Vlaganje

Kraft Heinz: Zakaj Warren Buffett rad sklepa posle s kapitalom 3G

Prvo poročilo, ki sem ga prebral in je bilo objavljeno v torek zvečer, je nosilo naslov '3G Capital naj bi bil v naprednih pogovorih za pridobitev sila '(NASDAQ:KRFT.DL). To je bilo dovolj, da sem posumil na Warrena Buffetta Berkshire Hathaway (NYSE:BRK.B) (NYSE:BRK.A)je bil v določeni vlogi vpleten. Dogovor je zdaj uradno . Zagotovo, HJ Heinz – ki ga skupaj obvladujeta 3G Capital in Berkshire Hathaway – se bo združil s Kraftom in ustvaril peto največjo skupino za hrano in pijačo na svetu (tretjo največjo skupino v Severni Ameriki) z ocenjenimi skupnimi prihodki v višini 28 milijard dolarjev. To ni prvo Buffettovo sodelovanje s 3G Capital – in ne bo njegovo zadnje.

Zakaj sem bil tako prepričan, da je Berkshire Hathaway vpleten? Konec februarja je Warren Buffett v svojem pismu delničarja ob zlate obletnici namigoval na možnost sklenitve več poslov s 3G Capital, saj je brazilsko investicijsko skupino na najvišji ravni pohvalil [moj poudarek]:

Pred dvema letoma je moj prijatelj Jorge Paulo Lemann prosil Berkshire, da se pridruži njegovi skupini 3G Capital pri nakupu Heinza. Moj pritrdilni odgovor je bil nerazumljiv: takoj sem vedel, da bo to partnerstvo dobro delovalo tako z osebnega kot finančnega vidika. In zagotovo je.

Ni mi nerodno priznati, da Heinz veliko bolje vodi [poslovodni partner 3G] Alex Behring, predsednik, in Bernardo Hees, izvršni direktor, kot bi bilo, če bi bil jaz glavni ...Pričakujemo, da bomo sodelovali s 3G pri več dejavnostih. Včasih bo naše sodelovanje vključevalo le vlogo financiranja, kot je bilo v primeru nedavne pridobitve Tima Hortonsa s strani Burger Kinga. Vendar pa bo naša prednostna ureditev običajno povezovanje kot stalni lastniški partner (ki v nekaterih primerih prispeva tudi k financiranju posla). Ne glede na strukturo se pri delu z Jorgejem Paulom počutimo dobro.

Pravzaprav videti samo kako No, to partnerstvo je delovalo s finančnega vidika, poglejmo si nekaj številk iz tega posla. Prvič, tukaj je, kako je transakcija strukturirana:

  • Delničarji Krafta bodo deležni v združeni družbi, imenovani The Kraft Heinz Company, prejeli po načelu ena proti ena (tj. vsaka delnica Krafta se pretvori v eno delnico Kraft Heinz).
  • Poleg tega bodo delničarji Krafta prejeli posebno dividendo v višini 16,50 USD na delnico, financirano z 10 milijard USD lastniških naložb Berkshire Hathaway in 3G Capital.
  • Vse skupaj bodo imeli obstoječi delničarji Heinza v lasti 51 % združenega podjetja, obstoječi delničarji Krafta pa bodo imeli 49 % delež na popolnoma razvodnjeni osnovi.

Kaj te številke pomenijo za Berkshire Hathaway in njegove delničarje? Evo, kako je Warren Buffett to razčlenil na CNBC v sredo:Na začetku smo vložili štiri in četrt milijarde za nakup navadnih delnic Heinza, nato pa nekaj več kot 5,2 milijarde dolarjev [za financiranje posebne dividende], ker imamo približno 53 % Heinza, če štejemo naše nakupne bone, torej vlagamo še 5,2 milijarde dolarjev, tako da bomo imeli v navadnih delnicah približno 9,5 milijarde dolarjev in imeli bomo v lasti 320-milijonske delnice novega podjetja.

Seveda pa bo delnica, ki jo gledate, na neki točki stala 16,50 $ brez dividende, preden bomo prejeli naše nove delnice v podjetju. Torej bomo imeli približno 320 milijonov delnic novega Kraft Heinza in to bo trenutna delnica Krafta brez posebne razdelitve 16,50 $ trenutnemu delničarju Krafta. Če imamo v lasti več kot 320 milijonov delnic v novem podjetju in smo plačali 9,5 milijarde dolarjev, bomo za delnico v novem podjetju Heinz plačali nekaj manj kot 30 dolarjev na delnico.

Berkshire bo torej plačal približno 30 dolarjev na delnico Kraft Heinza - koliko so vredne te delnice? No, delnice Krafta so v sredo zaključile pri 83,17 USD (35-odstotna premija na zaključno ceno prejšnjega dne) in vsaka od teh delnic daje pravico do ene delnice Kraft Heinza plus 16,50 USD posebne dividende. Če odštejemo posebno dividendo, ugotovimo, da so delnice Kraft Heinza trenutno ocenjene na 66,67 $. Primerjajte teh 66,67 $ z osnovo stroškov Berkshire ~ 30 $ in postane jasno, kako uspešna je že bila prvotna Heinzova naložba (dokončana je bila pred manj kot dvema letoma!)

3G Capital se še naprej izkazuje kot izjemno sposobni operaterji, ki opravljajo težke naloge nadziranja naložb, medtem ko je Buffett zadovoljen, da prispeva kapital – in nato opazuje, kako se povečuje. Ni čudno, da jih je Oracle iz Omahe označil za 'popolnega partnerja'. Verjemite mi lahko za besedo, ko rečem, da to ne bo zadnji posel, ki ga bo sklenil s 3G Capital.^