Vlaganje

Ali bi morali zdaj res vlagati v borzo?

Bilo je nerodna vožnja na borzi zadnje čase in veliko vlagateljev skrbi, da bodo njihovi prihranki kmalu padli. To je strašljiva misel, še posebej, če govorimo o letih trdega dela, ki so šla na vaš pokojninski račun. Neumno bi bilo prezreti nekatere opozorilne znake, a zdaj ni čas, da bi obupali na borzi. Dokazi v veliki večini kažejo, da bo stabilen pristop privedel do najboljše dolgoročne naložbene uspešnosti.

Strah je slab razlog za izogibanje borzi

Takojšnji umik s trga bi bil dejanje, ki ga poganja strah, zato si morate prizadevati, da bi pri svojih naložbenih odločitvah odstranili čustva. Strah in pohlep zamenjujeta vašo presojo. Namesto tega lahko za sprejemanje odločitev uporabimo dejanske podatke.

Popolnoma smiselno je imeti pomisleke glede trga trenutno. Glavni indeksi so tik pod najvišjimi vrednostmi vseh časov, močni donosi v zadnjih 18 mesecih pa so delnice podražili glede na dobičke, denarni tok in dividende. Videti je, da se bodo obrestne mere v naslednjem letu dvignile in še vedno si nismo popolnoma opomogli od gospodarskih učinkov COVID-19. Obstaja dober argument, da a verjetno pride popravek .

Vreče z oznako tveganje in nagrada uravnotežene na gugalnici.

Vir slike: Getty Images.

Žal morajo vlagatelji imeti bolj izpopolnjen pristop k obvladovanju tveganj. Oportunitetni strošek, na primer, je lahko prav tako uničujoč kot tržni zlom. Kaj pa, če je do naslednjega padca še 12 mesecev in se glavni indeksi povzpnejo še za 15 %, preden kladivo pade? Tudi če vaša analiza pravilno kaže, da je pri trenutnih ravneh vrednotenja več negativnega tveganja kot potenciala zvišanja, še vedno obstaja verjeten scenarij, pri katerem se ohranjanje naložb izplača.Vsaka dobra naložbena strategija predpostavlja, da so tržni cikli neizogibni in da so delniški portfelji nestanovitni. Ne bi smeli opustiti svoje strategije samo zato, ker je verjetnost nestanovitnosti višja od običajne.

Zlom verjetno ne bo upravičil prodaje

Časovni trgi so noro težko . Pravzaprav je tako zahtevno, da večina upravljavcev premoženja ne uspe dosledno preseči trga, tudi v nestanovitnih obdobjih, ko naj bi zasijali. Preveč poenostavljeno je, da bi to omejili aktivno in pasivno vlaganje , vendar je pomembno ugotoviti verjetnost slabih izidov za vlagatelje, ki jih zvabijo v kratkoročno nabiranje delnic. Enostavno preveč je tega, česar ne vemo in ne moremo predvideti, čas pa zahteva raven natančnosti, ki je nihče v resnici ni mogel doseči. Majhno število dni zagotavlja velik delež skupne rasti. Če jih zamudite, lahko popolnoma iztirete vašo dolgoročno uspešnost.

Tudi če gremo v smeri hudega zloma trga, bo to le začasen nazadovanje. Vrednotenje zalog na koncu odraža denarni dobiček, ki ga je podjetje sposobno ustvariti. To pušča veliko prostora za razlago in ugibanja, če govorimo o hitro rastočem podjetju, ki bi lahko propadlo ali 100-krat večje čez 20 let. Ta negotovost je neločljivo povezana z vlaganjem.Vendar pa je borza kot celota manj negotova. Trg predstavlja agregatno lastništvo velikih podjetij, ki praviloma rastejo skupaj s svetovnim gospodarstvom. Nekatera podjetja in panoge bodo sčasoma vodilne ali zaostajale, vendar gospodarstva rastejo. Prepričajte se, da je vaš portfelj nastavljen tako, da absorbira količino volatilnosti, ki je skladna z vašo toleranco tveganja, in pustite, da se raztrga. Naj vas ne presenečajo občasni pretresi.

Kdo pravzaprav ne bi smel kupovati delnic zdaj?

Večina ljudi bi morala trenutno vlagati v borzo, vendar obstajajo izjeme. Obstajajo ljudje, ki morajo pokriti osnove v svojih finančnih načrtih, preden potopijo več denarja v zaloge. Tudi ti primeri so začasni - gre samo za to, da se njihove race postavijo v vrsto.

Najpogostejša skupina ljudi, ki ne bi smela vlagati v borzo, so tisti z dolgovi z visokimi obrestmi. Stanje na kreditnih karticah je najboljši primer tega, pri čemer se letne vrednosti običajno gibljejo od 15 % do 25 %. Zelo malo verjetno je, da bi lahko dosegli dolgoročno naložbeno stopnjo donosa, ki presega obrestno mero za dolg kreditne kartice. Vlagatelj bi lahko vsako leto udobno prehitel trg, vendar bi mu bilo vseeno bolje, če bi se osredotočil na odplačilo dolga z visokimi obrestmi.

Vlagatelji z napačno razporejenimi sredstvi bi morali razmisliti tudi o začasnem premoru pri nakupu delnic. Če v skladu za nujne primere nimate rezerviranega denarja, lahko razmislite o prodaji nekaj delnic ali zgraditi svoje kratkoročne prihranke, preden naredite kakršne koli naložbe. Mnogi strokovnjaki priporočajo, da tri do šestmesečne stroške prihranite kot denar. Delnice so likvidna sredstva, vendar so preveč nestanovitna, da bi lahko delovala kot ustrezen sklad za nujne primere, zlasti zato, ker medvedji trgi običajno spremljajo obdobja visoke brezposelnosti.

Podobno vsak, ki je v celoti razporejena na zaloge ta čas bi morali vzeti za rotacijo v smeri sredstev z nižjo nestanovitnostjo, kot so obveznice. Vaše naložbeno obdobje in toleranca tveganja določata, kolikšen odstotek vašega portfelja je treba vložiti v delnice. Če imate prekomerno težo delnic glede na model portfelja, je čas, da sprostite nekatere od teh pozicij. Tudi v tem primeru bi morali skoraj zagotovo obdržati del svojega portfelja vloženega v borzo.

Če ne spadate v eno od teh kategorij, potem morate ostati vloženi v borzo. V redu je, da naredite nekaj skromnih prilagoditev razporeditve spreminjajočim se tržnim in gospodarskim razmeram, vendar je malo verjetno, da bi šlo v vašo korist, če boste naredili drastične spremembe v svojem portfelju, da bi poskušali časovno uskladiti trg.^