Vlaganje

Procter & Gamble je pravkar obljubil 19 milijard dolarjev

Vlagatelji so se pripravljali na upočasnitev Procter & Gamble 's(NYSE:PG)poslovanja, saj gre v primerjavi z obdobjem iz prejšnjega leta, ki je vključevalo največjo zalogo shrambe od začetka globalne pandemije COVID-19. Ta upočasnitev je prišla.

P&G je v torek sporočil, da se je organska rast prodaje do konca marca zmanjšala na 4 %, kar je približno polovico stopnje v primerjavi s prejšnjim četrtletjem. Velikan potrošniških izdelkov še vedno vidi večje povpraševanje kot v obdobju pred pandemijo, kar je dobra novica za delničarje. Toda na donose v naslednjih nekaj četrtletjih bi lahko bolj vplivale svetle finančne metrike P&G, kot sta dobičkonosnost in denarni tok.

Poglejmo si podrobneje.

Ženska menja otroka

Vir slike: Getty Images.

Rast prodaje

Kot je bilo pričakovano, se je organska rast prodaje umirila, potem ko je v vsakem od zadnjih dveh četrtletjih poskočila za skoraj 10 %. 4-odstotni porast, ki ga je P&G zabeležil v tem četrtletju, je bil najpočasnejši v več kot enem letu. Potrošniki se še vedno zalagajo z osnovnimi potrebščinami za nego doma in čiščenja, vendar ne tako vneto, kot so bili v zadnjih mesecih.Povečanje prodaje je bilo podprto z naraščajočimi cenami in premikom k vrhunskim izdelkom, kot je Tide Pods. P&G je poročal o pavšalnem obsegu v presenetljivem prelomu od 5-odstotnega povečanja v zadnjem četrtletju. Kljub temu je podjetje pridobilo tržni delež v ključnih nišah, kot so nega tkanin, nega za britje in lepota. Konkurenca pa je posegla v nekatere njene blagovne znamke plenic.

Vse močnejši

Vodstvo je izpostavilo finančne meritve P&G, ki so vse pomagale podpreti 8-odstotni skok prilagojenega dobička na delnico. Denarni tok je bil še posebej močan, saj je gotovina iz poslovanja v zadnjih devetih mesecih dosegla 14,3 milijarde dolarjev v primerjavi z 12,6 milijarde dolarjev leto prej. 'Dodelili smo še eno četrtino solidnih končnih, končnih in denarnih rezultatov,' je dejal izvršni direktor David Taylor v sporočilu za javnost, 'v še vedno zahtevnem operativnem okolju.'

P&G je potrdil prodajne obete, ki so jih vodstveni delavci dvignili že konec januarja, in potrdili, da bi se organski prihodki morali povečati za med 5 % in 6 % v letu, ki se konča junija. Toda njihova denarna napoved je lepša. Potem ko je v tem četrtletju več kot 100 % zaslužka pretvorilo v prosti denarni tok, vodstvo zdaj verjame, da bo P&G v poslovnem letu 2021 doživel več kot 10-odstotno povečanje poslovnega denarja.Vrnitev več gotovine

Ta uspeh je verjetno imel podporno vlogo pri odločitvi vodstva dvigniti dividende za 10 % letos v primerjavi s 4-odstotnim dvigom leta 2020. Taylor in njegova ekipa sta tudi drugič zapored dvignila svoj cilj odkupa delnic. Zdaj nameravajo vlagateljem letos dostaviti 19 milijard dolarjev, kar je 3 milijarde več kot njihova prvotna napoved za leto 2021.

Ti skokoviti donosi bi morali pomagati ublažiti udarec počasnejše rasti v naslednjih nekaj četrtletjih v primerjavi z vedenjem shrambnih nogavic izpred enega leta. Zaradi njih je delnica še bolj privlačna za ljubitelje stalnega dohodka in tržne dobičkonosnosti.

Zaradi razmeroma nizke cene delnice od sredine leta 2020 lahko vlagatelji dividend z današnjim nakupom delnic P&G pridobijo donos, ki je bistveno višji od 2 %. Verjetno bodo veseli, da bo to storilo, ko bo podjetje prebrodilo neizogibno upočasnitev povpraševanja v naslednjem letu ali tako.^