Vlaganje

Tržno naročilo v primerjavi z omejenim naročilom

Vlagatelji imajo dve glavni možnosti za oddajo naročil pri svojih posrednikih za nakup ali prodajo delnice. Oddajo lahko tržno ali omejeno naročilo. Tržno naročilo je direktiva o nakupu ali prodaji delnice po prevladujoči tržni ceni, medtem ko omejeno naročilo pove posredniku, da kupi ali proda delnico po določeni ceni.

Tukaj je podrobnejši pogled na podobnosti in razlike med tema dvema vrstama naročil posrednikov.

Številni dolgoročni vlagatelji niso zelo zainteresirani za omejena naročila zaradi prepričanja, da je vedno pravi čas za nakup velikega podjetja.

Tržno naročilo

Tržno naročilo usmerja posrednika k nakupu ali prodaji delnice takoj po oddaji naročila. Vlagatelji uporabljajo tržna naročila, ko želijo takoj vstopiti ali izstopiti iz pozicije, ne glede na ceno.Nasprotno pa omejeno naročilo usmerja posrednika, da kupi ali proda delnico le, če doseže določeno ceno.

Tržno naročilo zagotavlja, da bo posrednik zaključil trgovanje z delnicami, medtem ko omejeno naročilo ne. Vendar pa tržno naročilo ne zagotavlja, da se bo posel izvršil po ceni, s katero je vlagatelj zadovoljen.Na primer, po temeljitem raziskovanju podjetja menite, da je to odlična dolgoročna naložba. Ker želite preprosto kupi in zadrži delnice, vas začetna cena delnice ne skrbi pretirano. Oddate tržno naročilo in posel se izvede po približno trenutni trgovalni ceni. Če namesto tega oddate omejeno naročilo, tudi če uporabljate ceno blizu trenutne trgovalne cene, vaše naročilo delnic morda ne bo dokončano. To se lahko zgodi, če se cena delnice odmakne od cene, določene z omejenim naročilom, ravno takrat, ko sklenete trgovino.

Drug primer tržnega naročila, ki je boljši od omejenega naročila, je, ko je vlagatelj izgubil zaupanje v podjetje. Če želite zapustiti izgubljeno pozicijo zdaj in ne čakati na morebitni odboj, ki se morda nikoli ne uresniči, lahko oddate tržno naročilo za prodajo vseh svojih delnic. Če bi v tem scenariju oddali omejeno naročilo, se posel morda ne bo izvedel, kar bi lahko povzročilo še večje izgube, če boste še naprej držali zaloge.

Največje tveganje uporabe tržnega naročila v primerjavi z omejenim naročilom je, da vi kot vlagatelj nimate nadzora nad ceno, ki jo plačate za delnico, ali zneskom denarja, ki ga prejmete od prodaje. Če se cena delnice nenadoma premakne tik preden oddate tržno naročilo, bi lahko plačali veliko več ali prejeli veliko manj, kot ste pričakovali.Omejitev naročila

Medtem ko vlagatelji, ki oddajajo tržna naročila, niso preveč zaskrbljeni glede cen, vlagatelji, ki raje omejijo naročila, usmerjajo svoje posrednike k nakupu ali prodaji delnice samo po določeni ceni ali boljši. Omejeno naročilo za nakup se izvede samo pri mejni ceni ali pod njo, medtem ko je omejeno naročilo za prodajo zaključeno samo pri ali nad določeno mejno ceno.

Predstavljajte si, da ste kot investitor skrbno raziskali a vrednost zaloge za katerega verjamete, da je trgovanje pod njegovim notranja vrednost , kar ocenjujete na 50 $ na delnico. Trenutna tržna cena delnice je tik pod 40 $ na delnico in da zagotovite, da boste ob dvigu cene delnice zajeli dovolj vrednosti, da bi se vlaganje v delnico splačalo, določite omejeno naročilo z izvršilno ceno 40 $ na delnico. Čeprav bi lahko oddali tržno naročilo, da se prepričate, da se posel izvede takoj, nastavitev tega omejenega naročila zagotavlja, da ne boste preplačali, če se cena delnice nepričakovano hitro poveča. Če se posel ne izvede, lahko nastavite novo omejeno naročilo po drugi ceni ali pa uporabite tržno naročilo za izvedbo posla.

Zdaj si predstavljajte, da imate delnico, katere cena se po vašem mnenju približuje njeni intrinzični vrednosti, ki jo določite na 75 $ na delnico. Na podlagi prepričanja, da se cena delnice ne bo dvignila nad njeno intrinzično vrednost, določite omejeno naročilo za prodajo svojih delnic, ko cena delnice doseže 75 $. Glede na to, da se delnica trenutno trguje za približno 72 USD na delnico, bo vaše omejeno naročilo izvedeno le, če bo cena delnice 75 USD ali več na delnico. Če ne, imate še naprej svoje delnice, razen če nastavite novo omejeno naročilo ali uporabite tržno naročilo za prodajo svojih deležev.

Največje tveganje uporabe omejenega naročila namesto tržnega je, da se posel morda nikoli ne izvede. Cena delnice se lahko nenadoma dvigne ali močno zniža zaradi različnih dejavnikov.

Ali bi morali oddati tržno ali omejeno naročilo?

Vlagatelji lahko s preprostim lakmusovim testom ugotovijo, ali naj uporabijo tržno ali omejeno naročilo za nakup ali prodajo delnice. Če je zaključek posla za vas izrednega pomena, je tržno naročilo vaša najboljša možnost. Toda če je določitev določene cene pri nakupu ali prodaji delnice odločilni dejavnik, je omejeno naročilo boljša vrsta naročila. Vaše želje se lahko sčasoma spremenijo, tudi za isto zalogo. Na začetku lahko nastavite omejeno naročilo za nakup delnice po privlačni ceni, in če se ta trgovina ne izvede, se lahko odločite, da prekličete svoje omejeno naročilo in namesto tega oddate tržno naročilo.

Odločitev, katero vrsto naročila uporabiti, se lahko zdi zastrašujoča naloga za začetnega vlagatelja. Naš pristop pri The Motley Fool je, da vedno uporabljamo tržna naročila, ki so enostavnejša in zagotavljajo, da se vaše želeno trgovanje izvede. Uporaba tržnih naročil sovpada z našim poudarkom na nakupu in dolgoročnem držanju le delnic kakovostnih podjetij, kar je najbolj zanesljiv način za ustvarjanje bogastva.^