Vlaganje

IPO podjetja On Running je bil pripravljen na dirke, toda ali je delnica pameten nakup?

Švicarski čevljar Na Holdingih (NYSE: ON)– globalna skupnost ljubiteljev teka bolj pozna kot On Running – je pred kratkim javno debitiral s toplim sprejemom vlagateljev. Dejansko je delnica med IPO pred začetnim javnim trgovanjem narasla za 46 %, od tega pisanja 27. septembra pa so se delnice od takrat podražile za kar 17 % na skoraj 41 $. Podjetje ima tržno kapitalizacijo več kot 11 milijard dolarjev na podlagi cene delnice nekaj več kot 35 dolarjev.

Kot ste morda uganili iz odziva vlagateljev na IPO, je On Running rastoče podjetje. Toda ali je to pameten nakup po tako vročem začetku?

Trije ljudje v oblačilih za vadbo tečejo čez most.

Vir slike: Getty Images.

Ti časi krogov so prava stvar

Oblazinjeni sistem CloudTec On Running se je resno razburil pri potrošnikih. Od pohodništva do priložnostnega teka do vsestranskih tekmovanj, On pokriva tekaško skupnost. Podjetje je imelo koristi tudi od nekaterih odmevnih VIP zmag. Dobitnica srebrne medalje na olimpijskih igrah v triatlonu 2016 Nicola Spirig je del ekipe On, prav tako tudi svetovni prvak v triatlonu na dolge proge 2019 Javier Gomez Noya. Teniški velikan Roger Federer ima svoj On shoe in je bil prvi vlagatelj v podjetje.

V kombinaciji z digitalnim trženjem in distribucijo, ki temelji na e-trgovini, je On (ki je bil ustanovljen šele leta 2010) dosegel nekaj velikih zmag in ima vse več oboževalcev. Številke pripovedujejo zgodbo:Metrični

2020

2019YoY sprememba

Prihodki od veleprodaje

286 milijonov dolarjev

217 milijonov dolarjev

32 %

Neposredni prihodki potrošnikom

173 milijonov dolarjev

71,7 milijona dolarjev

141 %

Skupni prihodki

459 milijonov dolarjev

288 milijonov dolarjev

59 %

koliko ima povprečen človek prihrankov ob upokojitvi

Prilagojen EBITDA

53,8 milijona dolarjev

32,3 milijona dolarjev

67 %

Čisti dobiček (izguba)

(29,7 milijona dolarjev)

(1,59 milijona dolarjev)

N/A

Predstavljeno v ameriških dolarjih po menjalnem tečaju švicarskih frankov z dne 27. septembra 2021. Vir podatkov: On Holdings. YoY = leto v leto.

Metrični

Prva polovica 2021

Prva polovica 2020

YoY sprememba

Prihodki od veleprodaje

216 milijonov dolarjev

106 milijonov dolarjev

104 %

Neposredni prihodki potrošnikom

124 milijonov dolarjev

79,2 milijona dolarjev

57 %

Skupni prihodki

340 milijonov dolarjev

185 milijonov dolarjev

84 %

Prilagojen EBITDA

51,1 milijona dolarjev

17,3 milijona dolarjev

195 %

Čisti dobiček (izguba)

4,06 milijona dolarjev

(35,7 milijona dolarjev)

N/A

Predstavljeno v ameriških dolarjih po menjalnem tečaju švicarskih frankov z dne 27. septembra 2021. Vir podatkov: On Holdings. YoY = leto v leto.

Glede na to, da se je med pandemijo hitro razširila – tako od poslovanja neposredno do potrošnikov, predvsem prek spletne trgovine kot prodaje trgovcem na drobno – ni čudno, da je On med IPO zbral 746 milijonov dolarjev svežega denarja za svojo bilanco stanja. Poleg tega je imel On konec junija na voljo skoraj 107 milijonov dolarjev in brez dolgov. To je zdaj eno dobro financirano podjetje za čevlje in oblačila, saj si prizadeva povečati svoj tempo svetovne rasti, in šele začenja dosegati dobičkonosno lestvico letos kljub povišanim stroškom trženja in prodaje.

Je popolna hitrost razumno dolgoročno pričakovanje?

Jasno je, da družba On poživlja neverjetno povpraševanje potrošnikov po svojih čevljih, zlasti ob ponovnem zanimanju za tek, pohodništvo in druge dejavnosti na prostem po pandemiji. In s tem, ko se je prihodek v prvi polovici leta 2021 povečal za 84 % v primerjavi z enakim obdobjem lani, je ta delnica pridobila premium vrednost. Delnice se trguje za približno 18-krat zaostajajoče 12-mesečne prodaje in približno 128-krat za zaostankom za 12-mesečno prilagojeno EBITDA - čeprav je dobičkonosnost za zdaj majhna, saj je podjetje veliko porabilo, da bi povečalo rast. Toda s svojo osredotočenostjo na spletno prodajo in veleprodajo za izbiro maloprodajnih partnerjev je to učinkovit posel s čevlji, ki bi moral biti sčasoma zelo donosen.

Glede na ogromno velikost svetovne čevljarske industrije je On še vedno razmeroma majhen akter. Za to je dovolj prostora za povečanje prepoznavnosti blagovne znamke ter infiltriranje na nove trge in skupine potrošnikov. Odlepite le majhen kos Nike 's in Adidas ' športni imperiji bi se lahko res povečali za On, da ne omenjam velike priložnosti, ki je še vedno odprta na nastajajočih trgih, kot je Kitajska. To bi lahko bila zgodba o dolgoročni rasti v nastajanju.

Toda pri 18-kratni prodaji je to podjetje po ceni bolj kot tehnološko podjetje kot pa blagovna znamka potrošniških izdelkov in oblačil. Delnice so po IPO vroče, povišano vrednotenje pa je odvisno od tega, ali bo On lahko dosegel podobno rast v preostalem delu leta 2021 in v letu 2022, kot je to storil v prvi polovici tega leta. Če se namiguje na upočasnitev njegove poti, ko podjetje kot javno podjetje zagotovi svojo prvo četrtletno posodobitev dobička, bi si delnice lahko resno oddahnile. Glede na to, da je zadnja četrtletna prodaja v razcvetu, ker so začetni učinki pandemije prešli na začetek leta 2020, v celoti pričakujem, da se bo rast prodaje upočasnila.

Glede na to tukaj velja moje standardno pravilo čakanja na dve četrtletni poročili o zaslužku, preden se odločim, ali bom kupil On ali ne – zato bom odložil kakršen koli možen nakup do leta 2022. Kljub temu, glede na njegov hiter porast pomembnosti tekaških copat, to podjetje za športna oblačila je vredno vsaj spremljati.^