Vlaganje

Ali bi morali napisati svojo oporoko?

Pisanje oporoke ni ravno zabavna izkušnja, ne glede na to, ali to storite sami ali najamete odvetnika. Nihče ne mara razmišljati o lastni smrtnosti. Pravzaprav je raziskava AARP pokazala, da dva od petih Američanov, starejših od 45 let, nimata volje.

Vendar pa je to pomembna uslugo, ki jo lahko storite za svojo družino. Čas takoj po vaši smrti bo zanje neizogibno težak in dobro napisana oporoka lahko zmanjša pravne in finančne zaplete, s katerimi se bodo soočili.

Ali sploh potrebujete oporoko?

Ne glede na to, ali vam je ideja všeč ali ne, je volja nujna. Če ga nimate, bo vaše premoženje po vaši smrti šlo skozi obliko zapuščine, imenovano dedovanje brez oporoke, ki je draga in traja dolgo. Sodnik bo imenoval 'upravnika', ki bo poravnal vaše premoženje. Upravitelj je dolžan razdeliti vaše premoženje v skladu z zakoni države, v kateri živite, kar bi lahko povzročilo rezultate, zaradi katerih bodo vaši upravičenci zelo nesrečni.

Na primer, v mnogih državah se pastorki ne štejejo za vaše otroke za namene dednih pravic. Tako vaši pastorki morda ne bodo podedovali ničesar, če ne boste z oporoko izrazili svoje želje, da jim pustite del svojega premoženja. Skratka, pomanjkanje volje povzroča nepotreben stres za vašo družino.

kaj se zgodi, ko delnica umakne iz borze
Zadnja volja in oporoka.

Vir slike: Getty slike.Naredi sam volja

Za pripravo oporoke vam ni treba poiskati odvetnika. Popolnoma zakonito je napisati svojo oporoko in obstaja veliko izdelkov, ki vam pri tem pomagajo, od programskih programov do kompletov za pisanje oporoke do paketov obrazcev, ki jih lahko prevzamete v lokalni lekarni. Te možnosti naredi sam (naredi sam) so lahko dobra izbira za nekoga z izjemno preprostim posestvom, recimo z enim ali dvema upravičencema in brez večjega premoženja, kot je hiša, za katero bi skrbelo.

Če pa imate zapleteno ali dragoceno nepremičnino, je bolje, da poiščete pravni nasvet. Eden od načinov, da se prepričate, da je vaša oporoka pravilno napisana, vendar še vedno zmanjšate stroške, je, da sami napišete oporoko in nato najamete odvetnika, da jo pregleda in da priporočila. V nasprotnem primeru boste morda imeli težave s pisanjem oporoke, le da bodo vaši upravičenci ugotovili (prepozno), da ni veljavna.

Državni zakoni v zvezi z oporoko

Če se odločite za DIY pot, se morate najprej naučiti zahtev vaše države glede oporoke. Različne države imajo različna pravila glede stvari, na primer, koliko prič potrebujete, ali je treba vašo oporoko notarsko overiti in kdo lahko izpodbija oporoko. FindLaw ima seznam osnovnih zakonov, ki jih vsaka država uporablja za oporoke, čeprav je dobro, da se dvakrat preverite pri odvetniku ali poiščete svoje uradne državne kode, da potrdite, da ta pravila še vedno veljajo.Izbira izvajalca

Najpomembnejša stvar, ki jo naredi vaša oporoka, je, da imenujete izvršitelja – osebo, katere naloga je, da upravlja z vašim premoženjem v skladu z vašimi željami, kot je navedeno v vaši oporoki. Skoraj vsakdo lahko služi kot izvršitelj, če vaša oporoka ni preveč zapletena, vendar če imate veliko individualnih zapuščin in skladov, s katerimi lahko sodelujete, bi za izvršitelja imenovali odvetnika – ali nekoga s pravnimi izkušnjami. boljša ideja.

Prav tako je v redu imenovati skupne izvršitelje, kot sta odrasli otrok in odvetnik. V tej situaciji bi lahko odvetnik svetoval vašemu otroku in mu pomagal pri krmarjenju po vodah upravljanja vašega premoženja.

Izdelava zapuščin

Prepuščanje določenega predmeta določeni osebi ali organizaciji se imenuje 'zapuščina'. Nekatere države vam omogočajo, da svoje zapuščine navedete v ločenem dokumentu, ki se imenuje pismo z navodili; drugi zahtevajo, da vse daš v samo oporoko.

Druga možnost je, da vse prepustite eni osebi, nato pa tej osebi neformalno razložite, kako želite, da razdeli blago. Vendar se zavedajte, da vaša navodila niso pravno zavezujoča, tako da bi lahko ta oseba po vaši smrti stvari razdelila drugače ali pa se samo zadržala na vsem. Jasno je, da to ni dobra ideja, razen če ste prepričani, da je ta oseba vredna zaupanja.

Drugi premisleki

Dobro je, da v oporoko zapišete, da svojemu izvršitelju dajete pravico, da plača vse neporavnane račune ob vaši smrti. To lahko močno poenostavi postopek poravnave vašega posestva. Prav tako morate zagotoviti, da ima vaš izvršitelj vse potrebne informacije, vključno z lokacijami in gesli za vaše različne račune in sredstva.

ali je gm vrnil reševanje

Če želite, kako in kje naj se zgodi vaš pokop ali pogreb, to vključite v oporoko. Končno, vi in ​​vaš zakonec bi morali imeti ločene oporoke, tudi če so te oporoke na koncu praktično enake. Navsezadnje ni verjetno, da bosta oba umrla hkrati, in vsako lastnino, ki ni v obeh vaših imeni, bi bilo nerodno navesti v skupni oporoki.

Ko končate s pripravo oporoke, jo postavite nekam, kjer bo varno, a enostavno, da bo vaš izvršitelj dosegel. Dostop do sefa se lahko izkaže za izziv za vašega izvršitelja, zato bi bila boljša izbira ognjevarna škatla za dokumente ali sef, ki ga hranite doma.

Ne pozabite ga pregledati vsakih nekaj let in narediti potrebne spremembe. Da, to je težava, vendar ne pozabite, da tega ne počnete zase – to počnete za ljudi, ki jih imate radi.^