Vlaganje

Ali bi morali biti ameriški naftni vlagatelji zaskrbljeni zaradi upadanja števila ploščadi?

Število delujočih vrtalnih naprav v Združenih državah je 6. septembra prvič po letu 2017 padlo pod 900. Zmanjševanje števila ploščadi iz meseca v mesec je oslabilo cene delnic podjetij, ki se ukvarjajo z vrtanjem. Čeprav se približujejo rekordno nizki ravni, ne vrzimo otroka ven skupaj z vodo.

Dolgoročni vlagatelji bi morali najprej izbrati sektor, ki ga zanima, nato pa se osredotočiti na posamezna podjetja, ki gojijo vrednost za delničarje. Poglejmo, kako se bodo štirje deli gorvodne naftne in plinske industrije – čistilni vrtalni stroji, storitve naftnih polj, raziskovanje in proizvodnja ter integrirana podjetja – verjetno odzvali na upadanje števila ploščadi in ali so v vsakem oddelku zaloge energije. ki so primerni za dolgoročno naložbo.

Pogled na črpalko na naftnem polju

Vir: Getty Images

Podjetja za vrtanje Pure-Play

Začnimo z vrtalniki. Nabors Industries (NYSE:NBR), Helmerich & Payne (NYSE:HP), Patterson-UTI Energy (NASDAQ:PTEN), in Precision Drilling Corporation (NYSE:PDS), štiri najvidnejša podjetja za vrtanje nafte in plina, izgubljajo denar. Vsa štiri podjetja imajo negativen dobiček na delnico in so njihove delnice v letu 2019 popolnoma padle. Kljub temu je Helmerich & Payne ostal pozitiven denarni tok. Helmerich & Payne, ki je znan po skoraj 7-odstotnem dividendnem donosu in občasnih posebnih izplačilih dividend, izstopa kot odgovoren vrtalec, osredotočen na eno najbolj tehnološko naprednih flot ploščadi v poslu. Medtem bodo zaslužki H&P utrpeli visoke stopnje amortizacije zaradi prejšnje nadgradnje ploščadi.

V nedavnem sporočilu za javnost je H&P vodil četrtletni prihodek navzdol, kar predstavlja 6–7 % zmanjšanje povprečnega števila aktivnih ploščadi. Družba je imela na dan 4. septembra 2019 natanko 200 aktivnih ameriških kopenskih ploščadi, vendar pričakuje, da bo četrtletje zapustila na spodnjem koncu svojega prej vodenega obsega 193-203 ploščadi.H&P-jev vodnik navzdol je reprezentativen za splošno zmanjšanje dejavnosti vrtanja v Zahodnem Teksasu. Število aktivnih ploščadi v permskem bazenu je padlo na 446, kar je najnižje od aprila 2018. Največje naftno polje v Severni Ameriki še naprej postavlja rekordne številke proizvodnje nafte in plina s postopnim dokončanjem obstoječih vrtin kljub pomanjkanju cevovodne infrastrukture. Zaradi tega primanjkljaja cevovoda operaterji kljub ogromni količini zalog ogljikovodikov nimajo spodbude za vrtanje novih vrtin.

Podjetja za raziskovanje in proizvodnjo (E&P).

Poslovni model vrtalnika za nafto in plin, ki se uporablja izključno za uporabo, je zapleten. Ta podjetja so odgovorna za vrtanje naftnih in plinskih vrtin za podjetja za pridobivanje in pridobivanje, kot je npr Occidental Petroleum (NYSE:OXY)oz ConocoPhillips (NYSE:COP). Podjetja za raziskovanje in pridobivanje se osredotočajo na raziskovanje in proizvodnjo iz naftnih vrtin, zaradi česar jih bolj skrbijo cene nafte kot število ploščadi. Po zaslugi večine vrtalcev mnogi poskušajo večja podjetja za raziskovanje in pridobivanje ter integrirana podjetja zakleniti v dolgoročnejše pogodbe, da bi zagotovili stabilnejše prihodke in bolj predvidljiv denarni tok. Dolgoročne pogodbe so velika nadgradnja iz preteklih let, ko bi se vrtnarji in raziskovalci in raziskovalci zanašali na lokalne promptne posle.

