Vlaganje

Ali naj Square kupi storitev pretakanja glasbe Jay Z Tidal?

Konec decembra je Bloomberg poročal o tem fintech podjetju Kvadrat (NYSE:SQ)je bil v pogovorih za nakup storitve za pretakanje glasbe Tidal v 'pritisku k diverzifikaciji.' Potencialna ponudbena cena ni bila podana, vendar je bil izvršni direktor Square Jack Dorsey v zadnjih nekaj mesecih dvakrat viden z večinskim lastnikom Tidala Jay-Z-jem, ki naj bi se pogajal o nekakšnem partnerstvu.

Tidal se je skozi leta trudil pridobiti prednost v primerjavi z drugimi storitvami pretakanja, kot je Spotify in Apple Glasba, zato je smiselno, da bi iskala kupca. Toda zakaj Square? Na prvi pogled se zdi ta potencialna povezava nenavadna. Če pa vlagatelji globlje pogledajo, kaj Square počne s svojo plačilno storitvijo Cash App peer-to-peer, bodo morda ugotovili, da takšna kombinacija navsezadnje ne bi bila tako čudna.

Ženska, ki posluša slušalke na svojem kavču in gleda v prenosni računalnik.

Vir slike: Getty Images.

Kako bi se Tidal vklopil v posel Squarea

Eden od možnih razlogov, zakaj se Square zanima za lastništvo Tidala, je, da bi lahko integriral svoje storitve in jih uporabil kot marketinško orodje za aplikacijo Cash. Uspeh slednjega tekmuje PayPal 's Venmo v zadnjih nekaj letih je mogoče delno pripisati njegovi priljubljenosti v glasbeni industriji in še posebej v hip-hop skupnosti. Ocenjuje se, na primer, da je aplikacija Cash ime padla v besedilih več kot 200 hip-hop izvajalcev, podjetje pa je izvedlo številne plačane nagradne igre, kot sta Travis Scott in Cardi B, dva velikana v žanru. Pametne kampanje, kot so te, so velik razlog, zakaj je aplikacija Cash v zadnjih nekaj letih zrasla z manj kot sedem milijonov uporabnikov na več kot 30 milijonov.

Tidal ima po ocenah od milijon do pet milijonov naročnikov (redko razkrije številke uporabnikov), ki plačujejo 9,99 USD na mesec za svojo standardno storitev ali 19,99 USD za vrhunsko kakovost zvoka in ekskluzivno vsebino. Square bi lahko (na primer) ponudil popuste na te naročnine ljudem, ki so plačali prek kartice Cash Card, brezplačne debetne kartice, povezane z aplikacijo Cash. Prav tako bi lahko ponudil darila in promocije na Tidalu, ki bi ga uporabljal kot marketinško sredstvo za privabljanje strank k storitvam aplikacije Cash.Druga stran argumenta

Čeprav je zanimivo oblikovati teorije o tem, kako bi Square lahko izkoristil Tidal, da bi pomagal pri svojem trženju, se vsi nakupni posli skrčijo na stroške v primerjavi s koristmi. Ne da bi videli finance, je težko oceniti, kakšno ceno bi iskali umetniki-lastniki storitve, vendar obstaja nekaj namigov. Jay-Z je kupil Tidal za 56 milijonov dolarjev že leta 2014, Sprint pa je vanj vložil 200 milijonov dolarjev nekaj kasneje. Če se število naročnikov od takrat ne bo močno povečalo, bi lahko bila nakupna cena približno 250 milijonov dolarjev, kar je zelo malo v primerjavi s 100 milijardami, ki jih ima Square. tržna kapitalizacija .

Obstajajo tudi znaki, da se Tidal morda bori kot podjetje. Leta 2019 je Jay-Z svoj celoten katalog vrnil na Spotify (nekoč je bil ekskluziven za Tidal), kar je znak, da storitev ni izpolnila pričakovanj. Tidal plača tudi najvišje licenčnine na tok katere koli storitve za pretakanje glasbe. Čeprav ta model, ki je osredotočen na umetnika, morda bolj podpira ljudi, ki dejansko ustvarjajo glasbo, verjetno pomeni, da Tidal izgublja denar. Tudi Spotify, največji predvajalnik pretakanja s skoraj 150 milijoni plačljivih naročnikov, komajda prinaša dobiček.

Zato se morajo vlagatelji v Square vprašati: Ali bi bile sinergije trženja vredne cene od 100 do 250 milijonov dolarjev podjetja, ki morda nikoli ne bo ustvarilo dobička? Razen če Dorsey misli, da ga lahko dobi po ugodni ceni, je težko razumeti, zakaj bi bil Square po nakupu Tidala boljše podjetje. To bi lahko bila ponovitev dogovora s kaviarjem. To je bil še en subjekt, ki je izgubil denar v težkem poslu (dostava hrane), ki ga je Square kupil leta 2014. Na koncu je storitev prodal avtorja Dash 2019, čeprav po višji ceni, kot je plačala.kako marža deluje na robinhood

Zagotovo ne bi bil konec sveta, če bi Square kupil Tidal. S storitvijo bi lahko pomagal privabiti več uporabnikov v aplikacijo Cash, nakup pa ne bi obremenjeval njene bilance. Toda vlagatelji ne bi smeli skakati od veselja, če bo objavljen uradni posel.^