Vlaganje

IPO Robloxa prihaja 10. marca. Tukaj sta 2 stvari, ki bi jih morali vlagatelji vedeti

Roblox naj bi šel na borzo leta 2020. Takrat se je pojavil eksploziven prvenec v trgovanju Airbnb in pomik na vratih prisilil, da je ponovno premislil o teh načrtih.

Če bi Roblox nadaljeval s svojim prvotnim načrtom IPO, bi lahko pustil resen denar na mizi, tako kot sta storila Airbnb in Doordash. In ker je glavna smisel IPO zbiranje kapitala – ne pa pomoč institucionalnim vlagateljem, da hitro zaslužijo – bi morda obstajal boljši način za to.

In obstaja.

Izstop v javnost prek neposrednega seznama

Po odložitvi IPO je Roblox v zasebnem krogu financiranja zbral 520 milijonov dolarjev od vlagateljev. Posel je Robloxu ocenil 29,5 milijarde dolarjev - kar je sedemkrat več kot pred letom dni.

Človek se igra s slušalkami VR.

Vir slike: Getty Images.Nato je Roblox objavil svoj načrt za javno objavo prek neposredne kotacije. tole pot bi lahko Roblox dodatno prihranil denar za zavarovalne provizije, medtem ko bi podjetje še vedno objavljalo.

Roblox bo končno nastopil na trgu 10. marca in bo trgoval pod oznako RBLX. Toda preden hitite z nakupom delnic, morate vedeti dve stvari.

Robloxov stroj za ustvarjanje denarja

Generalni direktor David Baszucki in Erik Cassel sta leta 2004 ustanovila Roblox z vizijo povezovanja ljudi prek impresivnih virtualnih svetov. Na Robloxu uporabniki ustvarjajo igre in igrajo igre, ki so jih ustvarili drugi uporabniki. Sprva je imel Roblox uporabniško bazo več sto ljudi. Danes na Robloxu dnevno igra in komunicira več kot 36 milijonov uporabnikov.Robloxov poslovni model ima dva ključna dela. Prvi del je igralna platforma, na kateri uporabniki (razvijalci in igralci iger) gradijo in igrajo igre. Tukaj 7 milijonov razvijalcev gradi tisto, kar Roblox imenuje 'izkušnje' - igre, virtualne predmete in svetove. Zahvaljujoč Robloxovim orodjem je tudi otrokom enostavno ustvariti razburljive igre z uporabo kock, podobnih Lego, namesto kode.

Z 18 milijoni izkušenj, med katerimi lahko izbirate, lahko Roblox enostavno pritegne nove uporabnike in obdrži stare. In ko se več uporabnikov pridruži Robloxovi platformi (in porabi denar za te igre), so razvijalci spodbujeni, da ustvarijo bolj privlačno vsebino – pritegnejo še več igralcev iger.

Ampak to je le polovica zgodbe.

Ko uporabniki vstopijo v Roblox, običajno povabijo svoje prijatelje, da se jim pridružijo. Potem povabijo prijatelji njihov prijatelji in tako naprej. Z neskončnimi izkušnjami, med katerimi lahko izbirate, ta krepostni cikel ohranja Robloxov omrežni učinek. Se sliši znano? Tako Facebook prerasel v to, kar je danes.

In ker te igre niso 'le' igre - so Minecraft- stilskih svetov z veliko za odkrivanje - Robloxovi uporabniki preživijo veliko časa na platformi. Tudi uporabniki, ki niso igralci iger, ostanejo samo zato, da se družijo drug z drugim. Roblox je tako kot Facebook socialno omrežje.

Ob podpori same velikosti svoje skupnosti je Robloxu uspelo oblikovati ekosistem z lastnimi pravili, gospodarstvom in valuto. Uporabnikom za igranje večine iger na Robloxu ni treba plačati. Lahko pa kupijo in porabijo Robux – Robloxovo valuto v igri – za nadgradnjo svojih avatarjev z dodatki, oblačili ali posebnimi močmi.

