje, se povečuje tudi verjetnost znatne škode ugledu Southwesta.

Southwest Airlines se v zadnjem času pripravlja na veliko rast. Od začetka leta 2020 je na svoj zemljevid poti dodala 18 mest, pred kratkim pa jih je izvedla 34 Boeing 737 MAX 7 možnosti, s čimer se več kot podvoji načrtovane dobave letal za leto 2022. To bi lahko povzročilo, da bi se pomanjkanje osebja zadržalo, razen če hitro zaposli in usposobi dodatne zaposlene. Če pa bo prevoznik leta 2021 odtujil veliko strank, bi lahko povpraševanje prihodnje leto padlo od njegovih projekcij.

Strankam je običajno vseeno, zakaj je bil njihov let odpovedan. Skrbijo, da bi zamudili sestanek ali da bi motili njihove načrte za počitnice. Southwest Airlines se ne more opravičevati za svoje slabo operativno delovanje v zadnjih nekaj tednih. Letalska družba mora samo čim prej popraviti svoje delovanje. Če tega ne stori, bi lahko podjetje trajno poškodovalo svojo blagovno znamko - in njene dolgoročne možnosti rasti.^