Vlaganje

Ali bi morali vlagati v ARK ETF-je zdaj?

ARK Investment Management in njegova izvršna direktorica, Cathie Wood, sta trenutno dve najbolj vročih imen v svetu naložb.

ARK je podjetje za upravljanje naložb, ki ponuja različne sklade, s katerimi se trguje na borzi (ETF), ki se osredotočajo na „moteče inovacije“. Ti ETF vsebujejo delnice, ki bi lahko motile njihovo industrijo, vključno z Tesla , Kvadrat , in Zdravje Teladoc . Nedavno je ARK prišel na naslovnice, potem ko je vložil skoraj 250 milijonov dolarjev Coinbase Global , platforma za izmenjavo kriptovalut.

ETF-ji ARK so v zadnjih nekaj letih doživeli izjemne donose, zaradi česar so privlačna možnost za številne vlagatelje. Toda ali so prava naložba za vas?

Človek, ki drži bankovce po sto dolarjev.

Vir slike: Getty Images.

Tehtanje tveganja in nagrade

Ni dvoma, da so ARK-jevi ETF v zadnjih letih doživeli divji uspeh. Njegov vodilni ETF, ARK Innovation ETF (NYSEMKT: ARKK), je v zadnjih 12 mesecih doživela osupljivih 175 % donosnost. The ARK Genomic Revolution ETF (NYSEMKT: ARKG), ki se osredotoča na zaloge v sektorjih urejanja genov in zdravstvenega varstva, je v zadnjem letu dosegla 186-odstotni donos.Takšne vrnitve je težko prezreti. Vendar je pomembno upoštevati, da zgodovinski donosi ne napovedujejo prihodnjega uspeha. Samo zato, ker je sklad v zadnjem letu ali dveh doživel neverjetne donose, še ne pomeni nujno, da bo te donose še naprej videl.

Eno največjih tveganj pri vlaganju v ARK ETF je, da nimajo dolgih izkušenj. Samo podjetje je bilo ustanovljeno leta 2014, nekateri ETF-ji pa so bili ustanovljeni šele v zadnjem letu ali dveh. Zaradi tega je težko določiti, kako bodo ta sredstva dolgoročno delovala.

Upoštevajte tudi, da je na splošno višji donos, ki ga vidi sklad, večje je tudi tveganje. Cilj ARK je vlaganje v najbolj inovativna, vrhunska podjetja. Čeprav ta podjetja včasih doživljajo eksplozivno rast, so tudi bolj nestanovitna in bolj tvegana kot dobro uveljavljena podjetja.Bi morali vlagati takoj?

Preden vložite denar v ARK ETF, je treba upoštevati nekaj dejavnikov.

  • Vaša toleranca tveganja: Vlaganje v sklade z visokim tveganjem in visokimi nagradami, kot so ta, ni za vsakogar, zlasti za tiste, ki niso naklonjeni tveganju. Ali bi še vedno lahko spali ponoči, če bi se vaši ETF zmanjšali za 20 %? Kaj pa 50%? Vedeti, kako boste ravnali v nestanovitnih situacijah, je ključnega pomena pri odločanju, ali je ta vrsta naložbe prava za vas.
  • Vaš portfelj: Če se odločite za vlaganje v sklade ARK, je ključnega pomena, da poskrbite, da bo preostali del vašega portfelja dobro razpršena . To pomeni, da imate trden temeljni portfelj relativno varnih delnic, na katere se lahko vrnete, če vaši ETF-ji ARK ne delujejo dobro.
  • Vaše finančno stanje: Pri vsaki naložbi bi morali vložiti le tisto, kar si lahko privoščite. To je še posebej pomembno pri tveganih naložbah, kot so ARK ETF. Če se odločite vlagati v te sklade, vlagajte samo denar, ki si ga lahko privoščite izgubiti.

Nazadnje je pomembno upoštevati, da je vlaganje v borzo dolgoročna strategija. To velja tudi za vse naložbe, ne samo za ARK ETF. Preden investirate, razmislite, ali bi bili pripravljeni ta sredstva obdržati več let ali celo desetletij.

ETF-ji ARK so začutili vlagateljski svet, vendar niso primerni za vsakogar. Če imate vzpostavljeno strategijo in visoko toleranco za tveganje, se lahko odločite, da boste manjši del svojega portfelja namenili tem skladom. Sicer pa je najbolje, da se za zdaj izogibate.^