Vlaganje

Nikoli delal? Morda ste še vedno upravičeni do socialnovarstvenih pokojnin

Upokojitvene prejemke socialne varnosti se pogosto imenujejo „zasluženi prejemki“. To je zato, ker plačujete davke na izplačane plače, ki financirajo socialno varnost, in zaslužite delovne kredite, ki vam dajejo pravico do tega dohodka ob upokojitvi. Znesek, ki ga prejmete, temelji tudi na povprečnih plačah v vaši karieri.

Kaj pa ljudje, ki nikoli niso imeli službe zunaj doma? Ali lahko še vedno prejemajo socialno varnost, tudi če niso prejeli plače? Odgovor vas lahko preseneti.

pri obračunu obresti na zadolžnico z datumom zapadlosti v dnevih,
Oseba, ki tipka na prenosnem računalniku.

Vir slike: Getty Images.

Delo ni pogoj za pridobitev pokojnine iz socialne varnosti

Če želite uveljavljati socialno varnost na podlagi lastne delovne zgodovine, morate imeti prisluženih 40 delovnih kreditov. Na leto lahko zaslužite do štiri kredite. Torej morate zaslužiti denar na delovnem mestu vsaj 10 let, da ste upravičeni do ugodnosti na podlagi vaše delovne evidence.

Vendar se je treba zavedati, da vam ni nujno, da uveljavljate ugodnosti na podlagi vaših lastna karierna zgodovina. Če ste poročeni ali če ste bili poročeni, lahko postanete upravičeni na podlagi zgodovine zaslužkov zakonca. In to je odlična novica za tiste, ki so si kariero zgradili doma in ne v poklicnem svetu, saj to pomeni, da so za svoj trud še vedno lahko nagrajeni z upokojitvijo.Oba zakonca in nadomestila za preživele družine so na voljo na podlagi delovne zgodovine zakonca – in ni vam treba, da ste delali en dan v življenju, da bi jih dobili. Zakonske prejemke so lahko enake do 50 % standardnega nadomestila delavca (znesek, ki bi ga vaš zakonec prejel ob polni upokojitveni starosti (FRA)). In nadomestila za preživele družinske člane bi lahko bila enaka 100 % nadomestil, ki jih je prejemal vaš pokojni zakonec ali do katerih bi bil upravičen ob polni upokojitveni starosti.

kako igrati na borzi s 100 $

To pomeni, da bi lahko prejeli na stotine ali celo tisoče dolarjev dohodka iz socialne varnosti, da bi vas preživljali v poznejših letih – tudi če sami niste zaslužili plače.

Kdo je upravičen do zakonskih in družinskih nadomestil?

Če ste trenutno poročeni in ste dopolnili 62 let, bi morali biti upravičeni do zakonskih prejemkov. Vendar pa bo moral vaš zakonec že zahtevati svoj ček socialne varnosti, preden boste lahko dobili svojega. Če ne počakate do svoje polne upokojitvene starosti (med 66 in 2 mesece in 67 let), se bodo vaše zakonske dajatve zmanjšale.Če ste ločeni vendar ste bili poročeni vsaj 10 let, lahko še vedno uveljavljate zakonske prejemke v evidenci bivšega, dokler se niste ponovno poročili. V tem primeru, če ste ločeni vsaj dve leti, lahko začnete prejemati čeke, ko dopolnite 62 let, ne glede na to, ali je vaš bivši začel prejemati lastne ugodnosti ali ne.

kako izgleda zdravniška številka

Nadomestila za preživele družinske člane so na voljo tudi, če vaš zakonec umre, medtem ko ste poročeni, ali če ste ločeni, vendar ste imeli zakonsko zvezo, ki je trajala vsaj 10 let in se niste ponovno poročili pred 60. letom starosti. Nadomestila za preživele družine so na voljo takoj, ko ste dopolnite 60 let (ali 50 let, če ste invalidi), čeprav lahko prejmete ugodnosti prej, če skrbite za neporočene ali invalidne otroke, ki ste jih delili s pokojnim.

Pomembno je, da natančno razumete, kako te ugodnosti delujejo, in vedeti, kdaj ste do njih upravičeni, da lahko od uprave za socialno varnost dobite denar, ki ga zaslužite. Prepričajte se, da poznate pravila, če nikoli niste delali ali če je vaš trenutni ali nekdanji zakonec zaslužil več kot vi. V obeh primerih bi vam lahko kot upokojencu zagotovili več denarja v delovnem dosjeju vašega zakonca.^