Vlaganje

Delnice Seadrill Ltd danes padle za 42 %: ne recite, da niste bili opozorjeni (vendar obstaja upanje za naprej)

Kaj se je zgodilo

Delnice izvajalca vrtanja na morju Seadrill Ltd (NYSE:SDRL)so se ob 14.14 znižale za 41,6 %. EDT 2. julija, potem ko je družba pred trgom objavila, da je izšla iz stečaja po poglavju 11. Načrt, ki je bil v veljavi že več mesecev, je vključeval pretvorbo znatnega zneska obstoječega dolga podjetja v lastniški kapital, spreminjanje pogojev dolga, ki ga še naprej nosi, in zagotavljanje več kot 2 milijardi dolarjev gotovine, ki se delno financira. z novim zavarovanim dolgom.

Pa kaj

V mnogih primerih, ko podjetje najavi, da bo izšlo iz poglavja 11, postane njegov obstoječi navadni lastniški kapital brez vrednosti, pri čemer se navadni delničarji izbrišejo, ko se sredstva podjetja uporabijo za izpolnitev njegovih finančnih obveznosti. V tem primeru obstoječi skupni delničarji Seadrill ne ostanejo brez ničesar, ampak bodo od 3. julija v lasti 1,9 % na novo kapitaliziranega Seadrila.

Vrtalna naprava na morju v razburkanem morju.

Seadrill končno prihaja iz nemirnih voda. Vir slike: Getty Images.

vrhunske zaloge marihuane peni 2018 v Kanadi

Na ta datum bodo obstoječe delnice Seadrill-a zamenjane za 0,0037345 delnic 'novega' Seadrila, medtem ko se bo število delnic zmanjšalo s 504,4 milijona uveljavljajočih se delnic na 100 milijonov. Tukaj je razčlenitev, kdo bo lastnik novega lastniškega kapitala novega Seadrila, iz Seadrillovega sporočila za javnost:

  • 14,25 % novih navadnih delnic, izdanih imetnikom nezavarovanih terjatev do družbe in nekaterim njenim odvisnim dolžnikom iz poglavja 11;
  • 23,75 % novih navadnih delnic, izdanih udeležencem v kapitalski naložbi v vrednosti 200 milijonov dolarjev po načrtu;
  • 54,625 % novih navadnih delnic, izdanih udeležencem v naložbi v nove zavarovane obveznice v vrednosti 880 milijonov dolarjev v skladu z načrtom;
  • 1,9 % novih navadnih delnic, izdanih imetnikom obstoječega navadnega lastniškega deleža v družbi na dan uveljavitve, efektivno menjalno razmerje približno 0,0037345 novih navadnih delnic na vsako obstoječo delnico, in
  • 5,475 % novih navadnih delnic je bilo izdanih kot provizija za strukturiranje nekaterim novim denarnim vlagateljem.

Če povzamemo, bo večina Seadrila v lasti vlagateljev, ki bodo prispevali nove naložbe v Seadrill, pa tudi imetnikov nezavarovanega dolga, ki bo pretvorjen v lastniški kapital. Obstoječi navadni vlagatelji dobijo zelo majhen delež, vendar je to več, kot je velika večina kdaj videla po reorganizaciji iz poglavja 11.Iskreno povedano, današnji velik padec ne bi smel biti presenečenje za nikogar. Podjetje nam je pred mnogimi meseci povedalo, da bodo vlagatelji navadnega lastniškega kapitala obdržali le 2 % – največ – družbe, ko bo zaključila stečajni postopek, vendar so vlagatelji še naprej plačevali ceno za njene delnice, ki bi v nekem trenutku naredil Seadrill vreden skoraj toliko kot konkurenti čezoceanski (NYSE:RIG), Diamond Offshore ( OTC: DO ), in Noble Corporation (OTC:NEBLQ) kombinirano . Toda zdi se, da razmeroma enakomerno padanje cene delnice v kombinaciji z današnjim velikim padcem končno postavlja Seadrill bolj v skladu s svojimi podobnimi.

Na podlagi trenutne cene delnice in tržne kapitalizacije ter tega, koliko bo dejansko vreden jutri, ko se delnice pretvorijo, trg daje Seadrillu vrednost več kot 3,7 milijarde dolarjev. Glede na to, kaj se bo jutri zgodilo z njegovo ceno delnice, je videti, da Mister Market meni, da je Seadrill drugi najbolj dragocen med glavnimi vrtalniki na morju:

RIG grafikon tržne kapitalizacijeTržna kapitalizacija RIG podatki po YCharts

In ta vrednost je verjetno smiselna. Seadrill ne bo le postal zelo dobro kapitaliziran in z obremenitvijo dolgov, ki jo je mogoče obvladovati, še naprej ima v lasti in upravlja eno od najnovejših delujočih vrtalnih in polpotopnih flot, njegov sloves varnega in usposobljenega operaterja pa je bil nikoli vprašljiva niti ob najhujših finančnih težavah.

koliko denarja bi morali imeti pri prihrankih

Kaj pa zdaj

Še vedno bi opozoril vlagatelje, naj še ne skočijo v Seadrill z obema nogama. Moj načrt je, da pregledam posodobljene finančne podatke in bilanco podjetja, ko bodo objavljeni, preden sploh razmišljam o nakupu delnic. Zdi se, da bo Seadrill po izstopu iz poglavja 11 trgoval za več kot 50 % opredmetene knjigovodske vrednosti svojih sredstev. To je višja vrednost kot Transocean, Noble Corp, oz. Ensco PLC ( OTC:VAL ):

Grafikon RIG cene in materialne knjigovodske vrednosti

RIG cena do opredmetene knjigovodske vrednosti podatki po YCharts

Toda to temelji na aprilski bilanci stanja, ne na tisti, s katero bo šel iz stečaja, in vlagatelji bi morali preveriti vrednost njegovega premoženja za naprej, preden se odločijo, kakšen je navadni lastniški kapital Seadrill. res vrednost (namig: če se še vedno trguje z močnim popustom na knjigovodsko vrednost, je verjetno nakup.)

dobre delnice penija, v katere lahko vlagate zdaj

Zaključek: Še naprej mi je všeč Seadrillova flota in dobro cenjeno poslovanje, zato bom v bližnji prihodnosti natančno preučil nakup delnic. Toda dokler podjetje ne objavi svojih posodobljenih finančnih izkazov in bilance stanja, še ne morem vlagati.^