Vlaganje

Zaloga čolnov Malibu je bila torpedirana po poročilu o četrtem četrtletju kljub močni uspešnosti

Čeprav zmogljiv graditelj športnih čolnov Čolni Malibu (NASDAQ: MBUU)je v četrtem četrtletju fiskalnega leta 2021 napredoval tako v prihodkih kot pri dobičku, njegove delnice so prejšnji teden končale strmo upad, nato pa so se ta teden začele z novim padcem.

Zdi se, da je zaskrbljenost zaradi težav v dobavni verigi prevladala nad vplivom naraščajočega povpraševanja in drugih optimističnih novic v glavah trgovcev z Wall Streeta. Vendar tri točke namigujejo na potencialno drugačno in veliko bolj bikovsko tezo.

Čoln Malibu M220 motorje na vodni poti s potniki na krovu in vodnim smučarjem, ki se vleče za njim

Malibu M220 v akciji. Vir slike: Malibu Boats.

1. Malibu Boats so se dobro odrezali v četrtem četrtletju in vse leto

Družba je dosegla rekordne četrtletne in celoletne rezultate, pri čemer so se prihodki v četrtem fiskalnem četrtletju v primerjavi z letom 2008 povečali za 133,2 %, čisti dobiček je bil višji za 437,1 %, obseg enot se je povečal za 110,7 %, prilagojeni dobiček na delnico pa se je povečal za 360 % na 1,84 USD. Malibu Boats je presegel soglasna pričakovanja analitikov tako na najvišji kot na spodnji vrstici, pri čemer so prihodki prinesli skoraj 8-odstotno pozitivno presenečenje, prilagojeni dobiček na delnico pa je presegel pričakovanja za 12,2 %.

Razpored neposrednih depozitov davčne napovedi 2016

Malibu ni le več kot podvojil število prodanih čolnov, ampak je prodal tudi več vrhunskih plovil. Čista prodaja na enoto se je v četrtem četrtletju na splošno povečala za 10,7 %, v poslovnem letu pa za 11,7 %. V sporočilu o zaslužku je zapisano, da so bili ti dobički 'predvsem posledica višje prodaje novih, dražjih modelov in izbirnih funkcij', kar pomeni, da kupci niso kupovali le več čolnov, ampak so kupovali dražja z višjimi maržami.K njegovemu dobičku prispevata tudi dva enakovrednika, ki ju je podjetje pridobilo v zadnjih nekaj letih, Cobalt Boats in Maverick Boat Group. Cobalt, proizvajalec srednje velikih do velikih izvenkrmnih in krmnih čolnov, ki jih je Malibu kupil leta 2017 (svoj ponudbi izdelkov je dodal 24 modelov), se je njegova neto prodaja povečala za 14,5 %. Maverick, proizvajalec čolnov za zalive in sredinske konzole, ki so ga kupili januarja, 'še vedno zasluži svoje črte,' je dejal izvršni direktor Malibuja Jack Springer med konferenčnim klicem o zaslužku v četrtem četrtletju. 'Integracija nakupa je bila bolj gladka kot maslo,' je dodal, saj je nova blagovna znamka pripomogla k 96,5-odstotnemu povečanju celotne prodaje v segmentu morskega ribolova v Malibuju, kljub temu, da so njegovi cenejši modeli prispevali k 30,1-odstotnemu padcu neto prodaje segmenta na enoto.

2. Motnje v dobavni verigi še vedno obstajajo, vendar je povpraševanje veliko

Glede na te močne meritve se zdi negativnost vlagateljev nekoliko zmedena. Zaskrbljenost je osredotočena na dobavno verigo in morebitno nezmožnost proizvajalcev čolnov, da bi zadovoljili naraščajoče povpraševanje. Generalni direktor Jack Springer je priznal, da se 'izzivi oskrbovalne verige še naprej vsakodnevno razvijajo od vložkov surovin, kot so smola, pena in kovine, do stalnega pomanjkanja delovne sile pri naših dobaviteljih do transpacifiških in domačih logističnih zamud in rezerv' med razpisom o dobičku v četrtem četrtletju. Dejal je, da je zaloga na 'zgodovinsko nizki ravni' in dodal, da ima Malibu 'od 24 do 36 mesecev brez primere, ki nas popelje v fiskalno leto 2024, preden vidimo bolj normalizirane ravni zalog.'

