Vlaganje

Pregledi socialne varnosti bodo leta 2022 veliko večji. To je slaba novica za upokojence

Leta 2022 bodo upokojenci socialne varnosti verjetno prejeli prilagoditev življenjskih stroškov socialne varnosti (COLA), ki je enaka 6 % do 6,1 % njihovih prejemkov, navaja Liga starejših državljanov. To je največje povečanje dajatev v desetletjih in bo povprečnemu upokojencu v svojih mesečnih čekih ostalo približno 93,20 USD več.

V primerjavi z 1,3-odstotnimi upokojenci COLA, ki so jih prejeli leta 2021, 6-odstotno povišanje zveni kot bogastvo in bi teoretično lahko upokojenci skakali od veselja. Obstaja samo ena težava: ta velika povišica je pravzaprav res slaba novica za starejše. Evo zakaj.

Dva starejša odrasla se objemata na polju, medtem ko nosita pohodniško opremo.

Vir slike: Getty Images.

Zakaj bi velika COLA socialnega zavarovanja lahko poslabšala upokojence iz socialne varnosti

Upokojenci iz socialne varnosti leta 2022 dobijo tako veliko povišico iz zelo preprostega razloga: visoke inflacije.

Glej, letne prilagoditve življenjskih stroškov temeljijo na spremembah indeksa cen življenjskih potrebščin, imenovanega CPI-W. Indeks cen življenjskih potrebščin za mestne plačnike in pisarniške delavce je uporabljen indeks, ki kaže, da je prišlo do dramatičnega zvišanja cen.koliko je vreden flappy bird 2016

Pričakuje se, da se bo ta inflacija nadaljevala tudi v prihodnjem letu – in imela bo posledice. Upokojenci bodo leta 2022 videli veliko višje premije Medicare Del B, pri čemer je kongresna raziskovalna služba ocenila 6,2-odstotno povečanje premije, mesečni stroški pa bodo poskočili s 148,50 USD na 157,70 USD. Večina upokojencev plačuje premije iz svojih čekov socialne varnosti, zato bodo ugotovili, da del njihovega povišanja izgine, še preden pride na njihove bančne račune.

Pričakuje se, da se bodo stroški močno povečali tudi pri drugih nakupih, ki jih starejši pogosto opravljajo, vključno s hrano, stanovanjem in elektriko. In čeprav naj bi COLA teoretično zagotovila, da starejši ne izgubijo kupne moči kljub nekaterim najvišjim inflacijam v zadnjih desetletjih, so pretekle raziskave pokazale, da te prilagoditve pri tem niso zelo dobre.

Glejte, CPI-W meri zvišanje cen pri nakupih, ki jih opravljajo mestni plačniki in uradniki, vendar nimajo enakih potrošniških navad kot upokojenci. Starejši običajno porabijo višji odstotek svojega dohodka za tiste vrste potrošniškega blaga in storitev, pri katerih so cene največje.V zadnjih dveh desetletjih so pokojnine dejansko izgubile približno 30 % svoje kupne moči, ker COLA niso bili dovolj veliki, da bi starejšim omogočili, da bi sledili. Upokojenci začenjajo od zadaj in celo 6-odstotna COLA letos verjetno ne bo dovolj za upoštevanje dejanskega povečanja stroškov, s katerim se soočajo leta 2022.

Pomembno si je tudi zapomniti, da starejši dobijo od socialne varnosti le približno 40 % dohodka pred upokojitvijo. Večina potrebuje veliko več za preživetje, dodatni dohodek pa verjetno izvira iz prihrankov. Težava je v tem, da morajo upokojenci običajno vlagati konzervativno, ker nimajo časa čakati na upad trga – kar pomeni, da bi lahko njihovi prihranki v času visoke inflacije hitro izgubili kupno moč.

Torej, čeprav se 6-odstotno povišanje morda sliši lepo, če ni dovolj za spremljanje naraščajočih stroškov in če realna vrednost njihovega gnezda pade zaradi visoke inflacije, starejšim sploh ne bo bolje.^