Vlaganje

Ali je Spotifyjeva ekskluzivna strategija podcasta vredna truda?

Globalna industrija podcastov je ocenjena na okoli 10 milijard dolarjev in vsako leto hitro raste. Stalen porast podcastov kot naslednjega koraka na področju avdio zabave je v prostor privabil številna podjetja, toda glasbeni streamer Spotify (NYSE:SPOT)je bil najbolj agresiven. Od ustanovitve lastne oglaševalske mreže do nakupa studiev in distribucijskih platform švedsko podjetje vlaga na stotine milijonov, če ne milijard dolarjev v pobude za podcaste.

Ena taktika za pridobivanje naslovov je bila večmilijonske pogodbe Spotifyja s priljubljenimi ustvarjalci vsebin, da jih gosti izključno na Spotifyju. Ali lahko s tako velikimi naložbami Spotify ta ekskluzivna strategija deluje?

Aplikacija Spotify na različnih napravah.

Vir slike: Getty Images.

10 najboljših delnic za nakup danes

Ekskluzivna strategija

Pred nekaj leti je Spotify začel podpisovati podcaste, ki bodo postali ekskluzivni na svoji platformi. Eden najbolj odmevnih poslov je bil The Oddaja Joeja Buddena , ki je leta 2018 podpisala pogodbo s Spotifyjem, vendar se je od takrat zaradi sporov glede plačil umaknila s platforme. V letih 2018 in 2019 je videti, da je podjetje s to ekskluzivno strategijo šele preizkušalo vode, toda leta 2020 se je njegov tempo ekskluzivnih poslov začel povečevati.

Zagon se je začel z dvoletnim dogovorom v vrednosti 100 milijonov dolarjev The Izkušnja Joeja Rogana , najbolj poslušan podcast v Združenih državah, ekskluzivno za Spotify od decembra lani. Prav tako je podpisal pogodbe z Barackom in Michelle Obamo, Kim Kardashian ter princem Harryjem in Meghan Markle. Nazadnje je podjetje objavilo, da je podpisalo pogodbo z Daxom Shepardom Strokovnjak za fotelje in Alexandra Cooper Pokliči ji očka , 18. oziroma 15. najbolj poslušana oddaja v državi, ki bo to poletje ekskluzivno na Spotifyju.Spotify vlaga na tone denarja za prenos oddaj na svojo platformo. Vlagatelji morajo oceniti, ali bo podjetje dobilo velik donos na te naložbe – tukaj je opisano, kako vodstvo verjetno misli, da lahko s temi posli zasluži.

Kako bo delovala ekonomika enote

Očiten razlog, da bi Spotify podpisal ekskluzivne pogodbe, je ta, da želi, da poslušalci teh oddaj preidejo iz drugih podcast aplikacij na Spotify. Nato lahko zasluži neposredno s temi programi, tako da jih postavi na svojo novo oglaševalsko platformo, imenovano Spotify Audience Network.

Na primer, poglejmo nedavno Pokliči ji očka pogodbo, ki je za tri leta in 60 milijonov dolarjev. Če ima oddaja povprečno tri milijone poslušalcev na teden pri 50 $ CPM (dolar izplačilo na tisoč prikazov oglasov, standardno merjenje pri oglaševanju podcastov), ​​je to 150.000 $ prodaje na teden ali 7,8 milijona $ letno.kaj je posredniški denar v robinhoodu

To je morda videti nizko glede na 20 milijonov dolarjev, ki jih Spotify porabi za ekskluzivno oddajo vsako leto. Vendar pa veliko vlagateljev ne razmišlja o tem posredno prednosti, ki jih prinaša oddaja všeč Pokliči ji očka v Spotify. Prvič, če prepriča ljudi, da poslušajo vse njihove podcaste na Spotifyju, je potencial za prihodke od oglaševanja veliko večji od tistega, kar Spotify dobi z neposrednim poslušanjem te posebne oddaje, še posebej, če pogledamo večletno časovno obdobje.

Pomagal bo tudi pri oglaševanju glasbene naročnine Spotify brez oglasov, kjer trenutno ustvarja večino svojih prihodkov. Več brezplačnih uporabnikov, ki poslušajo podcaste v storitvi, bližje so plačilu mesečne naročnine.

Te posredne koristi, čeprav jih je težko količinsko opredeliti, kažejo, kako so lahko te velike ekskluzivne pogodbe dobičkonosne za Spotify. Vlagatelji o njih ne bi smeli razmišljati zgolj kot o ponudbi vsebine, temveč kot o orodjih za pridobivanje strank, da bi vse več ljudi spodbudili k poslušanju podcastov na Spotifyju in/ali naročanju na njegovo plačljivo glasbeno stopnjo.

Pomen podcastov za finance Spotifyja

Spotify močno stavi tudi na podcaste, saj lahko podjetju pomagajo povečati svoje bruto marže . Zaradi visokih izplačil, ki jih podjetje vsako leto izplača glasbenim založbam in izvajalcem, bruto marža Spotifyja v zadnjih nekaj letih ni bila veliko višja od 25 % in se bo s težavo še bolj razširila, saj se ti spremenljivi stroški povečajo vsakič, ko doda naročnik na njegovo storitev.

Grafikon bruto dobička SPOT, ki kaže umirjanje od leta 2019.

Vir podatkov: YCharts.

koliko stane letna vozovnica za Disneyland

Podcasti osvobodijo Spotify teh visokih spremenljivih stroškov – to je, če lahko razširi svojo oglaševalsko mrežo prek svojih internih studiev, ekskluzivnih oddaj in distribucijskih storitev, ki jih ima v lasti (Anchor in Megaphone). Vodstvo predvideva, da se bo bruto marža v vmesnem obdobju povečala na 30 % do 40 %, pri čemer se bo ta širitev precej povečala zaradi naložb v podcaste.

Podcasti ponujajo tudi možnost Spotifyja s svojo premium naročniško storitvijo. Če in ko se bo kdaj odločil, da bo oddaje izvajal izključno samo za premium naročnike, mu bo to dalo večjo cenovno moč v primerjavi z drugimi storitvami pretakanja iz Apple oz Amazon .

Spotify je vodilni na področju pretakanja glasbe, hitro rastoči trg, pred katerim so leta vzletno-pristajalne steze. Če pa želi postati prevladujoča avdio platforma in začeti ustvarjati pomembne dobičke in prosti denarni tok, bo moralo podjetje zmagati tudi v podcastih. Te ekskluzivne ponudbe, čeprav so drage, so odličen korak za pomoč pri doseganju teh ciljev.^