Vlaganje

Podjetja, s katerimi se javno trguje: definicija in primeri

Vsako delnico, ki je na voljo za nakup na borzi, izda javna družba. S podjetjem se javno trguje z začetno javno ponudbo (IPO) delnic v podjetju, kar mu pomaga pri zbiranju kapitala in daje tako vlagateljem kot podjetju močan način za ustvarjanje bogastva.

S&p 10-letni donos

Borza se je v svoji zgodovini izkazala za enega največjih nosilcev ustvarjanja bogastva vseh časov. Ameriške borze tržna kapitalizacija - skupna vrednost vseh delnic, ki so jih izdala javna podjetja v ZDA - je zdaj približno 50 bilijonov dolarjev.

Za vlagatelje je pomembno, da razumejo razliko med javnimi in zasebnimi podjetji ter zahteve, ki jih morajo izpolnjevati javna podjetja.

Kaj je javno podjetje?

Javno podjetje je tisto, ki izdaja delnice, s katerimi se javno trguje, kar pomeni, da so delnice na voljo vsem za nakup na odprtem trgu in jih je mogoče prodati, običajno zelo enostavno. Upoštevajte, da javna podjetja niso v javni lasti – niso v lasti ali pod nadzorom nobene vlade. Javno lastništvo podjetij, čeprav je v ZDA redko, je drugod pogosto. Med znana mednarodna podjetja, ki so v javni lasti, sodijo Petrobras (NYSE:PBR), brazilsko državno naftno podjetje in Industrijska in komercialna banka Kitajske (OTC:IDCBY), ki je pod nadzorom kitajske vlade.

Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) od javnih podjetij ZDA zahteva, da izpolnjujejo posebne zahteve glede poročanja. Podjetja morajo predložiti računovodske izkaze tako četrtletno kot letno, v primeru bistvenih sprememb poslovanja pa je potrebna dodatna dokumentacija. Javno podjetje mora imeti upravni odbor, ki nadzoruje vodstveno ekipo družbe, potrjuje pakete nadomestil in zagotavlja skladnost z veljavnimi računovodskimi standardi. Insajderji podjetja – običajno člani uprave, izvršni direktorji in direktorji – morajo javno razkriti vse nakupe in prodaje delnic družbe.Eden od razlogov, zakaj podjetja postanejo javna, je, da to ustvarja priložnost za notranje osebe, da prodajo svoje lastniške deleže. Začetna javna ponudba delnic podjetja dejansko pretvori deleže zasebnega kapitala notranjih podjetij in vlagateljev v delnice, s katerimi se trguje na borzi, ki jih ti notranji in vlagatelji lahko izberejo za prodajo na odprtem trgu. Podjetja lahko postanejo javno trgovana tudi tako, da jih pridobijo ali se združijo z a podjetje za nakupe za posebne namene (SPAC), ki je navidezna poslovna struktura, ustanovljena s posebnim namenom, da perspektivno podjetje predstavi javnosti. Toda ne glede na to, ali se javni postopek izvede z IPO ali SPAC, je rezultat enak. Podjetje se iz zasebnega lasti v javno trguje.

Pristop v javnost: kako

Pestra norec

v katere delnice zdaj vlagati

Največja javna podjetja

Spodnji grafikon prikazuje 10 največjih javnih podjetij v ZDA.Podjetje Ticker sektor Prihodki 2020
Amazon NASDAQ: AMZN Tehnologija 386,1 milijarde dolarjev
Berkshire Hathaway NYSE: BRK.B; NYSE: BRK.A Različno 286,2 milijarde dolarjev
Apple NASDAQ: AAPL Tehnologija 274,5 milijarde dolarjev
abeceda NASDAQ: GOOG; NASDAQ: GOOGL Tehnologija 182,5 milijarde dolarjev
Microsoft NASDAQ: MSFT Tehnologija 143 milijard dolarjev
JPMorgan Chase NYSE: JPM Finančne storitve 119,5 milijarde dolarjev
Facebook NASDAQ: FB Tehnologija 86 milijard dolarjev
Johnson & Johnson NYSE: JNJ Skrb za zdravje 82,6 milijarde dolarjev
Tesla NASDAQ: TSLA Industrijski 31,5 milijarde dolarjev
Pokaži NYSE: V Finančne storitve 21,9 milijarde dolarjev

Vir: Finviz. Podatki aktualni na dan 16. aprila 2021.

Tehnološka podjetja prevladujejo na današnjih javnih trgih, kot je razvidno iz zgornjega grafikona. Pet najvrednejših ameriških podjetij danes je tehnoloških podjetij in mnogi menijo, da je Tesla, proizvajalec električnih vozil, tudi tehnološko podjetje.

Internet je postal najpomembnejša sila v sodobnem poslovanju in je ustvaril podjetja z večino zmagovalcev v različnih segmentih tehnološke industrije. Apple je prevladujoči proizvajalec naprav, kot so pametni telefoni in tablični računalniki, medtem ko Microsoft ohranja vodilni položaj na trgu programske opreme za podjetja. Amazon je očitno vodilni v e-trgovini, Alphabet in Facebook pa sta titana digitalnega oglaševanja. Vsa ta podjetja še naprej hitro rastejo, zlasti za podjetja njihove velikosti, in ustvarjajo privlačne stopnje dobička, ki so simbol močnih konkurenčnih prednosti, ki jih uživajo.

kaj pomeni imeti v lasti posamezno delnico

Berkshire Hathaway, najbolj znan kot podjetje, ki ga je zgradil Warren Buffett, je konglomerat, ki ima v lasti tako raznolika podjetja, kot sta zavarovalnica GEICO in železniška proga Burlington Northern Santa Fe, pa tudi raznolika ponudba delnic, s katerimi se javno trguje, vključno z Applovimi, Bank of America (NYSE: BAC), in Coca Cola (NYSE: KO).

Podjetji JPMorgan Chase in Visa sta glavna udeleženca v industriji finančnih storitev, ki zajema komercialno bančništvo, investicijsko bančništvo in kreditne kartice – sektor, ki ga Visa in Mastercard (NYSE: MA)skupaj prevladujejo. Ti dve podjetji sta še naprej rasli, kljub temu, da se soočata s konkurenco naraščajočih podjetij za digitalna plačila. Johnson & Johnson je zdravstveni konglomerat s poslovnimi področji na področju medicinskih pripomočkov, zdravil brez recepta in farmacevtskih zdravil, njegovo mesto na tem seznamu pa odraža, da zdravstveni sektor predstavlja pomemben del gospodarstva.

Podjetja, navedena na grafikonu, imajo skupno tržno kapitalizacijo okoli 10 bilijonov dolarjev. To skupno vrednotenje bi bilo verjetno veliko nižje, če s temi podjetji ne bi bilo javnega trgovanja, saj je postati javno podjetje eden najboljših načinov za podjetja, da pridobijo kapital in za vlagatelje, da zgradijo dolgoročno bogastvo.^