Vlaganje

Bi morali takoj kupiti Dominove delnice?

Od začetka pandemije je največje podjetje za pice na svetu doživelo porast naročil. Dominova pizza (NYSE: DPZ)že dolgo ponuja strankam možnost, da jim pico dostavijo na dom brezplačno ali za majhno plačilo v višini nekaj dolarjev. Zdi se, da je ta model narejen po meri, da se dobro obnese med globalno pandemijo, ko se ljudje skrbno izogibajo interakcijam z ljudmi zunaj svojih družin.

Kljub temu pandemija ne bo trajala večno. In tako tudi trenutni ugodni pogoji poslovanja za Domino's ne bodo ostali. Razmislimo o nekaterih kratkoročnih in dolgoročnih dejavnikih in ugotovimo, ali je delnica Domina zdaj vredna nakupa.

Pizza s feferoni, narezana na osem rezin.

Vir slike: Getty Images.

Poslovni model

Zanimivo je, da Domino upravlja franšizni model. Prejemniki franšize so lastniki velike večine od 17.819 Dominovih lokacij po vsem svetu. Samo 364, ki so vsi v ZDA, je v lasti podjetja. Franšizni model na splošno decentralizira odgovornost v svoji bazi trgovin. Prav tako zmanjšuje kapitalske naložbe, potrebne za širitev, saj franšizojemalci to vložijo.

Učinki pandemije na Dominovo

Posel je ob začetku pandemije uspeval, saj osebne večerje v restavracijah niso bile dovoljene, model dostave podjetja pa je dobro deloval. Ljudje so bili bolj nagnjeni k naročilu za dostavo, ker niso porabili za hrano v restavracijah. Dejansko so se prihodki Domino's v poslovnem letu 2020 povečali za 13,8 %.časovna vrednost denarja primeri iz resničnega življenja

Kljub temu pandemija ni vse dobra novica za Domino's. Podjetje se sooča z izzivi pri odpiranju novih trgovin zaradi pomanjkanja opreme in težav pri zaposlovanju teh trgovin. Razen skromnega povišanja so plače zaposlenih v glavnem ostale približno enake. Medtem so se zdravstvena tveganja na delovnem mestu eksponentno povečala s koronavirusom v obtoku. Ni čudno, da se nekateri obotavljajo pridružiti Dominovemu osebju.

Če pogledamo na daljši rok

Obstaja tudi negotovost glede tega, kako je všeč agregatorjem naročil v restavracijah avtor Dash bo vplival na Dominovo. Po eni strani je njihovo širjenje potrošnike navadilo plačevati višje stroške dostave. Po drugi strani pa je nekdanjim ekskluzivnim restavracijam z obroki in prevzemom dala možnost dostave obrokov.

Prezgodaj je reči, v katero smer bo šlo, toda moja zgodnja ugibanja je, da konkurenca škodi Dominu. Navsezadnje imajo potrošniki nenadoma več izbire, ko se odločajo, kaj naročiti za dostavo. V zadnjem desetletju je Domino povečal prihodke po skupni letni stopnji 10%. Ne bi me presenetilo, če bi se ta stopnja v naslednjih 10 letih vsaj nekoliko zmanjšala.Hkrati je Domino's zgradil učinkovito podjetje, ki je sčasoma povečalo stopnjo dobička iz poslovanja (glej graf). Zdrava operativna marža pomeni, da ima podjetje prostor za znižanje cen, povečanje vrednosti za stranke ali uporabo drugih orodij za premagovanje konkurence.

zakaj je Tesla danes padla

Vir podatkov: Ycharts

Ali je Dominova delnica trenutno na voljo za nakup?

Domino's je odlično podjetje, ki postaja vse boljše. Težava potencialnih delničarjev je, da odlične možnosti podjetja za trg niso skrivnost. Z delnicami se trguje po razmerju med ceno in dobičkom (P/E) 39-skoraj najvišje v desetletju-zato je v zgodovini drago. In je tudi višji od S&P 500 trenutni P/E od 34.

Podatki Ycharts.

Poleg tega, če primerjate Domino s McDonald's , še ena delnica restavracij, ki vodi franšizni model, Domino's prodaja dražje od svojih vrstnikov (glej grafikon). Kakorkoli že, Domino's je trenutno drag in vlagateljem ni treba hiteti in kupiti delnice.^