Vlaganje

Ali je Michaels blizu najnižje vrednosti?

Maloprodajni sektor je zdesetkala kriza s koronavirusom.

Trgovine so se množično zapirale, zaloge so se kopičile, trgovci na drobno pa so bili prisiljeni izkoristiti kreditne linije in dolžniško financiranje, da bi ostali na površini.

Kot mnogi trgovci na drobno, Michaels (NASDAQ: MIK), dobavitelj umetnosti in obrti, je med pandemijo doživel padec zalog. Delnice verige so padle za skoraj 50 %, odkar je koronavirus začel razburjati trge, kot je razvidno iz spodnjega grafikona.

^Tabela SPX

^SPX podatke avtorja YChartsMichaelsove delnice so 18. marca po poročilu o dobičku v četrtem četrtletju dejansko dosegle najnižjo vrednost le 1 dolar, a od takrat so se delnice vrnile na skoraj 3 dolarje.

Vendar so deleži še vedno precej pod zgodovinskimi ravnmi. Od IPO leta 2014 se je delnica večino svoje zgodovine javnega trgovanja trgovala blizu 20 dolarjev, vendar je začela padati leta 2018, ko sta se rast dobička in prihodkov upočasnila, primerljiva prodaja pa je postala negativna. Lani je primerljiva prodaja padla za 1,9 %, prihodki pa so se zmanjšali za 3,8 % na 5,07 milijarde dolarjev, ko je zaprl svoje verige bratov Aaron in Pat Catan. Na koncu se je prilagojeni dobiček na delnico zmanjšal z 2,35 USD na 2,11 USD.

Vse to so seveda negativni znaki, toda ali si delnice Michaela zaslužijo, da se znižajo za skoraj 90 % od svojega vrha v letu 2018? Da se je nedolgo nazaj trgovalo na veliko višjih ravneh, je eden od argumentov za nakup delnice danes. Oglejmo si še nekaj drugih.Ženska izdeluje obrt v lončarskem studiu

Vir slike: Getty Images.

koliko je največ 401k prispevka za leto 2016

Zaloga je zelo poceni

Po skoraj vsaki konvencionalni definiciji so delnice Michaela ugodna. Na podlagi lanskega prilagojenega dobička na delnico (EPS) se delnica trguje po razmerju med ceno in dobičkom 1,3. To je v bistvu nezaslišano. Povprečna zaloga na Indeks S&P 500 trguje po P/E 21.

najnovejše novice o wells fargo banki

To pomeni, da lahko Michaels dejansko poplača delničarje v samo 16 mesecih. Seveda podjetje letos zaradi COVID-19 ne bo moglo ustvariti tolikšnega dobička, a že pred razprodajo je bil njegov P/E manjši od 4, kar je še vedno neverjetno poceni. Če bo Michaelsu uspelo stabilizirati svoje poslovanje po krizi in se vrniti na raven dobičkonosnosti, ki je bila lani, ni dvoma, da bodo delnice bistveno višje kot danes.

Socialna distanca bi lahko bila vetrnica

Trgovine se začenjajo znova odpirati, ko države umaknejo svoja naročila o bivanju doma, vendar bo socialna distanca, ki je bila tipična za koronavirus, z nami več mesecev, če ne v prihodnjem letu. To pomeni, da bi lahko vrste domačih hobijev, ki so v zadnjih tednih postali priljubljeni, kot so uganke in peka, še naprej zavzemali več časa Američanov, saj bodo velika srečanja verjetno nestrpna, če ne celo prepovedana. Ker so šole v številnih državah zaprte za preostanek šolskega leta, morda starši iščejo spretne projekte tudi za svoje otroke.

To bi lahko koristilo Michaelsu, saj se vrsta izdelkov, ki jih podjetje prodaja, ujema z gospodarstvom bivanja doma. Čeprav je trg kaznoval delnice Michaels podobno kot druge navadne trgovce na drobno, se je podjetje doslej izkazalo za bolj odporno od svojih vrstnikov. Ni zaprl vseh svojih trgovin kot večina nepomembnih trgovcev na drobno, prav tako pa ni dal nobene posodobitve, zato je njegovo trenutno stanje skrivnost. Verjetno podjetje ni sprejelo nujnih ukrepov, kot je izposoja denarja ali odpuščanje zaposlenih, kot so to storili številni njegovi kolegi, ali pa bi to poročalo vlagateljem.

Michaels si je prizadeval ponuditi prevzem na cestah na lokacijah, kjer so trgovine zaprte, in ponuja tudi dostavo isti dan na svoji spletni strani. Tudi ko so trgovine zaprte, spletna prodaja verjetno narašča, saj so trgovci na drobno doživeli razcvet spletnega povpraševanja. Posteljna kopel in Onstran , na primer, je rekel svoje spletna prodaja so se od meseca do 24. aprila povečale za 85 %, medtem ko Target pravi, da se je njegova digitalna prodaja ta mesec povečala za 275 %.

Tam je nov šef

Ko je Michaels konec decembra napovedal novega izvršnega direktorja, so delnice poskočile in v enem dnevu poskočile za tretjino. Vlagatelji so se razveselili novice, da je Ashley Buchanan, Walmart Prevzel je vodjo trženja in glavni operativni direktor za ameriško e-trgovino, saj je bila e-trgovina včasih boleča točka za trgovca na drobno.

Predsednik Michaelsa James Quella je o Buchananu dejal: 'Ashley je vodja svetovnega razreda, ki je dokazal sposobnost redefiniranja izkušenj strank in spodbujanja rasti največjega svetovnega trgovca na drobno, in prepričani smo, da bo uspešen pri vodenju Michaelsa naprej.'

Buchanan je dejansko stopil na stol izvršnega direktorja šele 1. aprila, po trimesečnem prehodnem obdobju, tako da je podedoval izziv, da prevzame podjetje sredi pandemije, vendar sumim, da bo Buchanan začel izvajati nekatere svoje zamisli kot poslovanje se vrne v normalno stanje. Glede na Michaelsove prejšnje izzive in njegovo nizko vrednotenje se bodo vlagatelji verjetno odzvali na vse njegove spremembe in si želijo videti, kaj bo naredil.

Tako kot večina trgovcev na drobno je tudi Michaels danes v ranljivem položaju: Američani imajo naročila, da ostanejo doma, brezposelnost narašča, njegove trgovine pa so v nekaterih državah zaprte. Pred krizo se je njegova finančna uspešnost slabšala, podjetje pa ima veliko dolžniško breme v višini 2,6 milijarde dolarjev, kar pomeni, da bi se lahko borilo za preživetje, če bi izginili dobički.

Michaels je trenutno vsekakor tvegana delnica, vendar se zdi, da potencial navzgor odtehta slabšo stran, glede na njeno vrednotenje, linijo izdelkov, ki je usklajena s socialno distanco, in potencial za novega izvršnega direktorja, ki bi pomagal obrniti posel. Vlagateljem, ki so tolerantni na tveganja, bi se lahko izplačalo, če bi nabrali nekaj te neljube delnice, medtem ko se trguje za le nekaj dolarjev.^