Verjetno so to dobre težave, saj se pričakuje, da bo povpraševanje ostalo visoko še dve proračunski leti (vsaj do koledarskega poletja 2023). Podjetje usmerja rast prihodkov v fiskalnem letu 2022 v visokih odstotkih za najstnike, skupaj z 20-odstotno maržo EBITDA. Springer je tudi opozoril, da so dodatni stroški, ki se prenesejo na stranko, že »zapečeni« in »ne vplivajo na povpraševanje«. Še naprej opažamo to povpraševanje in sprejemanje novih cen.'kako se izogniti plačilu davkov na kriptovalute

Večja analitična podjetja se strinjajo. Večina jih je ohranila oceno nakupa ali prekomerne teže na Malibuju, le ena ocena je nevtralna, poroča MarketBeat. Več jih je zvišalo ciljne cene delnic, pri čemer je eden, B. Riley Financial, videl dvig za več kot 41 % glede na ciljno ceno 103 USD. Tudi tisti redki, ki so znižali svoje ciljne cene, še vedno vidijo, da se zaloge povečujejo precej nad sedanjimi ravnmi v naslednjih 12 mesecih, kar spet kaže, da trg pretirano reagira na zaskrbljenost glede dobavne verige in zalog.

Smučarski čoln Malibu M220 dirka po vodi jezera z drevesi, ki se vidijo na obali. V čolnu je več potnikov

Vir slike: Malibu Boats.

3. Zunanji podatki podpirajo Malibujevo perspektivo

Industrija čolnarjenja – tako kot mnoge druge, ki skrbijo za rekreacijo na prostem in dejavnosti življenjskega sloga – je zaradi pandemije močno spodbudila. Ob toliko zabavnih prizoriščih, ki so bile mesece zaprte, pozneje pa so bile podvržene omejitvam glede zmogljivosti in maskiranja, je veliko ljudi iskalo priložnosti za sprostitev na prostem. Tisti, ki so imeli koristi, segajo od podjetij za opremo za golf, kot so Acushnet Holdings (kateri je hitro raste kljub pomanjkanju žogic za golf ) dobaviteljem strelskih športov kot npr Strelivo , med drugim dobaviteljem vozil za rekreacijo ter proizvajalcem motociklov in močnih športov. Ti trendi ostajajo močni tudi letos.

Rast prodaje čolnov v ZDA se je začela v začetku leta 2020. Strokovnjaki so v maju 2020 opazili 19-odstotno rast prodaje novih čolnov v primerjavi z enakim obdobjem lani, 41-odstotno rast prodaje osebnih plovil za junij in 51-odstotno rast prodaje novih čolnov v juniju. mesečni porast prodaje jaht za maj. Po podatkih National Marine Manufacturers Association (NMMA) je prodaja v sektorju čolnov v letu 2020 narasla na 47 milijard dolarjev, kar je za 9 % preseglo leto 2019 in postavilo najvišjo vrednost v 13 letih.

Na podlagi novih registracij motornih čolnov je NMMA 2. avgusta poročalo, da je povpraševanje po čolnih še vedno zelo veliko, saj se je 12-mesečni porast nakupov čolnov, križark in drugih vrst do maja 2021, najnovejši, povečal za 48 % do 55 %. obdobje, za katerega so na voljo podatki. NMMA je ugotovil, da je največji izziv za industrijo izpolnjevanje trajnega povpraševanja z zmanjšanimi pošiljkami proizvajalcev, vendar meni, da je s pravilnim ravnanjem mogoče interes ohraniti vsaj v letih 2022 in 2023.

Je Malibu vreden ogleda?

Trgovci očitno dražijo zaloge Malibuja, predvsem na podlagi težav z dobavno verigo. Vendar te težave niso edinstvene za podjetje in kljub temu je bilo njegovo delovanje močno. Tudi povpraševanje ostaja veliko, in čeprav ga podjetja, kot je Malibu, še ne morejo v celoti zadovoljiti, naraščajoča plima dvigne vse čolne, nenehni trend nakupov vodnih plovil pa bo verjetno še naprej podpiral povečane prihodke in zaslužke.

Malibu ima priljubljene izdelke in učinkovit poslovni model, da kar najbolje izkoristi ta ugoden trg. Vlagatelji, ki iščejo zaloge trajnih potrošniških dobrin, bodo morda želeli na začasne padce vrednosti delnic gledati kot na nakupne priložnosti, hkrati pa gledati na verjetnost, da bo proizvajalec čolnov delničarje nagradil s srednje- in dolgoročno rastjo.^