Vlaganje

Paychexova uravnotežena dejanja katalizirajo rastoče cene delnic

Delnice Paychex (NASDAQ:PAYX)so v zadnjih 12 mesecih cenili 31 % ali približno 35,5 % – če se tako kot jaz osredotočite na skupni donos. Vlagatelji so delnice Paychexa podprli deloma zaradi neusmiljenega prizadevanja podjetja za dvomestno rast prihodkov.

V Paychexovih zaslužkih za tretje četrtletje fiskalnega leta 2019, ki so bili objavljeni prejšnji teden, so se skupni prihodki povečali za 14 % v primerjavi s preteklim letom na 1,1 milijarde dolarjev. To povečanje je bilo razdeljeno skoraj na sredino med organsko rast in prihodke, pridobljene s pridobitvijo družbe Oasis Outsourcing Group Holdings, ki jo je družba pridobila v vrednosti 1,2 milijarde dolarjev, ki je bila zaključena 21. decembra 2018.

Oasis je korporacija za zunanje izvajanje človeških virov (HR), bolj znana kot profesionalna delodajalska organizacija (PEO). Pred prevzemom s strani Paychexa je bil Oasis največji zasebni PEO v ZDA. Ker se stroški korporacij za upravljanje kadrovskih funkcij in zagotavljanje ugodnosti zaposlenih povečujejo, je Paychex veliko vlagal v model PEO. Družba je leta 2017 pridobila tudi HR Outsourcing, Inc. (HROI) s sedežem v Charlotte, NC, da bi okrepila svoje zmogljivosti PEO.

cena delnice disneyja danes na delnico

Posel PEO spada v Paychexov PEO in zavarovalniški segment (ki ponudbi PEO dodaja zdravstveno zavarovanje zaposlenih, odškodnine delavcev, poslovne odgovornosti in druge vrste zavarovalnih produktov). Po teh storitvah je veliko povpraševanje: tudi po izključitvi učinka prevzema Oasis vodstvo pričakuje, da se bodo prihodki PEO in zavarovalniških storitev v proračunskem letu 2019 povečali za 18 do 20 %.

Nasprotno pa naj bi segment rešitev za upravljanje Paychexa (ki vključuje storitve obdelave plačil, skladnost, upokojitev in druge poslovne storitve) v tekočem proračunskem letu dosegel le 4-odstotno medletno rast.Kljub temu Paychex nenehno ponovno vlaga v ta zrel segment, saj je osrednjega pomena za splošne rezultate. V tretjem četrtletju poslovnega leta 2019 so rešitve za upravljanje predstavljale 77 % celotnih prihodkov podjetja. Vodstvo meni, da je izjemno smiselno pogosto nadgrajevati programsko opremo in storitve, ki sestavljajo temeljne plačilne storitve podjetja.

Za ponazoritev, na Paychexovem konferenčnem klicu o zaslužkih v tretjem četrtletju 2019 prejšnji teden so vodje pohvalili nedavni chatbot in druge izboljšave umetne inteligence v Paychex Flex (spletna rešitev za plače in kadrovske zadeve podjetja) kot del stalnih prizadevanj za nadgradnjo uporabniške izkušnje.

Gradniki z rjavimi človeškimi figurami in eno samo rdečo figuro, ki predstavljajo postopek zaposlovanja.

Vir slike: Getty Images.Prispevki upravljavskih rešitev bodo še naprej pomembni. Če navedem en ustrezen primer, je Paychex v zadnjem četrtletju imel povprečno 4,4 milijarde dolarjev sredstev strank na svojih računih za financiranje plačilnih list in nakazilo davkov na izplačane plače vladi. Podjetje je na ta denar zaslužilo 23 milijonov dolarjev prihodkov od obresti - znesek, ki je približno 5 % skupnih prihodkov iz poslovanja v višini 429 milijonov dolarjev v četrtletju.

ali socialna varnost ta mesec daje dodaten denar

Tako se Paychex ukvarja z ravnotežjem med hranjenjem svoje krave gotovine, rešitvami za upravljanje, obenem pa zagotavlja, da njegov segment denarnih telet, PEO in zavarovanje, prejme tudi oprijemljive vire rasti. Negovanje teh komplementarnih tokov prihodkov pa ni edino Paychexovo dejanje uravnoteženja; organizacija je prav tako nedavno dosegla skoraj simetrijo med organsko in pridobljeno rastjo.

Paychex postaja nekaj takega kot serijski prevzemnik. Medtem ko je bila transakcija Oasis največji nakup v nedavni zgodovini Paychexa, prevzemi niso bili omejeni na PEO in zavarovalne storitve. Marca lani je družba kupila Lessor Group, dansko podjetje, specializirano za obračun plač in HCM (sisteme upravljanja s človeškim kapitalom), s čimer je pridobilo širšo izpostavljenost storitvam upravljavskih rešitev v Evropi.

V prvih devetih mesecih poslovnega leta 2019 se je skupni prihodek podjetja v višini 2,8 milijarde dolarjev povečal za 10 % medletno. Po mnenju vodstva so prevzemi Oasis, HROI in najemodajalca prispevali »manj kot pet odstotkov« te rasti. Z drugimi besedami, M&A dejavnost je zagotovila nekaj manj kot polovico najvišjega izboljšanja Paychexa v zadnjem četrtletju, medtem ko je organska rast predstavljala ravnovesje.

Morebitni prihodnji prevzemi bodo verjetno odvisni od izposojenih sredstev. Podjetje se tradicionalno ukvarja le z občasnimi in majhnimi dolgoročnimi posojili; zdaj ima v svoji bilanci stanja 800 milijonov dolarjev dolgoročnega dolga po prevzemu Oasis. Toda Paychex ima dovolj zmogljivosti, da prevzame več dolgov. Glede na 1,5 milijarde dolarjev zaostanka 12-mesečnega EBITDA, ima Paychex razmerje dolga in EBITDA približno 0,5, kar kaže na relativno nizek finančni vzvod. Po mojem izračunu bi lahko podjetje svojim obveznostim zlahka dodalo še 4 milijarde dolarjev dolgoročnega dolga, preden bi se delničarji začeli skrbeti zaradi svoje dolžniške obremenitve.

barnes & noble, inc.

Glede na uspešna izravnalna dejanja Paychexa, ali je zdaj pravi čas, da dodate simbol PAYX v svoj portfelj? Tako Paychex kot večji tekmec ADP trenutno trgujejo s prednostjo na širšem trgu, saj imajo terminska razmerja med ceno in dobičkom 28 oziroma 30. To je morda znak zmožnosti ponudnikov plač, da ob rasti širšega gospodarstva izboljšujejo zaslužek, hkrati pa tudi uspevajo v času recesij zaradi zimzelenih trgov za upravljanje s človeškim kapitalom in storitve izplačevanja plač.

Verjamem, da lahko Paychex predstavlja bolj prepričljivo vrednost na nižji vstopni točki. Če bi se lanska splošna nestanovitnost trga v nekem trenutku leta 2019 vrnila, lahko vlagatelji z dolgoročno miselnostjo razmislijo o nakupu delnic, če in ko razprodaja ponovno prilagodi trenutni trgovalni večkratnik Paychexa.^