Vlaganje

F-35 podjetja Lockheed Martin je zmagal v švicarskem zračnem boju

Lockheed Martin 's(NYSE:LMT)Borec F-35 je premagal tekmece iz Boeing (NYSE: BA)in Airbus ( OTC:EADSY ), med drugim za zajemanje naročila v vrednosti 6,5 milijarde dolarjev iz Švice. Dogovor je prepotrebna spodbuda za F-35 in nazadovanje pri Boeingovih prizadevanjih, da bi povečal prodajo alternative, za katero pravi, da je stroškovno učinkovitejša.

Švicarske letalske sile bodo kupile 36 letal F-35A, ki bodo nadomestile svojo zastarelo floto Boeing F/A-18 Hornets in Northrop Grumman F-5 tigri. Švica je petnajsta država, ki je podpisala program F-35, letalo, ki ima v uporabi že več kot 655 letal po vsem svetu.

Posel je majhen padec v vedru za program, ki naj bi ustvaril več kot 1 bilijon dolarjev skupne prodaje za Lockheed in njegove partnerje. Toda utemeljitev švicarske vlade, da je izbrala F-35, bo nasmehnila vlagateljem Lockheed Martina in pokazala, kakšen težki boj imajo izzivalci, ko poskušajo zrušiti letalo.

Lockheed zmaguje v bitki za stroške

Švicarski zvezni svet je ob napovedi dogovora o nakupu F-35 in petih raketnih baterij Patriot od Raytheon Technologies , je dejal, da so njegove izbire najbolj prinesle denar.

'Ocena je pokazala, da ta dva sistema ponujata največjo splošno korist ob najnižjih skupnih stroških,' je dejal svet v svoji izjavi. 'Zvezni svet je prepričan, da sta ta dva sistema najprimernejša za zaščito švicarskega prebivalstva pred zračnimi grožnjami v prihodnosti.'F-35 leti nad jezerom.

F-35A med letom. Vir slike: Lockheed Martin.

F-35 je tekmoval s posodobljeno različico Boeingovega F/A-18, pa tudi z Eurofighterjem in Rafalom iz francoskega Dassaulta. Čeprav je program F/A-18 star več kot 25 let, Boeing trži posodobljeno različico kot cenejšo alternativo F-35 tako v Pentagonu kot na tekmovanjih. v Kanadi in drugod.

Nabavni in obratovalni stroški so bili stalne kritike F-35 , in se je zdelo, da je ranljivost, ki bi jo konkurenti lahko izkoristili. Toda Švicarji so sklenili drugače in ugotovili, da je F-35 ponujal 'največjo splošno korist pri daleč najnižji ceni.'Švicarji ocenjujejo, da bo nakup in delovanje F-35 stalo približno 16,8 milijarde dolarjev v 30 letih. Po njegovi analizi je to približno 2 milijardi dolarjev manj kot drugi najnižji ponudnik.

Osvajanje Evrope

Omeniti velja, da Švica kupuje le različico F-35 'A', ki je najbolj dostopna možnost in tisto, za katero je Lockheed porabil največ časa za likanje stroškov. Nevarno bi bilo preveč vbrati v odločitev ali poskušati napovedati, kako bi se lahko odvijala druga tekmovanja.

Kljub temu je zmaga Lockheed Martina ogromna na številnih frontah. Poleg primerjave stroškov z Boeingom je posel pomemben korak v smeri, da bo F-35 napredoval v Evropo proti Eurofighterju.

Eurofighter Typhoon, ki ga proizvaja konzorcij, vključno z Airbusom, BAE sistemi , Leonardo pa kot kupce šteje Nemčijo, Združeno kraljestvo, Italijo, Španijo in Avstrijo ter peščico držav Bližnjega vzhoda, vendar bi ji Švicar prinesel veliko zmago od države, ki ni del lastniškega konzorcija.

F-35 je bil najsodobnejši lovec na tekmovanju, z naprednejšo tehnologijo in zmogljivostmi prikritosti ter je dosegel najvišjo oceno glede učinkovitosti, podpore izdelkov in sodelovanja. Svet je letalo pohvalil, ker je 'popolnoma nov, izjemno zmogljiv in celovito omrežen sistem za zaščito in spremljanje zračnega prostora', kot tudi njegov prikrit premaz, rekoč, da je 'posledična visoka sposobnost preživetja velika prednost za švicarske letalske sile.'

V prihodnjih mesecih bodo ti isti kandidati od Finske prejeli 11 milijard dolarjev nagrade. Vlagatelji bodo pozorno spremljali, ali bodo Finci prišli do podobnega zaključka.

Zmagajo zmagovalci

Za Boeing ali katero koli drugo prijavo ni vse izgubljeno, odločitve Finske ali Kanade pa bi lahko v prihodnjih mesecih spremenile zagon. Toda po nekaj letih, ko je bil F-35 navidezno deležen več kritik kot zmag, je švicarska odločitev opomnik, kakšna velika franšiza je to letalo.

Glede na očitno zastoj F-35, kovček za Lockheed Martin v zadnjem času se je bolj osredotočil na izpostavljenost podjetja področjem, vključno z vesoljem, raketno tehnologijo in njegovimi franšizami helikopterjev. Na vseh teh področjih obstaja potencialna rast, vendar je stabilen in gradbeni program F-35 bistvenega pomena za sposobnost podjetja, da ustvari denar za financiranje te rasti, medtem ko še vedno izplačuje dividendno donosnost severno od 2%.

Največji obrambni izvajalec na svetu je s pridobitvijo pogodbe s Švico znova dokazal, da je podjetje, ki ga je treba premagati, ko gre za lovska letala.^