Vlaganje

Prodaja Ross Stores se vrne

Pred enim letom je prodaja padla pri Rossove trgovine (NASDAQ: ROST). Kot nebistven posel je moral 2. maloprodajni trgovec na drobno večino pomladi zapreti svoje trgovine zaradi naročil ostanka doma. Tudi Ross Stores ni imel posla e-trgovine, na katerega bi se lahko oprl.

Vendar pa se potrošniki zdaj v večjem številu podajajo v trgovine. To sprošča ogromno zadržano povpraševanje, zaradi česar so prodaja in zaslužek Ross Stores v zadnjem četrtletju narasli precej čez raven iz leta 2019.

Neverjetno okrevanje prodaje

V prvem četrtletju poslovnega leta 2020 je prodaja Ross Stores padla za več kot 50 %. Podjetje je 20. marca 2020 začasno zaprlo vse svoje trgovine in jih ponovno začelo odpirati šele sredi maja. To je pomenilo, da je skoraj polovico četrtletja ustvaril nič prihodkov, kar je povzročilo strm upad prihodkov in znatno izgubo.

dow jones proti s&p vs nasdaq

V zadnjem četrtletju je Ross ponovno pridobil vse, kar je izgubil leto prej, nato pa še nekaj. Prodaja se je medletno povečala za 145 % in dosegla 4,5 milijarde dolarjev. To je preseglo prodajo trgovca v prvem četrtletju 2019 za 19 %, predvsem zaradi 13-odstotnega primerljivega povečanja prodaje v trgovini v tem obdobju.

Prodaja Ross Stores v prvem četrtletju je premagala konsenz analitikov za več kot 600 milijonov dolarjev. Družba je presegla tudi lastne smernice, ki so zahtevale, da se primerljiva prodaja skromno zmanjša v primerjavi s prvim četrtletjem 2019. Nazadnje so se prodajni trendi dramatično pospešili v primerjavi s četrtim četrtletjem, ko se je prodaja comp zmanjšala za 6 % medletno.Zunanjost trgovine Ross Dress for Less

Vir slike: Ross Stores.

Dvomestna rast zaslužka

Odlična prodajna uspešnost je prinesla enako močne končne rezultate za Ross Stores. Bruto marža se je z 28,8 % v prvem četrtletju 2019 povečala na 29,2 %, s čimer je delno izravnala višje stroške poslovanja, ki so posledica varnostnih protokolov proti koronavirusu, in povečanje stroškov obresti zaradi višjih stopenj dolga.

katero pivo se promovira kot "kralj piv"?

Posledično je dobiček na delnico dosegel 1,34 USD, kar je 17 % več od 1,15 USD dve leti prej. To je za več kot 50 % premagalo prvotne smernice vodstva in soglasje analitikov.Ne skrbite za previdno vodenje

Obeti Ross Stores v drugem četrtletju zahtevajo, da se prodaja comp poveča za 5 % na 7 % od drugega četrtletja 2019. Podjetje pričakuje, da bo EPS padel na med 0,80 in 0,89 dolarja, kar je 1,14 dolarja pred dvema letoma. Podobno njena celoletna napoved zahteva zmerno rast prodaje comp v primerjavi z zadnjim četrtletjem in EPS, ki naj bi dosegel med 3,93 in 4,20 dolarja, kar je manj od 4,60 dolarja v proračunskem letu 2019.

Pri razlagi teh smernic je vodstvo opozorilo, da bi se rast prodaje lahko upočasnila, ko se bodo zvezni programi stimulacije ukinili. Poleg tega družba pričakuje, da se bo do konca letošnjega leta soočala s stalnimi stroški zaradi izdatkov, povezanih s koronavirusom, zvišanja plač in naraščajočih stroškov prevoza.

Kljub temu se zdi, da vodstvo pri oblikovanju svojih smernic za preostanek fiskalnega leta 2021 uporablja značilno konzervativen pristop. Če že kaj, je pandemija v prvem četrtletju še naprej zniževala promet v trgovinah – zlasti v začetku obdobja. Vodstvo Ross Stores je priznalo, da se potrošniki vse pogosteje vračajo v trgovine in da so se prodajni trendi izboljšali v četrtletju.

Glede na to, da imajo ameriški potrošniki na bilijone dolarjev presežnih prihrankov, bi morali vetrovi zaradi zaostanka povpraševanja in večje sprejemanje nakupovanja v trgovinah več kot izravnati morebitne ovire zaradi konca spodbujevalnih programov. Posledično je bolj verjetno, da se bo rast prodaje podjetij Ross Stores v bližnji prihodnosti pospešila kot upočasnila.

Hitrejša rast prodaje od načrtovane bi povečala operativno maržo podjetja. To daje Ross Stores dobro priložnost, da letos premaga svojo uspešnost EPS za leto 2019. Medtem ko so delnice Ross Stores presegle najvišjo vrednost pred pandemijo, hitro okrevanje prodaje in zaslužka podjetja pomeni, da je za dolgoročne vlagatelje ostalo veliko navzgor.^