Vlaganje

Zaloge litija skačejo, ko Kalifornija pravi, da je treba plinske kosilnice RIP

Vlagatelji v litijeve delnice se zahvalijo guvernerju Kalifornije Gavinu Newsomu. Prejšnji konec tedna je demokratski guverner podpisal zakon o prepovedi prodaje novih kosilnic in druge terenske opreme z majhnimi motorji na plin, ki naj bi začel veljati že leta 2024. Ta zakon naj bi povečal povpraševanje po litiju, saj bom raziskal v trenutku.

Ta novica je ta teden v vetru za zaloge litija. (Izbranim litijevim delnicam so prav tako koristile novice, specifične za podjetje, čeprav to ni predmet tega članka.) Do srede so delnice litijevega velikana čiste igre Livent (NYSE:LTHM)so se zvišale za 14 %, delnice litijevih mlajših rudarjev Litijeve Amerike (NYSE: LAC), Piemontski litij (NASDAQ:PLL), in Standardni litij (NYSEMKT: SLI)so v zelenem za približno 24 %, 11 % oziroma 25 %. Za primerjavo, S&P 500 indeks se je v prvih treh dneh tega tedna znižal za 0,6 %.

Moški srednjih let vstavlja baterijo v električno kosilnico.

V bližnji prihodnosti bo še veliko več prebivalcev Kalifornije uporabljalo električne kosilnice. Vir slike: Getty Images.

Kalifornija prepoveduje prodajo novih majhnih plinskih motorjev, ki se uporabljajo v terenski opremi

Novi kalifornijski zakon bo prepovedal prodajo številnih novo terenska oprema z majhnimi bencinskimi motorji že od 1. januarja 2024. Sem spadajo kosilnice, puhalniki listov, trimerji, generatorji, motorne žage, tlačni čistilci, vozički za golf in drugi stroji.

Zakon je namenjen zmanjšanju onesnaževanja in pomoči pri nadzoru podnebnih sprememb. (V zvezi s tem sem prejšnji mesec opisal tri najboljše delnice glede podnebnih sprememb, o katerih bi morali razmisliti o nakupu .) Majhni terenski motorji (SORE) so odgovorni za večjo onesnaženost zraka, kot se marsikdo morda zaveda. V letu 2020 po predlogu zakona 'Dnevne emisije NOx in ROG iz SORE v Kaliforniji so bile višje od emisij iz lahkih osebnih avtomobilov.' (NOx in ROG pomenita dušikove okside oziroma reaktivne organske pline in skupaj prispevata k tvorbi ozona.)Po novem zakonu morajo novi majhni terenski motorji imeti ničelne emisije do 1. januarja 2024 ali takoj, ko kalifornijski odbor za zračne vire ugotovi, da je to izvedljivo, kar je pozneje. To pomeni, da se bodo morali novi modeli zadevnih izdelkov napajati na električni pogon, bodisi z baterijo ali vtičem.

če je moj bančni račun zaprt, kaj se zgodi z mojim preverjanjem spodbud

Tako kot pri električnih vozilih je tudi veljavna vrsta baterije, ki se uporablja za prizadete izdelke, litij-ionska baterija. Torej bo za izdelavo teh dodatnih baterij potrebno več litija.

Kot gre v Kaliforniji ...

Priljubljen pregovor je 'Kakor je Kalifornija, tako gre tudi država'. Dejansko se številni novi trendi in novi zakoni pogosto začnejo v Golden State in se nato razširijo na druge države.Primer tega pojava je legalizacija marihuane. Leta 1996 je bila Kalifornija prva država, ki je legalizirala marihuano za medicinsko uporabo. Zdaj je medicinska konoplja zakonita v večini držav.

Torej obstaja dober razlog za domnevo, da bodo druge zvezne države sledile kalifornijski in prepovedale prodajo novih majhnih motorjev na plin za terensko opremo. Če je tako, bo to še povečalo povpraševanje po litiju.

Tabela skupnih vračil ALB

Podatki YCharts. Standardne zaloge litija so se v zadnjem letu povečale za 536 %; zaradi jasnosti je izključen iz grafikona.

odpuščen sem lahko dobil brezposelnost

Med delnicami litija bi moralo biti več velikih zmagovalcev

Povpraševanje po litiju bo še naprej hitro naraščalo, predvsem zaradi elektrifikacije prevoza - avtomobilov, tovornjakov in drugod. Novi kalifornijski zakon, ki bo verjetno uvedel podobne zakone v drugih državah, bo še povečal povpraševanje.

Albemarle in Livent sta solidni stavi v tej skupini. Od obeh je Albemarle večji igralec na trgu litija, vendar ne gre za čisto igro litija, kot je Livent. Kemijsko in rudarsko društvo (znan kot SQM), ki tudi ni igra iz čistega litija, ima sedež v Čilu, zato ima višjo raven političnih in valutnih tveganj.

Samo vlagatelji, ki so zadovoljni z višjo stopnjo tveganja, bi morali razmisliti o vlaganju v enega od manjših, bolj špekulativnih mlajših rudarjev litija, kot so Lithium Americas, Piemont Lithium ali Standard Lithium.^