Vlaganje

Samovozeči zagon Inovacija Aurora gre v javnost: je to nakup?

Zagon samovozeče tehnologije Aurora Innovation je 15. julija sporočil, da se je strinjal, da bo javno stopil z združitvijo z Reinvent Technology Partners Y (NASDAQ:RTPY), podjetje za nakupe za posebne namene (SPAC), v poslu, ki združeno podjetje ocenjuje na 13 milijard dolarjev.

Investitorji, ki spremljajo samovozeči prostor, imajo verjetno že nekaj časa na svojih radarskih zaslonih Auroro. Partnerstva podjetja z Uber Technologies (NYSE:UBER)in proizvajalci težkih tovornjakov Volvo AB (OTC: VLVL.Y)( OTC:VOLV.F )in PACCAR (NASDAQ:PCAR)– vsi vlagajo v ta posel – so mu pomagali izstopati na polnem polju.

Toda ali bi morali vlagati v ta posel? Poglejmo si podrobneje.

Bel Toyotin enoprostorec s samovozečimi senzorji in logotipom Aurora na vratih.

Samovozeča zagonska družba Aurora Innovation je v četrtek sporočila, da se je strinjala, da bo postala javna z združitvijo v vrednosti 13 milijard dolarjev. Vir slike: Aurora Innovation.

Objavljanje Aurora Innovation

Ta posel sledi vzorcu, ki so ga določile druge pogodbe SPAC, ki smo jih videli v zadnjih nekaj letih. SPAC sam prinaša denar, zbran s svojo IPO, skupaj s skladom, imenovanim PIPE (zasebna naložba v javni lastniški kapital), ki vključuje več tretjih vlagateljev.Tukaj so ključne točke dogovora.

  • Posel ocenjuje Aurora Innovation (kot je danes, pred združitvijo) na 11 milijard dolarjev.
  • Podjetje po združitvi, ki bo obdržalo ime Aurora Innovation, bo imelo približno 2,5 milijarde dolarjev gotovine, od tega skoraj 2 milijardi dolarjev gotovine iz tega posla (pred odhodki).
  • Reinvest Technology Partners Y bo prispeval 977,5 milijona dolarjev v gotovini s svojega skrbniškega računa.
  • PIPE bo prispeval še 1 milijardo dolarjev od vlagateljev, vključno z Bailliejem Giffordom, Sequoia Capital, ter skladi in računi, ki jim svetujeta T. Rowe Price in Fidelity, pa tudi PACCAR, Uber in Volvo AB.
  • Obdobje 'zaklepanja' - čas, na katerega bodo morali nekateri ključni uradniki Aurore in SPAC čakati, preden bodo lahko prodali svoje delnice - je štiri leta, kar je nenavadno dolgo.
  • Obstoječi delničarji Aurore bodo lastniki približno 84 % združenega podjetja.

Iz vsega tega vidim dva izhodišča: Prvič, ko potekajo posli SPAC, je to precej velik; in drugič, zdi se, da je dolgo obdobje zaprtja namenjeno temu, da se bodočim vlagateljem pokaže, da je tehnologija izvedljiva (ali, povedano drugače, da to ni le posel za hitro obogatenje za udeležence).

Kaj je inovacija Aurora?

Aurorin izdelek, imenovan Aurora Driver, se razvija kot sistem avtonomne vožnje 4. stopnje, ki lahko deluje z različnimi vozili, od osebnih limuzin do vlečnih prikolic. (A Sistem 4. stopnje je popolnoma samovozeča, vendar le pod nekaterimi pogoji – na primer, ko deluje na natančno začrtanem območju.) Aurora namerava svoj sistem začeti uvajati leta 2023. Podjetje, ustanovljeno leta 2017, ima približno 1600 zaposlenih.Kot sem že omenil, ima Aurora nekaj pomembnih partnerstev: PACCAR, proizvajalec težkih tovornjakov Peterbilt in Kenworth; Volvo AB, proizvajalec težkih tovornjakov Volvo (ne pa Volvo Cars, ki je ločeno podjetje); Uber, ki je lani prodal svojo samovozečo enoto Aurori; in Toyota (NYSE:TM), v dogovoru, objavljenem februarja.

Aurorini soustanovitelji so samovozeči težkokategorniki: izvršni direktor Chris Urmson je bil prvi vodja prvotnega Google Projekt Self-Driving Car Project, ki je postal Waymo; Nekoč je kandidiral glavni produktni direktor Sterling Anderson Tesla 's Autopilot program; in CTO Drew Bagnell je izredni profesor na hvaljenem inštitutu za robotiko univerze Carnegie Mellon, kjer so se izobraževali številni voditelji v tem prostoru.

Kaj je Reinvent Technology Partners Y?

Reinvent Technology Partners je skupina, ki jo vodijo vodilni, vključno s soustanoviteljem LinkedIn Reidom Hoffmanom in Zynga ustanovitelj Mark Pincus. Skupina, ki sebe opisuje kot dolgoročne vlagatelje, ima tri SPAC, vključno z enim, ki je trenutno v postopku objavljanja zagonskega podjetja Joby Aviation z letečimi taksi.

Ali je delnica nakup?

Aurorina tehnologija na splošno velja za precej dobro, če ne (še) najboljšo v razredu. Analitična družba Guidehouse Insights, ki sledi tem stvarem, ocenjuje Auroro kot 'tekmovalca' v prostoru za samostojno vožnjo, skupaj s težkokategorniki, kot sta Mobileye in General Motors' Križarjenje - vendar zarezo za 'vodji', vključno z Waymo, Nvidia in Argo AI.

Menim, da je vrednotenje po združitvi v višini 13 milijard dolarjev morda ambiciozno, vendar glede na nekatere druge ocene v tem prostoru ni pretirano. Če verjamete (kot jaz), da je tehnologija samovozeče stopnje 4 dosegljiva v naslednjih nekaj letih in da bodo mestni taksiji in težki tovornjaki verjetno prostori, kjer se bo uveljavila, potem bi bilo morda vredno vzeti majhen delež v Aurori (ali za zdaj SPAC), da vidimo, kako se stvari odvijajo.^