Vlaganje

Ali se Smith & Wesson sooča z enakim tveganjem, ki je pripomoglo k stečaju Remingtona?

Tako kot proizvajalci avtomobilov niso odgovorni za kriminalce, ki vozijo avtomobile med kriminalom, zakon o zaščiti zakonite trgovine z orožjem iz leta 2005 ščiti proizvajalce strelnega orožja, kot je npr. Znamke Smith & Wesson (NASDAQ:SWBI)in Šturm, Ruger (NYSE:RGR)odgovarjati za kazniva dejanja, storjena z njihovimi izdelki.

Zagovorniki nadzora orožja pa iščejo načine, kako narediti konec zakona z uporabo zakonov o varstvu potrošnikov, da bi sledili proizvajalcem orožja, zasledovanje Smith & Wesson v New Jerseyju pa lahko postane testni primer, ki kaže, ali se bodo prizadevanja ponovila po vsem državo proti vsem podjetjem za strelno orožje.

Vir slike: Getty Images.

Krožno križišče, sredstvo za vezavo odgovornosti

Oktobra lani je takratni državni tožilec New Jerseyja naročil Smith & Wessonu, naj predloži interne dokumente v zvezi z oglaševanjem, ki je spodbujalo osebno varnost z lastništvom orožja. Trdil je, da je izdelovalec orožja s tem, ko ni ponudil nobenih dokazov, ki bi podprl svoje izjave, ali rekel, da država omejuje zmožnost svojih državljanov, da nosijo orožje, sodeloval pri lažnem oglaševanju.

Čeprav se to morda zdi kot prijemanje za slamice, je to enaka pravna strategija družine žrtev streljanja v šoli Sandy Hook preganjajo proti ostankom Remington Outdoor.Trdijo, da je izdelovalec orožja kršil zakone Connecticuta o varstvu potrošnikov, ker je svojo puško Bushmaster XM15, pištolo, s katero je Adam Lanza ustrelil 20 otrok in šest odraslih, oglaševal kot orožje v 'vojaškem slogu'. Trdijo, da bi opis in drugi marketinški materiali naredili problematično mladino, kot je Lanza bolj dovzetni za izbiro puško v stilu AR-15, ki jo je zakonito kupila njegova mati.

Čeprav ima Remington odkar je bankrotirala in njeno premoženje je bilo razprodano , tožba še vedno vije po sodiščih, sojenje pa je razpisano za prihodnje leto.

je navadna zaloga v breme ali v dobro

Remington je družinam pred kratkim ponudil 33 milijonov dolarjev za reševanje primera, vendar njihovi odvetniki trdijo, da bi lahko samo kazenske tožbe glede smrti znašale 225 milijonov dolarjev, kazenska odškodnina pa bi lahko skupno zvišala na več kot milijardo dolarjev.Čeprav proti Smith & Wessonu še ni nobenih krivičnih smrtnih tožb, bi lahko uspešna tožba New Jerseyja proti izdelovalcu orožja hitro sprožila podobne tožbe žrtev zločinov v drugih državah.

Moški prodaja strelno orožje v trgovini z orožjem

Vir slike: Getty Images.

najhitreje rastoče delnice pod 5 dolarji 2021

Iščemo pravno vrzel

To je grožnja, s katero se sooča Smith & Wesson boril proti sodnemu pozivu , ki trdi, da je protiustavno in krši pravice prvega amandmaja. Rečeno je, da je bil manever poskus spodkopavanja pravic drugega amandmaja, vendar je vrhovno sodišče v New Jerseyju le povzeto zavrnilo argumente izdelovalca orožja, kar pomeni, da mora Smith & Wesson svoje dokumente posredovati uradu AG.

New Jersey si morda poskuša zaostriti zvezno zaščito odgovornosti, ki jo uživajo proizvajalci orožja, saj je nekdanji AG, ki je izdal sodni poziv (od takrat je odšel, da prevzame oddelek za izvrševanje pri Komisiji za vrednostne papirje in borzo), nakazal, da si bo prizadeval za najti način zaobiti zakon. 'Ko rečem, da moramo biti kreativni, sem preteklo jesen pozval Smith & Wesson za dokumente, ki se nanašajo na to, za kar menim, da je njihovo lažno oglaševanje v New Jerseyju,' je povedal junija na okrogli mizi o nadzoru orožja.

The New York Times imenuje 'trojanski konj, ki prvič javno razkrije notranje delovanje orožjarske industrije.'

Tudi drugi so se poskušali kreativno izogniti zakonu. Pred nekaj leti je takratna javna zagovornica New Yorka Letitia James (ki je danes AG v New Yorku) skušala doseči, da bi SEC preganjala Smith & Wesson, ker ni opozorila vlagateljev na 'resno tveganje za ugled', s katerim se sooča, če bi bile njegove puške uporablja pri množičnem streljanju. Ta trud ni šel nikamor.

Ženska prejema navodila za uporabo strelnega orožja na strelišču

Vir slike: Getty Image.

Strelno orožje leti skozi vrata

Izdelovalcem orožja pa v teh dneh pravzaprav ni treba toliko oglaševati svojega strelnega orožja povpraševanje presega ponudbo .

kako odpreti račun za obračunane obresti

Sredi nedavnih državljanskih nemirov, s katerimi se soočajo ZDA, se povpraševanje po strelnem orožju hitro povečuje. Potrošniki so čutili potrebo po zaščiti sebe, svoje družine in lastnine, Nacionalna fundacija za strelske športe pa ocenjuje, da je 8,4 milijona Američanov leta 2020 kupilo njihovo prvo pištolo.

Prilagojeno preverjanje preteklosti potencialnih kupcev orožja FBI se je lani povečalo na rekordnih 21,1 milijona, kar je 59 % več kot leta 2019 in 34 % več kot v letu 2016, prejšnjem rekordnem letu. Čeprav so danes preverjanja preteklosti malo pod lanskoletnimi številkami, ostajajo povišana precej nad stopnjo izpred dveh let in so približno 6 % pred ravnjo iz leta 2016 na isti točki.

Lansko leto je bilo tudi za Smith & Wesson rekordno. V proračunskem letu 2021 je poročal o prihodkih v višini 1,05 milijarde dolarjev, kar je skoraj dvakrat več od 529 milijonov dolarjev, kot jih je ustvarilo leto prej, in ustvarilo 252 milijonov dolarjev čistega dobička.

Z okoli 113 milijoni dolarjev gotovine, ki so mu na voljo, bi bila sredstva proizvajalca orožja hitro izčrpana, če bi se moral braniti pred številnimi sodnimi pozivi in ​​tožbami, kot so tiste, ki jih je Mehika pravkar vložila proti 11 ameriškim proizvajalcem strelnega orožja zaradi nasilja orožja, ki so ga zagrešili mamilarski karteli.

Povečana stopnja tveganja

New Jerseyju v dokumentih Smith & Wesson ni treba najti 'dimljive pištole', da bi dosegel svoj cilj, saj bi preprosto začetek prizadevanj lahko zaznamoval začetek nacionalnih prizadevanj, da bi proizvajalce orožja preplavili z visokimi pravnimi stroški.

To bi otežilo preživetje tudi finančno najbolj sposobnemu proizvajalcu strelnega orožja in to je verjetno največja grožnja, s katero se trenutno srečujejo Smith & Wesson Brands in industrija strelnega orožja, ne glede na to, kako bo ta primer rešen.^