Vlaganje

Ali to luksuzno vinsko podjetje izgublja šopek?

Eno redkih vinskih podjetij, s katerimi se javno trguje, Portfelj Duckhorn (NYSE: NAPA)marca je minilo le sedem mesecev. S svojim poročilom v četrtem četrtletju oktobra in celoletnem proračunskem letu 2021 je v četrtem oktobru in celoletnem fiskalnem letu 2021 postregel z okusnim letnikom in tako zadovoljil vlagatelje. Vendar pa je trg zabeležil močno negativen odziv na napovedano prodajo 12 milijonov delnic le teden dni kasneje, kar je v nekaj urah zmanjšalo vrednost za več kot 6%. Ob tem se postavlja vprašanje, kako vzdržna je njegova trenutna vrednost - pomembne meritve verjetno podpirajo bikovsko tezo kljub začasni negativnosti vlagateljev.

Zadnji četrtletni rezultati Duckhorna

Ko je Duckhorn 4. oktobra zamašil pluto glede svojega zaslužka v četrtem četrtletju, je to precej pred pričakovanji soglasja analitikov. Rezultati so prinesli pozitivna presenečenja tako na vrhu kot na koncu. Njegov 70,89 milijona dolarjev prihodkov je presegel pričakovanja Wall Streeta za 17,8%, medtem ko je njegov prilagojeni dobiček na delnico v višini 0,08 USD presegel povprečno napoved za 300%.

S&p 500 donosi letno

Tako četrtletni kot tudi celotni rezultati poslovnega leta so prav tako dobro presegli uspešnost prejšnjega proračunskega leta. Fiskalni prihodki v četrtem četrtletju 2021 so se medletno povečali za 35,7%, prilagojeni čisti dobiček v višini 9,2 milijona USD pa je bil za 24,3% višji od zneska v četrtem četrtletju 2020. V celotnem proračunskem letu, ki se je končalo 31. julija, je neto prodaja zrasla za 24,4%, prilagojeni čisti dobiček pa za 27,3%. Izvršni direktor Alex Ryan je opozoril, da nas lastniški kapital blagovne znamke, raznolika vsekanalna platforma in zelo prilagodljiva dobavna veriga zelo dobro izkoriščajo pri povečanem zanimanju in povpraševanju po visokokakovostnem vinu ter privedel do močno pozitivnih rezultatov.

Serija vinskih steklenic, ki prikazuje sedem Duckhorna

Vir slike: Portfelj Duckhorn.

Vinogradnik načrtuje 353 do 360 milijonov dolarjev prihodkov iz proračuna leta 2022, EPS pa je prilagodil od 0,54 USD na 0,57 USD. Prihodki so pred fiskalnim 2021 -im 336,6 milijona dolarjev, EPS pa nekoliko pod lanskim 0,58 dolarja. V sporočilu za javnost pa je zapisano, da na EPS vplivajo povečani stroški upravljanja javnega podjetja. Če bi bili ti stroški prisotni v celotnem fiskalnem letu 2021, bi bil njegov prilagojeni EPS 0,52 USD.Zato so smernice za leto 2022 enakovredne 3,9% do 9,6% dobičku v letu 2021, če se prilagodijo stroškom javnih podjetij. To pomeni, da smernice zahtevajo učinkovito rast do približno 7% prihodkov in skoraj 10% prihodkov iz leta v leto, kar kaže, da The Duckhorn Portfolio pričakuje, da bo do 31. julija 2022 ohranil pozitiven zagon.

kako izračunati donosnost lastniškega kapitala

Obvestilo o prodaji delnic in padec na borzi

12. oktobra, ko je Duckhorn s prospektom pri Komisiji za vrednostne papirje in borzo napovedal prihajajočo prodajo delnic, so se njegove delnice med rednimi borznimi urami trgovale zmerno navzgor. Po 1,49-odstotnem zvišanju pa so se njene delnice potopile v trgovanje po delovnem času. Do 19. ure. EDT, je njegova delnica padla za 6,34%. Podjetje je od svojega IPO -ja dosledno trgovalo nad ponudbeno ceno 15 USD, včasih tudi do 25 USD, vendar se je ob novicah o prodaji skoraj spustilo pod 20 USD. Zgodnje trgovanje naslednji dan je potrdilo izgubo vrednosti.

12 milijonov delnic, vključenih v prodajo, prodajajo obstoječi delničarji in ne sam Duckhorn Portfolio. Morebiti bi lahko bilo vključenih še 1,8 milijona delnic, če bi zavarovalnice izkoristile svojo možnost prodaje dodatnih delnic. Družba ne bo prejela nič prihodkov od prodaje, čeprav bo nosila stroške. Vlagatelji se odzivajo, ker bo prodaja delnic, po izteku 14. septembra, ko je bil Duckhorn objavljen na borzi, povečala float ali skupino delnic, ki so na voljo za trgovanje.Pozitivna stran je, da glavna prodaja kljub povečanju tečaja družbe dejansko ne bo razredčila delnic družbe. Poleg tega, ker Duckhorn ni prodajalec, ponudba ne zveni alarmantno, saj nenadoma potrebuje dodatno gotovino za nepredvidene stroške ali nepremišljeno veliko pridobitev. Medtem ko je Ryan med konferenčnim klicem o zaslužku v četrtem četrtletju opozoril, da 'izvajanje akreditivnih priložnosti M&A dodaja dodaten element rasti', je dodal tudi, da je pristop podjetja k združitvam in prevzemom 'discipliniran'. Družba verjetno ne bo zmanjšala svojih zalog zgolj za dokončanje nakupa.

Ponudba bi lahko povzročila, da se delnice nekaj časa trgujejo blizu 20 kot 25 dolarjev. Vendar pa bistveno ne spremeni Duckhornove pozitivne metrike ali njenega trenda rasti. Vlagatelji bi morali upoštevati tudi, da je vinogradnik umeščen na eno od področij rasti trga alkoholnih pijač s poudarkom na polnjenju in prodaji vrhunskih vin. Njegove blagovne znamke, vključno z mnogimi nalepkami z račjo tematiko, kot so Goldeneye, Migration, Greenwing, Canvasback, Decoy in Paraduxx, se prodajajo v 50 državah in v več kot 50 državah, po podatkih podjetja pa se gibljejo od 20 do 200 USD na steklenico.

Ciljanje na trg vrhunskih alkoholnih pijač je bila zadnja uspešna strategija za pivo in vinsko podjetje Blagovne znamke Constellation (NYSE: STZ). Medtem osredotočena predvsem na pivo in trdo kašo , Constellation se obrača na prodajo vrhunskih blagovnih znamk, saj se prodaja proračunskega piva, vina in žganih pijač nadaljuje z dolgoletnim padcem. Predstavitev konference Constellation 8. septembra je pravzaprav navajala podatke, ki podpirajo visokokakovostno strategijo alkoholnih pijač.

kakšen je dober odstotek donosa

Portfelj Duckhorn seveda spada v ta rastoči sektor alkoholnega trga, kar podpira idejo, da se bo še naprej povečeval, tudi če navadne delnice za nekaj časa znižujejo ceno delnic. Ta redki vinar med zalogami pijač je še vedno pozitiven in je vreden razmisleka kot naložba vlagateljev, ki jih zanima sektor, njegova rast in vrednost pa se bosta srednjeročno in dolgoročno verjetno okrepila.^