Vlaganje

Pool Corporation: Ali bi morali kupiti delnice tega industrijskega velikana?

Novo leto je in na Osredotočenost na industrijo podcast, raziskujemo manj znana podjetja, ki bi morala imeti mesto na vašem seznamu za spremljanje delnic. V tem segmentu spoznajte Pool Corporation (NASDAQ:POOL), the prevladujoči igralec na razdrobljenem trgu opreme in potrebščin za bazene.

Celoten prepis sledi videoposnetku.

Ta video je bil posnet 6. marca 2018.

delnice za vlaganje v avgustu 2020

Vincent Shen: Obe podjetji, ki si mi jih predstavil, Asit, res sem vesel, da si ju pripeljal na naš radar. Prva je Pool Corporation, oznaka POOL, zelo primerna. Skočimo kar vanj. Kaj je Pool in kako so se znašli na vašem radarju?

Asit Sharma: Vodim zaslone, Vince, kot sem prepričan, da počneš ti in mnogi naši poslušalci. Programsko opremo za pregledovanje najdete na Yahoo Finance oz Google finance. Rad gledam na podjetja, ki imajo tih, a stalen trend navzgor. In delal sem filtriranje zaslona za delnice s srednjo kapitalizacijo. Definicijo ste dali na začetku podcasta, ti imajo običajno tržno kapitalizacijo med 2 in 10 milijardami dolarjev. In ta se je pojavil. Nisem bil dobro seznanjen s podjetjem Pool Corporation, čeprav vem, da je to stalno rastoče podjetje, in všeč so mi tista podjetja, ki se sčasoma povečujejo, ker to odvzame del nestanovitnosti vaše naložbe.Takoj bom skočil in se malo pogovarjal o Poolu. Ustanovljena je bila leta 1993 in je imela IPO oktobra leta 1995. To je podjetje, ki ima tržno kapitalizacijo približno 6 milijard dolarjev in 2,8 milijarde dolarjev letne prodaje. Je največji svetovni distributer potrebščin za bazene, opreme in sorodnih projektov za prosti čas. Trdi, da je eden od treh največjih distributerjev izdelkov za namakanje v Združenih državah.

To je zanimiva industrija, ker je zelo razdrobljena. Obstaja ogromno proizvajalcev, ki izdelujejo vse, od kemikalij za vzdrževanje čistega bazena do popravil podlage, ko morate žvečiti ploščice v bazenih. To podjetje ima 351 prodajnih centrov po Severni Ameriki, Evropi, Južni Ameriki in Avstraliji, kamor svoje izdelke prodaja zelo majhnim podjetjem. To je vse, od delavnic za popravilo bazenov za mame in popa do maloprodajnih trgovin. Tako je prišel v industrijo brez pravega trdnega tekmeca samo zato, ker je glede na to, o čemer sem govoril, izjemno razdrobljen. Skratka izredno zanimiva pod radarjem družba.

Shen: ja. Rekel bom, da obe podjetji, o katerih bomo danes govorili, nista deležni niti približno toliko pozornosti. To vključuje pokritost Motley Fool, pa tudi Wall Street in investicijsko skupnost, na primer glede števila raziskovalnih analitikov, ki pokrivajo ta podjetja. Vedno je lepo, da naše poslušalce opozorimo na podjetja, kot je ta, ki letijo pod radarjem.To, kar ste omenili, glede razdrobljenosti prostora, je tukaj res pomembno. Pool kot največji igralec v prostoru zagotovo uživa nekaj večjih prednosti obsega in omrežnega učinka. Pri svojih dobaviteljih lahko na primer oddajo največja naročila. Njihove stranke, ki so večinoma mala podjetja, imajo skupaj 100.000 maloprodajnih in komercialnih strank, te stranke se lahko obrnejo na Pool kot v bistvu svojo trgovino na enem mestu za veliko različnih izdelkov, s katerimi lahko zapolnijo lastno zalogo, kar je bilo zelo koristno za to podjetje.

Če k temu dodamo še nekaj podrobnosti s temi številkami, prodajajo 180.000 izdelkov v 500 linijah izdelkov in 50 kategorijah izdelkov. Naj omenimo, da je največja med njimi kemikalije za bazene in zdravilišča, z okoli 12 % prihodkov podjetja v letu 2017. Potem je velika, velika večina, 98 % njihovih strank, teh res malih podjetij, in res imamo 800-kilogramska gorila za to industrijo tukaj.

ali obstaja taka stvar, kot je bankovec za 500 dolarjev

Če malo bolj razčlenimo glede na njihovo poslovanje in prihodke, ima Pool zelo sezonsko poslovanje, kot si lahko predstavljate. Njihova največja aktivnost je od aprila do septembra. Tukaj je nekaj, kar je zelo pomembno omeniti, čeprav bi si bazene na splošno lahko predstavljali kot luksuzno, diskrecijsko stvar, do katere imajo potrošniki dostop, za katero bodo porabili denar in ga dodali v svoje domove. Pomemben del prihodkov podjetja je vezan na redno vzdrževanje in popravila, ki so veliko bolj stabilna in zanesljiva. Ker je 60 % porabe strank vezanih na vzdrževanje in popravila, je to veliko bolj nediskrecijsko.

