Vlaganje

Kansas City Southern and Canadian Pacific sta pravkar objavila največjo združitev železnic doslej: Ali jo bodo protimonopolne težave blokirale?

Kanadska pacifiška železnica (NYSE:CP)išče rast proti jugu in objavlja načrte za pridobitev Kansas City Southern (NYSE:KSU)za 29 milijard dolarjev.

Posel je največji doslej med dvema železnicama, čeprav je cena malo manjša od skupne vrednosti Burlington Northern Santa Fe, ko je to podjetje prevzelo Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A) (NYSE: BRK.B).

razlika med sestavljenimi in enostavnimi obrestmi

Prav tako je redkost za industrijo, kjer obsežna konsolidacija v bistvu ni več na mizi od leta 2000 zaradi zakonodajnih pomislekov.

Več kot dve desetletji po izdaji moratorija na združitev bosta Canadian Pacific (CP) in Kansas City Southern (KCS) poskusila svojo srečo. Ne gre za zakucavanje, toda vlagatelji lahko dejansko zelo malo izgubijo zaradi truda. Tukaj je pogled na strukturo posla in zakaj mislim, da bo ta transakcija sčasoma odobrena.

Kanadski pacifiški vlak gre mimo kmetije.

Vir slike: Canadian Pacific.Za kanadski Pacifik je to stvar zaupanja

Železniške pogodbe so bile odložene leta 2000, ko je ameriški odbor za površinski promet (STB) izdal moratorij na združitve kot odgovor na vprašanja, ki so pestila takratno konsolidacijo. Natančneje, Union Pacific 's pridobitev južnega Pacifika in prizadevanja s Norfolk Southern in CSX razdeliti in integrirati Conrail je povzročilo operativne zlome in znatne zamude.

Podjetja bodo imela težko bitko, ki bo prepričala STB, pri čemer je Canadian Pacific dejal, da pričakuje odobritev regulativnih organov šele sredi leta 2022. To je veliko časa, da delničarji čakajo na negotovo izplačilo.

Zavedajoč se tega dolgega čakanja, so podjetja strukturirala posel na način, ki naj bi ublažil večino tveganja za delničarje Kansas City Southern. Canadian Pacific namerava ustanoviti neodvisni sklad z glasovalno pravico, ki bo pridobil delnice, ko bodo imetniki KCS odobrili posel in preden bodo regulatorji odgovorili. To se bo verjetno zgodilo že to poletje in takrat bodo imetniki delnic KCS deležni njihove obravnave, čeprav CP še ne bo uradno lastnik Kansas City Southern.Ob predpostavki, da bo STB sčasoma podpisal posel, bi kanadski Pacifik nato kupil zaupanje. Če regulatorji blokirajo združitev, bo sklad verjetno postal javni. Kakorkoli že, delničarji KCS bi morali izplačilo dobiti pozneje letos in ne leta 2022.

Ta posel je namenjen pošiljateljem

Logistična podjetja in veliki špediterji imajo dolge spomine in njihovi glasovi so v letih od zloma v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja ohranjali odločno protikonsolidacijo STB. Toda CP ima verjetno dobro zgodbo, s katero lahko strankam pove, zakaj bi bil ta posel drugačen.

Prvič, železnice se skoraj ne prekrivajo. Omrežji se srečujeta samo na eni lokaciji: objekt v Missouriju, v katerem obe podjetji že delujeta skupaj. Kombinacija, ki povezuje mehiško omrežje KCS in zalivsko obalo, s transkontinentalnim dosegom CP, lahko zmanjša pritisk na nekaterih najslabših točkah zadušitve v severnoameriškem železniškem sistemu.

abeceda razred a proti razredu c
Zemljevid kombiniranega omrežja poti kanadskega Pacifika in južnega mesta Kansas City.

Omrežje poti po združitvi. Vir slike: Canadian Pacific.

Kombinacija ima tir skozi Iowo in Minnesoto, ki se povezuje z omrežjem vzhod-zahod, kar bo omogočilo nekaj prometa, da se izogne ​​Chicagu, ki ima morda najtesnejše in najbolj natrpane železniške proge na celini. Z izkoriščanjem infrastrukture CP v pristanišču Vancouver, Britanska Kolumbija, z operacijami KCS Lazaro Cardenas, Mehika, bodo kupci ladijskega prometa imeli priložnosti zaobiti prenatrpana pacifiška pristanišča v ZDA in bodo še vedno lahko dosegli večino Združenih držav.

To je celo za okolje

Danes je gneča okoli Chicaga tako velika, da se pošiljatelji včasih zanašajo na tovornjake za prevoz tovora po koridorju Dallas-Chicago. Trenutno niti Canadian Pacific niti Kansas City Southern ne moreta veliko pomagati, saj nobena storitev nima proge, ki bi segala na celotno pot.

S tem dogovorom o združitvi bi se to spremenilo, tako da bi se ustvarila nova proga z eno linijo od Teksasa do Chicaga, ne da bi se pošiljatelji morali soočiti z dvema železniškima družbama in morebitnimi zamudami na prestopnici.

Železnica je že dolgo veljala za del odgovora na emisije toplogrednih plinov, saj lahko en vlak zadrži več kot 300 tovornjakov s ceste in proizvede 75 % manj emisij. Canadian Pacific skuša dodati statistiko učinkovitosti z delom na lokomotivah na vodikov pogon. Toda železniške proge lahko prenesejo le toliko zmogljivosti, vlade pa malo želijo dovoliti nove tire.

To pomeni, da je edini način za dodajanje zmogljivosti brez združitve, da konkurenčne železnice sodelujejo in dajo vse od sebe za usklajevanje operacij. Prenos dveh nepopolnih osrednjih ameriških poti pod enega lastnika bi moral pripomoči k temu, da bo ta kombinirana črta sever/jug boljša alternativa tovornjakom.

Ta posel (na koncu) pride skozi

Trenutno obstaja sedem glavnih severnoameriških železnic. Od teh se je KCS vedno zdel najverjetnejša tarča zaradi svoje majhnosti in edinstvenega omrežja sever/jug.

Ta posel bi združil dve najmanjši večji železniški progi glede na prihodke in ustvaril podjetje, ki je še vedno manjše od petega mesta Norfolk Southern z 11 milijardami dolarjev prodaje. Prav tako pomembno, da posel ne bi vplival na trenutne konkurenčne razmere v nobeni regiji. Union Pacific in BNSF bi še vedno tekmovala na zahodu ZDA, Norfolk Southern in CSX na vzhodu, CP in Kanadski državljan proti severu.

Vlagatelje je treba opozoriti, da regulativna odobritev ni dana, vendar je od vseh možnih kombinacij severnoameriških železnic ta posel najbolj smiseln.

za vedno 21 preneha poslovati

Če bi bila dokončana, bi delničarji Kansas City Southern dobili tako denarno izplačilo kot delež v morda najbolj impresivnem železniškem omrežju v Severni Ameriki. Če posel ne bo sklenjen, bodo delničarji zaradi strukture zaupanja verjetno še vedno prejeli plačilo. Obstaja veliko razlogov, da so vlagatelji navdušeni nad to transakcijo.^