Večja podjetja, kot sta Occidental in ConocoPhillips, imajo raznolike portfelje, ki v veliki meri koristijo, če se število ploščadi izboljša, vendar bodo lahko tudi prebrodile neurje, če bo pred nami več bolečin. Upadanje števila ploščadi je tvegan obet, ki močno prizadene manjše podjetje, ki je veliko bolj kot ConocoPhillips v vrednosti 68 milijard dolarjev.ali izdelujejo bankovce za 500 dolarjev

Podjetja za storitve naftnih polj

Podjetja za storitve naftnih polj, kot npr Halliburton (NYSE:HAL)in Schlumberger (NYSE:SLB), dve največji, služita denar tako, da dokončata in servisirata obstoječe vrtine, poleg tega pa najemata ploščadi in svoje posadke skleneta s podjetji, kot so Chevron (NYSE:CVX)oz ExxonMobil (NYSE:XOM), znani kot upravljavci vrtine.

Halliburton je v zadnjem letu utrpel skoraj 50-odstotni padec cene delnic, kar je v veliki meri posledica upadajočega števila ploščadi in manjšega števila delovnih mest za lomljenje. Še večja skrb je povečana proizvodnja na ploščad, veličasten inženirski podvig, ki koristi industriji na splošno, vendar pomeni manj posla za podjetja, ki opravljajo storitve naftnih polj. Po navedbah nedavno Bloomberg zgodba : »Junija 2014 so ZDA načrpale 8,4 milijona sodčkov surove nafte z uporabo 1545 vrtalnih naprav. Prejšnji mesec je proizvedel približno 12,2 milijona sodov, 45 % več, s samo 788 ploščadmi.'

Supermajors

Supermajorji, kot sta Chevron in ExxonMobil, se ne morejo preprosto odločiti, da se osredotočijo na druge segmente svoje integrirane vrednostne verige podjetij na morju, srednjem toku, utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) in na nižji stopnji, medtem ko čakajo na izboljšanje cen nafte in razvoja infrastrukture. Tako Exxon kot Chevron pospešujeta svoje programe vrtanja v permu, pri čemer se vsak zavezuje, da bo do leta 2024 samo iz perma proizvedel skoraj milijon sodčkov ekvivalenta nafte na dan.

Velikost in obseg podjetij Exxon in Chevron v svetu pomenita visoko raven in zapletene korporativne pobude s 5-10 letnimi naložbenimi obzorji, ki se ne morejo premakniti glede na spremenljivo število ploščadi. Zato je stabilnost supermajorov v resnici le dejavnik njihovega portfelja sredstev in velikosti.

Če povzamemo, tukaj je tabela, ki prikazuje korelacijo s številom naprav glede na poslovni model.

Poslovni model

Primeri

je walmart odprt na zahvalni dan

Korelacija

Pure-play vrtalnik

Nabors Industries, Helmerich & Payne, Patterson-UTI Energy, Precision Drilling Corporation

Izjemno visoko

Storitve naftnih polj

Halliburton, Schlumberger

Visoko

Raziskovanje in proizvodnja

Occidental Petroleum ali ConocoPhillips

srednje

Supermajor

ExxonMobil, Chevron

Nizka

Različni udarci

Vsak od štirih obravnavanih poslovnih modelov na višji stopnji se drugače odziva na upadanje števila naprav. Za vlagatelje, ki so naklonjeni povečanju števila ploščadi, upoštevajte, da se niti najmanjše vrtalne družbe ne morejo v realnem času prilagoditi tako nestanovitnemu merilu. Zato je boljša možnost, da na nedavni upad števila ploščadi gledamo kot na potencialno dolgoročno nakupno priložnost.

kako najti knjigovodsko vrednost delnice

Vlagatelji bi morali izbrati industrijo, ki je najbolj primerna za njihovo naložbeno obdobje od 5 do 10 let, pri čemer bi morali biti zelo pozorni na tveganja, povezana z vsako industrijo. Ne glede na to, kako dobro je njihovo vodenje, bodo vrtalniki in podjetja, ki opravljajo storitve na naftnih poljih, občutila bolečino zaradi upadajočega števila ploščadi, tako kot bodo podjetja za pridobivanje in pridobivanje škodila zaradi padanja cen nafte. Supermajorji delujejo kot raznoliki velikani, katerih splošna strategija je pomembnejša od kratkoročnih nihanj v številu ploščadi ali cenah nafte. Razumevanje dinamike med posamezno industrijo in številom ploščadi bo vlagateljem pomagalo izbrati panogo in podjetje v tej panogi je zanje prav.^