To lahko opazite med veliko recesijo. To podjetje je, tako kot mnoga v celotnem gospodarstvu, doživelo udarec. Toda videli boste, da so se njihovi prihodki od vzdrževanja in popravil v tem obdobju povečali na približno 70 % njihove prodaje. Torej spet nekaj doslednosti. Nato še 25 % njihove zgornje vrstice prihaja iz zamenjave in obnove. To je v pomoč, saj je skupna starost nameščenih bazenov v tej državi, se starajo, zato potrebujejo več zamenjave, potrebujejo več popravil in obnove, kar je vsekakor še ena prednost za podjetje. Nato preostalih 15 % prihodkov za Pool prihaja iz gradnje.

Upoštevajte, da ima le majhna baza, le približno 11 % od 80 milijonov domov v ZDA, ki lahko hranijo bazen. Torej obstaja priložnost. Govorili bomo tudi o tem, kako je trenutna gradnja in montaža novih bazenov na nižjih nivojih v primerjavi z zgodovinskimi ravnmi. Pojdimo malo bolj v nekatere njihove odnose s strankami, tudi v vodstveno ekipo in napredek, ki ga dosegajo. Kakšne stvari so se vam izkazale, Asit?

Sharma: Želel sem malo razširiti statistiko, ki ste jo pravkar zgrabili, ker govori o priložnosti, ki jo ima Pool za naprej. Velika recesija, ki jo je Vince omenil v letih 2008 in 2009, je res močno prizadela to industrijo, kot si lahko predstavljate. Podjetje se je z industrijo opomoglo, a od leta 2008 in 2009 vodstvo pravi, da je gradnja novih bazenov še vedno le na 50 % ravni pred recesijo. Vidijo veliko priložnosti za rast. Večina panog, ki jih pokrivamo, se je opomogla, recesija pa je v vzvratnem ogledalu. Vendar je še vedno zelo na čelu podjetij, ki delajo infrastrukturo za bazene.

ali preklicni sklad potrebuje ein

Zdaj me je prevzela ta statistika. Jaz osebno nimam bazena, vendar smo ga imeli, ko sem odraščal. Bil sem tako presenečen, ko sem ugotovil, kar je omenil Vince, da je samo 15 % potrošniške porabe namenjenih gradnji novih bazenov. Toda če ste lastnik bazena ali ste ga kdaj imeli v lasti, veste, da je pravi denar pri nakupu teh kemikalij in popravilih. Potem je tu še urejanje okolice, ki je še ena stranska dejavnost, ki jo ima to podjetje.

Če pogledate, kje je največja koncentracija bazenov v ZDA, so to tudi nekatera najhitreje rastoča gospodarska območja - 94 % prodaje tega podjetja je v ZDA, kar se razčleni na 50 % prodaje v štirih države. In mislim, da to ne bo presenetilo nikogar, ki bo danes poslušal. Te države so: Kalifornija, Florida, Teksas in Arizona. Če pomislite na metropolitanska območja v vsaki od teh zveznih držav, so te med najhitreje rastočimi metroji v ZDA. In če ste v industriji, ki raste, se lahko osredotočite na te trge, je odličen kraj.

Govoril sem o 95 % koncentracije prihodkov v Severni Ameriki. Navdušen sem tudi nad dejstvom, da svetovni trg, če ZDA rastejo za 2 % do 4 %, globalni trg raste po ocenjeni skupni letni stopnji rasti, ki presega 10 %. Ker se svetovna gospodarstva v razvoju začenjajo pospeševati, se v krajih, kot sta Evropa, predvsem pa Latinska Amerika in Azija, pojavlja veliko dohodka potrošnikov, o čemer pogosto govorimo v oddaji. Podjetje, kot je Pool, ki se je naučilo zagotavljanja zalog in opreme za bazene tukaj v ZDA, ima veliko prihodkov, da bi to preneslo na nekatere od teh drugih celin. To so stvari, ki me dolgoročno resnično navdušijo nad tem podjetjem.^