Vlaganje

Ali je YY nakup?

Yy (NASDAQ:YY), eno najboljših kitajskih podjetij za video v živo, je v zadnjih 12 mesecih izgubilo skoraj 30 % svoje vrednosti zaradi širše razprodaje kitajskih delnic. Zaskrbljenost glede zniževanja marž YY, ki jih je v glavnem povzročil prevzem podjetja Bigo s sedežem v Singapurju, je poslabšala njegov upad.

zakaj padajo delnice palantirja

Vendar osnovna dejavnost YY ni odvisna od oglasov, kar jo izolira od upočasnitve kitajskega gospodarstva, ki škodi podjetjem, kot so Baidu . Njena pridobitev Bigo ji omogoča tudi prisotnost zunaj Kitajske, kar blaži vpliv trgovinske vojne. Oglejmo si YY podrobneje, da vidimo, ali je vreden nakupa.

Mlada lepotna blogerka na svojem pametnem telefonu predvaja video v živo.

Vir slike: Getty Images.

Kako YY služi denar?

YY je v zadnjem četrtletju ustvaril 94 % svojega prihodka s svojo enoto za pretočne video posnetke v živo. Ta enota vključuje YY Live, njeno osnovno video platformo v živo za večinoma uporabniško ustvarjene razvedrilne, glasbene, športne in e-učne videoposnetke; večinski delež v Huya (NYSE: HUYA), spletno mesto za pretakanje videoiger, kišel v javnostlansko leto; in Bigo, ki ima v lasti aplikacijo za pretakanje v živo Bigo, aplikacijo za kratki video LIKE in aplikacijo za videoklepet IMO.

YY Live in Huya večinoma delujeta na Kitajskem. Bigo služi uporabnikom na drugih azijskih trgih, na Bližnjem vzhodu in v Ameriki. Vključitev Bigoovih uporabnikov razširi ekosistem videa v živo YY na 400 milijonov mesečnih aktivnih uporabnikov (MAU) po vsem svetu in le približno četrtina teh uporabnikov je na Kitajskem. YY monetizira vse te videoposnetke v živo tako, da gledalcem dovoli, da kupujejo virtualna darila za svoje najljubše izdajatelje televizijskih programov.Preostali prihodki YY izvirajo iz njegovih 'drugih' podjetij, ki vključujejo prihodke od oglasov Huya, Bigo in Hago, njegovega manjšega družbenega omrežja za priložnostne mobilne igre. Evo, kako sta se v preteklem letu odrezali dve osnovni podjetji YY:

YOY rast prihodkov

1. četrtletje 20182. četrtletje 2018

3. četrtletje 2018

4. četrtletje 2018

1. četrtletje 2019

Prenos v živo

47 %

petdeset%

36 %

30 %

48 %

drugi

4 %

(9 %)

(7 %)

(3%)

36 %

Skupaj

43 %

štiri, pet odstotkov

33 %

28 %

47 %

YOY = letno, RMB izrazi. Vir: četrtletna poročila YY.

Najvišja rast YY je videti impresivna, toda njegove številke v prvem četrtletju vključujejo skoraj mesec dni prodaje od Biga, ki ga je uradno pridobil 4. marca. YY pričakuje, da se bodo njegovi prihodki v drugem četrtletju povečali za 59 % -64 % letno (v RMB ), analitiki pa pričakujejo 51-odstotno rast (v USD) za celotno leto.

Vsaka od blagovnih znamk YY še naprej pridobiva uporabnike. Povprečni mobilni operaterji YY so v zadnjem četrtletju narasli za 66 % letno na 59,9 milijona zaradi rasti Hago. Huya'spovprečni mobilni MAUpovečala za 30 % na 53,9 milijona, ta rast pa bi se lahko pospešilaširi v tujino. Število mobilnih MAU podjetja Bigo se je povečalo za 161 % na 78,7 milijona, medtem ko je število mobilnih IMO MAU doseglo 211,8 milijona.

Znaki za dolar, ki se dvigajo iz pametnega telefona.

Vir slike: Getty Images.

Je YY odgriznil več, kot lahko prežveči?

YY še vedno hitro raste, vendar se njegove marže stiskajo z vseh strani. Bigo je še vedno nedonosen, zato mora YY te izgube izravnati z rastjo svojih drugih podjetij. Na žalost večji odstotek rasti prihodkov YY prihaja iz Huya, ki ustvarja nižje marže kot YY Live.

Medtem se stroški prodaje in trženja YY povečujejo, saj se njegov ekosistem širi, deli višji odstotek prihodkov s svojimi najboljšimi izdajatelji televizijskega programa in porabi več denarja za vsebino. Posledično je operativna marža YY med prvimi četrtletji 2018 in 2019 padla z 18,4 % na 9,9 %.

YY prav tako ni ponudil nobenih marž ali navodil za zaslužek, zaradi česar so vlagatelji v temi glede njegove sposobnosti monetizacije ogromne baze nedonosnih uporabnikov Biga. Zato analitiki pričakujejo, da se bo prilagojeni zaslužek YY letos zmanjšal za 31 %.

Wall Street pričakuje, da bodo te ovire naslednje leto zbledele in da se bodo prihodki in zaslužki YY povečali za 23 % oziroma 32 %. Prav tako pričakujejo, da se bo zaslužek YY v naslednjih petih letih v povprečju povečal za 24 % letno – kar je močna stopnja rasti za delnico, ki se trguje z manj kot 11-kratnim prihodnjim zaslužkom.

Tvegana, a donosna naložba

Zaradi teh dolgoročnih obetov je YY videti poceni, vendar bi morali vlagatelji dolgoročne napovedi - zlasti za visoko rastoče delnice tehnologije - vedno jemati z rezervo.

Ne bomo vedeli, ali YY uspešno integrira in monetizira Bigo nekaj četrtletij in nepredvidljive preglavice – npr.zatiranja vladena družbenih omrežjih in platformah za pretakanje v živo na Kitajskem - bi lahko nenadoma iztirilo te načrte. Zaradi teh izzivov je YY trenutno precej špekulativna naložba, vendar bi lahko imela veliko prostora za delovanje, če bi se njegovi načrti za širitev uresničili.^