Vlaganje

Moj spodbudni ček je šel na napačen bančni račun – kaj pa zdaj?

Zakon CARES je večini Američanov zagotovil financiranje za prejemanje stimulativnih plačil (formalno znanih kot plačila za ekonomski učinek) v višini kar 1200 $ na odraslo osebo in 500 $ za vsakega otroka, ki izpolnjuje pogoje. Sredi aprila je IRS uvedla spletni portal, znan kot Get My Payment, ki je Američanom omogočil, da vidijo ko bi bil poslan njihov dražljajni pregled na njihov bančni račun.

V veliki večini primerov ni bilo nobenih presenečenj. IRS je iz najnovejše napovedi vsakega davkoplačevalca potegnila bančne podatke in stimulativno plačilo neposredno nakazala na isti račun, na katerega je bilo zadnje vračilo davkoplačevalca.

Toda ta sistem ni popoln. Nekateri Američani se prijavijo na portal Get My Payment samo zato, da ugotovijo, da je njihov ček za spodbudo že poslan – na bančni račun, ki ga ne prepoznajo ali ne uporabljajo več.

Če se vam to zgodi, je tukaj kratek vodnik, ki vam bo pomagal razumeti, zakaj se je to zgodilo in kdaj lahko pričakujete, da boste prejeli denar.

Ameriški zakladniški ček z denarjem na vrhu.

Vir slike: Getty Images.Ne prepoznam bančnega računa, na katerega je bilo poslano moje stimulativno plačilo

Razmislite o teh scenarijih:

  • Za predložitev najnovejšega davčnega obračuna (2019 ali 2018) ste uporabili davčnega pripravljavca in namesto da bi čakali, da vam IRS izda vračilo davka, ste pridobili posojilo ali ček s predvidevanjem vračila.
  • Ko ste vložili davčno napoved za leto 2018 ali 2019 , ste se odločili, da se vračilo naloži na predplačniško debetno kartico namesto na običajni bančni račun. Ko ste prejeli vračilo in porabili denar, kartice niste nikoli več uporabili.
  • Ko ste vložili davčno napoved za leti 2018 in 2019, ste vračilo prejeli neposredno na vaš bančni račun. Vendar ste od takrat zaprli ta račun in prešli na drugo finančno institucijo.

V nobenem od teh primerov IRS ne bi imel vaših pravilnih ali trenutnih podatkov o neposrednem depozitu. Težava je v tem, da IRS samodejno uporablja bančne podatke iz vaše davčne napovedi za leto 2019 (ali 2018, če še niste vložili davkov za leto 2019), da pošlje vaš ček za spodbudo.

Kaj se zgodi potem?

Najprej globoko vdihnite. Če katera od teh situacij velja za vas, vaše stimulativno plačilo ni preprosto izgubljeno. To samo nekoliko zaplete postopek.Če je bančni račun, na katerega je poslano vaše spodbujevalno plačilo, zaprt ali ni več aktiven, mora finančna institucija zavrniti depozit in vrniti denar IRS. Če je vaše plačilo šlo na zaprt ali neaktiven račun, lahko potrdite, da je bilo plačilo vrnjeno na Pridobite moj plačilni portal takoj, ko IRS obdela vrnjeno plačilo (kar lahko traja nekaj dni).

Ko IRS obdela vračilo, vam bo po pošti poslan ček, to pa bo odražalo tudi portal Get My Payment. Plačilo bo poslano na naslov v vaši zadnji davčni napovedi, tako da če ste se nedavno preselili, je pomembno, da poskrbite za posredovanje vaše pošte – če niste, poštna služba ZDA vam omogoča, da to storite na spletu. Po navedbah IRS bo vaše plačilo poslano na »naslov v davčni napovedi za leto 2019 ali 2018 ali na naslov v evidenci poštne službe ZDA – kar je bolj aktualno«.

Pomembna opomba: če se je to zgodilo pred več kot enim tednom in niste videli posodobljenega statusa »plačilo po pošti« v razdelku Prejmi moje plačilo, je pametno, da znova preverite. Orodje je bilo posodobljeno z začetkom 21. aprila, da bi odražalo posodobljen status „plačila po pošti“ za davkoplačevalce, katerih začetni neposredni depoziti so bili zavrnjeni. Prav tako boste prejeli pismo po pošti v 15 dneh po opravljenem plačilu, v katerem bo tudi navedeno kako je bilo plačilo opravljeno in kako prijaviti, če v tem trenutku še niste prejeli plačila.

To ni a popolno sistem, vendar boste dobili svoj denar

Zakon o CARES je zagotovil približno 300 milijard dolarjev za stimulativna plačila in ni načina, da bi toliko denarja v kratkem času razpršili na 150 milijonov gospodinjstev brez nekaj vprašanja. V bistvu sta se ministrstvo za finance in davčna uprava odločila, kateri bi bil najučinkovitejši in natančen način za pridobitev denarja v rokah večine gospodinjstev, in neposredno deponiranje sredstev z uporabo informacij, ki jih je davčna uprava že imela, je bila daleč najhitrejši način.

In če smo pošteni, številke to odražajo – več kot 88 milijonov spodbudnih plačil je bilo že razpršenih v enem tednu po izidu prvih plačil. Če bi davčna uprava namesto tega poskušala ročno zbrati in potrditi trenutne informacije od vseh, ki izpolnjujejo pogoje, bi postopek verjetno trajal veliko dlje.

Žal je to pripeljalo tudi do tega, da so plačila nekaterih Američanov poslana na bančne račune, ki niso več v uporabi. Čeprav traja nekoliko dlje, da prejmete stimulativno plačilo v obliki čeka, ne skrbite – denar je na poti ali pa bo kmalu.^