Vlaganje

Zasebne blagovne znamke same ne morejo rešiti Bed Bath & Beyond

Delnice od Bed Bath & Beyond (NASDAQ:BBBY)v sredo narasla za 62 %. Medtem ko je k temu velikemu skoku prispeval širši dvig tako imenovanih delnic meme, so se vlagatelji pozitivno odzvali tudi na objavo podjetja, da je njegov načrt za lansiranje šestih novih zasebnih blagovnih znamk v šestih mesecih pred rokom.

Delnice družbe Bed Bath & Beyond so se v četrtek močno umaknile, ko je rast delnic meme zbledel. Kljub temu so delnice giganta stanovanjske opreme teden zaključile s solidno 13-odstotno rastjo. Vendar lansiranje zasebne blagovne znamke Bed Bath & Beyond ne bo rešilo glavne težave podjetja: upadanja prometa. Posledično bi se morali dolgoročni vlagatelji še naprej izogibati delnicam.

BBBY grafikon

Bed Bath & Beyond uspešnost zalog, podatki po YCharts.

Pred rokom

V sredo zjutraj je Bed Bath & Beyond objavil, da bo do sredine julija lansiral tri nove lastne blagovne znamke. Ti vključujejo novo zbirko kuhinj in jedilnic, linijo predmetov za shranjevanje in organizacijo ter tisto, kar opisuje kot 'mladostno, eklektično zbirko elegantnih in svobodomiselnih kosov za dom.'S temi predstavitvami blagovnih znamk bo Bed Bath & Beyond v petih mesecih dodal šest novih zasebnih blagovnih znamk: en mesec pred predvidenim rokom. Pomembno je, da pospešeni čas pomeni, da bo vseh šest novih zasebnih blagovnih znamk na voljo pred ključno sezono nakupovanja nazaj v šolo/nazaj na fakulteto.

Izvršni direktor Bed Bath & Beyond Mark Tritton se zaveda pomena zasebnih blagovnih znamk. Preden je prevzel krmilo pri prodajalcu stanovanjske opreme, je tri leta in pol preživel kot glavni trgovec pri Tarča (NYSE:TGT), kjer je pomagal obuditi lastnost zasebne blagovne znamke poceni elegantnega velikana. Zasebne blagovne znamke trgovcu na drobno omogočajo, da ponudi edinstvene izdelke – ki zagotavljajo razlikovanje od tekmecev – po nižjih cenah kot nacionalne blagovne znamke.

Tako je poteza Bed Bath & Beyond, da izboljša svojo ponudbo zasebnih znamk, pametna. (Nova zasebna blagovna znamka iz prejšnjega meseca, Simply Essential, bi lahko bila največji ustvarjalec razlike , saj omogoča Bed Bath & Beyond, da pokrije nižje cene in tako bolje konkurira diskontom.) Toda pobuda zasebne znamke predstavlja le delno rešitev težav podjetja.Oseba, ki kuha pri štedilniku, v ozadju pa visi kuhinjska posoda.

Vir slike: Bed Bath & Beyond.

Ali bodo potrošniki opazili?

Na žalost Trittona se Bed Bath & Beyond v veliki meri razlikuje od njegovega nekdanjega delodajalca: prometa. Navodila Bed Bath & Beyond za letošnje leto kažejo, da bo tipična trgovina verjetno prodala približno 6 milijonov dolarjev. To je po tem, ko je podjetje zmanjšalo svoje število trgovin za tretjino z zapiranjem slabše uspešnih trgovin in prodajo svojih nebistvenih maloprodajnih pasic.

Nasprotno pa so trgovine Target lani v povprečju prodale 40 milijonov dolarjev. V zadnjem četrtletju se je primerljiva prodaja v trgovinah povečala za 18 %. Medtem ko se bo rast v prihodnjih četrtletjih verjetno zmanjšala, bi lahko povprečni obseg prodaje za trgovine Target v proračunskem letu 2021 dosegel približno 45 milijonov dolarjev.

Skratka, tipična trgovina Target vidi dramatično več prometa kot Bed Bath & Beyond. Seveda je veliko teh strank tam samo zato, da poberejo hrano in druge nujne stvari. Toda v večini trgovin Target strateško pozicionira svoje oddelke za oblačila in dom, tako da morajo kupci hoditi mimo njih, da pridejo do vsakodnevnih osnovnih izdelkov. To mu omogoča, da izpostavi nove zasebne blagovne znamke - in morda spodbudi impulzne nakupe.

Del kuhinjskega dela trgovine Target.

Vir slike: Target.

Bed Bath & Beyond nima razkošja ogromne ujetniške publike nakupovalcev, ki se vsak dan sprehaja po njenih trgovinah. Dejansko je v zadnjih petih letih izgubila toliko prometa v trgovini in tržnega deleža, da bo imela težave pri doseganju potencialnih strank in jih prepričati, da preizkusijo nove ponudbe zasebnih blagovnih znamk.

Težak preobrat projekt

Sredi aprila je Bed Bath & Beyond ocenil, da bo v proračunskem letu 2021 ustvaril od 8 milijard do 8,2 milijarde dolarjev prihodkov: več od 7,9 milijarde dolarjev lani, vendar manj od 9 milijard dolarjev v proračunskem letu 2019 (brez rezultatov odvzetih podjetij).

Glede na nedavno močno povpraševanje po izdelkih, povezanih z domom, bo prodajalec morda lahko premagal te smernice. Kljub temu se bo izgubljanje tržnega deleža nadaljevalo. Na primer, prodaja Targetovega domačega oddelka se je v zadnjem četrtletju povečala za več kot 30 % v primerjavi z letom in v prvem četrtletju fiskalnega 2019 za več kot 40 %. medtem, Wayfair Domača prodaja je v letu 2020 narasla za 53 % in v prvem četrtletju 2021 poskočila še za 43 %.

kako narediti naložbeni portfelj

Prej ali slej bodo potrošniki zmanjšali porabo, povezano z domom, bodisi zaradi proračunskih omejitev ali zaradi spreminjanja prednostnih nalog porabe. Če Bed Bath & Beyond ne more rasti v obdobju obilnega povpraševanja na svojem osrednjem trgu, se bo močno boril, ko se bo povpraševanje normaliziralo.

Razen če Bed Bath & Beyond ne uspe stabilizirati svojega tržnega deleža, se dolgoročni vlagatelji ne bi smeli strinjati s preobratom, ki obkroža to maloprodajno ikono.^