Za ustvarjanje prihodkov Roblox dobi 30-odstotno znižanje porabe uporabnikov. Ostalo gre razvijalcem na platformi. Prav tako zasluži provizijo, ko razvijalci pretvorijo Robux v prave dolarje. Zaenkrat se je Robloxu vse to dobro obneslo. Prihodki so v letu 2019 narasli za 56 % na 488 milijonov dolarjev. V prvih devetih mesecih leta 2020 so prihodki rasli še hitreje – narasli so za 68 % na 589 milijonov dolarjev.

Roblox se šele začenja

COVID-19 je bil za Roblox turbopolnilnik, tako kot za mnoga druga podjetja za video igre. Dnevno aktivni uporabniki Robloxa skočil za 97 % medletno v letu 2020 – najhitrejša stopnja rasti doslej. Mnogi uporabniki Robloxa so še vedno novi, vendar bodo sčasoma verjetno postali bolj angažirani. Ko odkrijejo odlične igre za igranje in se potopijo v številne Robloxove skupnosti, bodo seveda porabili več Robuxa.

johnson in johnson cepivo ali pfizer

Roblox cilja tudi na mednarodne trge, da bi še povečal svojo bazo uporabnikov. Vlagala je v tehnologijo samodejnega prevajanja in regionalni sistem skladnosti, ki bo razvijalcem pomagal doseči večje globalno občinstvo. Deluje tudi z Tencent Holdings razširiti svoje poslovanje na Kitajskem, največjem svetovnem trgu video iger.

Poleg iger, Robloxov potencial dramatično razširi svoj naslovni trg. Njegov cilj je razviti v tako imenovano platformo za 'človeško soizkušnjo', kjer se lahko ljudje združijo, da se igrajo, učijo in delajo. Roblox bi lahko na primer gostil virtualne tečaje, poleg slovesnosti ob diplomah, korporativnih srečanjih in koncertih v prihodnosti. Poleg tega bo Roblox z rastjo družbenega omrežja postal še bolj privlačen kot marketinško orodje. Pravzaprav je večjim blagovnim znamkam všeč Netflix in Marvel sta na platformo že uvedla vsebino z blagovno znamko.

Za Roblox vse te priložnosti predstavljajo potencialne motorje rasti - in svetlo prihodnost. Čeprav je malo verjetno, da bodo vsi ti podvigi na koncu brez uspeha, nekateri bodo, in to bo dovolj, da Roblox hitro raste še vrsto let naprej.

Pred nami bo nestanovitna vožnja

Leto 2020 je bilo leto vroče tehnološke zaloge. Priljubljena imena kot Kvadrat in Prosti trg trgujejo po strmih vrednotenjih, potem ko so se lani zvišali za 240 % in 180 %. Novejše tehnološke IPO, kot so Programska oprema Unity in Airbnb sta se več kot podvojila od svoje ponudbene cene.

Roblox bo verjetno dobil podobno toplo dobrodošlico, skupaj z visoko oceno IPO. To je razumljivo, glede na dosežke Robloxa o hitri rasti - kot tudi potencial, da jo vzdržuje še več let.

Kljub temu to ni razlog, da bi previdnost prepustili vetru. Vlagatelji ne bi smeli preplačati za delnico, ne glede na to, kako velike so njene možnosti. Poleg tega Roblox teče z velikimi izgubami, kar bo morda tako še leta naprej.

Ni nenavadno, da hitro rastoča podjetja veliko vlagajo, da bi spodbudila rast, ki premaga trg. Toda posel, ki prinaša izgubo in visoka vrednotenja naredijo vsako delnico izjemno ranljivo za popravek trga. In glede na to, kako nestabilne so delnice tehnologije v teh dneh, Roblox ne bo imel gladke vožnje.

Roblox je lahko zabava in igre. Toda njegova zaloga ne bo za slabovidne.^