Vlaganje

Sodnik pravi, da Apple ni monopol, ampak ali je konkurenca pravična?

Lansko leto, Apple (NASDAQ: AAPL)odstranili priljubljeno video igro Fortnite iz svoje App Store, ker Fortnite Razvijalec Epic Games je ponudil plačilni sistem, ki je obšel Applov – kršitev pogojev storitve. abeceda (NASDAQ:GOOG)(NASDAQ:GOOGL)tudi odstranjena Fortnite . V odgovor je Epic Games vložil tožbo. 10. septembra je sodnik končno odločil. Med odločitvami sodišča je bilo, da je Apple ne monopol.

Tako Apple kot Alphabet lahko zaračunavata visoko stopnjo prevzema za aplikacije v svojih trgovinah – običajno 30%. Zato je Epic Games želel obiti plačilne sisteme v aplikacijah. V tem videu od Prepustnica iz zakulisja , posneto 13. sept , sodelavci Motley Fool Sanmeet Deo, Clay Bruning in Jon Quast govorijo o nekaterih posledicah za video igre, če Apple ne velja za monopol.

Sanmeet Deo: Ali ste presenečeni nad dejstvom, da je vlada imenovala Apple, da ni monopol?

Clay Bruning: Ker nisem nikoli uporabljal nič drugega kot iPhone za (smeh) nalaganje aplikacij, ne poznam drugega sveta. Očitno ZDA niso ves svet in mislim, da ima Android dejansko večji globalni tržni delež pametnih telefonov. Če ne gre za monopol, je po moje duopol. Ampak še enkrat, jaz osebno nisem preveč seznanjen z izven področja iPhone.

del: Ker je skoraj tako, recimo, da bi morali ustvariti svojo lastno igro in se odločimo, da želite narediti mobilno igro, torej očitno največjo in najhitreje rastočo industrijo igralnega segmenta, kot smo videli prej. Ustvarimo igro. Dobimo nekaj razvijalcev, ustvarimo igro.Očitno je edini kraj, kjer lahko imamo to igro, kot App Store ali Android Store, ker ne vemo, kakšno je njeno pravo ime (smeh). Zdaj bomo šli naprej in to postavili tja. Smo le majhno podjetje treh članov, najamemo razvijalce, ogromno stroškov za razvoj te igre, nato pa smo jo postavili tja. Nimamo druge izbire, kot da uporabimo App Store ali Google in plačamo, kolikor moramo plačati, da ga imamo. Očitno imamo dostop do skoraj vseh, vsi uporabljajo Apple in iPhone, mobilne naprave pa bodo videle našo igro. Če bi morali brez tega, v oglaševanje, priti do prepoznavnosti imena, prepoznavnosti znamke, potem veliko težje.

Vendar nimamo druge izbire, kot da gremo v Apple App Store in plačamo tisto, kar od nas zahtevajo, in tvegamo, da ga tam sploh ne bomo imeli. Katere druge mobilne naprave, naj ostanejo pri telefonih, poleg iPhonov in Androida obstajajo? Koliko tržnega deleža sploh ima?

Kako to ni monopol? [smeh] V bistvu nas kot razvijalca silijo, da plačamo, kar hočejo. Če so se odločili, da bodo skočili na 40 % take rate, 45 % take rate, povejte, kaj imamo? Ali plačamo ali gremo, in potem, če odidemo, je naša igra v bistvu mrtva ob prihodu (smeh).Jon Quast: ja. Po tvojem mnenju Sanmeet, ni druge možnosti. Ne razumem ves čas pravnega žargona. Ne razumem [smeh], kaj gre sodniku ali odvetniku po glavi. Jaz tako ne kljukam. Ne vem, kaj je bil cel primer.

Mislim, da so rekli, da je to duopol. Mislim, da so rekli, da ima Apple 52-odstotni tržni delež ali kaj podobnega, zato je rekla: 'Ja, imajo zelo močan vlečni učinek, vendar to ni klasična definicija monopola.'

Če ste Epic Games, so tudi čevlji, kot vaš primer, imamo igro, samo trije smo majhno podjetje. Moramo biti v Googlu in Applu. Alternative ni, to je način distribucije. Na enak način ne želimo, da ta podjetja vzamejo 30 % naših prihodkov, vendar lahko to prenesete na [smeh] potrošnike in bodite zelo pregledni glede tega, kam gre ta denar, 30 % gre tem podjetjem.

Mislim, da je to še ena stvar, ki jim je zdaj dovoljeno, da to pravilno navedejo v svojih sporočilih. Ne pozabite, da Apple in Google vzameta velik del tega. Želite vedeti, zakaj je to stalo? [smeh] Skoraj polovica tega gre komu drugemu kot nam.'

To lahko prenesejo na potrošnika in z vidika potrošnika to ni super, a na koga se bodo razburili? Ne razvijalec igre.

del: Ja, ne, to je res. Toda še vedno lahko zavrnejo plačilo.

Prihodek od davka v Koloradu od trave 2017

Preden preidemo na naslednje področje, želim le deliti ta tvit, za katerega se mi je zdel zelo zanimiv Tim Sweeney, ustanovitelj in izvršni direktor Epic Games. To je samo zanimivo, da je to delil. Dejal je, da „današnja odločitev ni zmaga za razvijalce ali potrošnike. Epic se bori za pošteno konkurenco med načini plačila v aplikacijah in trgovinami z aplikacijami za milijardo potrošnikov. To je bil Appleov odgovor, vendar se bo Fortnite vrnil v trgovino z aplikacijami iOS, ko in kjer bo Epic lahko ponudil pošteno konkurenco s plačili v aplikacijah Apple, ki bodo prihranke prenesli na potrošnike.«

Zdelo se mi je, da je bil njegov zanimiv tvit o tem, da je res za njih boj, da želimo biti v pošteni konkurenci z Appleom in plačujejo v aplikaciji. Kar bi lahko pomenilo, da ne plačujejo nobene stopnje prevzema, ampak je morda bolj razumna stopnja prevzema za njihov razvoj.^