Vlaganje

Ali je Shopify Stock nakup?

Shopify ( NYSE: TRGOVINA )je svoje podjetje zgradilo tako, da podjetjem omogoča zagon spletnih mest za e-trgovino. Platforma je zaradi enostavne uporabe eno izmed najboljših podjetij v tej niši. Zaradi te priljubljenosti je cena delnic v zadnjih petih letih močno narasla, zlasti v zadnjem letu, saj so bila spletna mesta za e-trgovino zelo povpraševana v okviru prizadevanj za spopadanje s pandemijo koronavirusa.

kako rastejo delnice

Tržna vrednost Shopifyja je bila napihnjena zaradi tega navdušenja nad delnico. Toda z umirjanjem omejitev pandemije in potrebo po alternativah za e-trgovino, ali se delnice še vedno kupujejo pri zanič povišanih ravneh vrednotenja?

Oglejmo si in poskusimo ugotoviti, ali je zaloga Shopify še vedno nakup.

Podjetnik zapakira predmete za pošiljanje, ko je doma.

Vir slike: Getty Images.

Shopify porabi denar za zaslužek

Shopify si je ustvaril ime s ponudbo platforme za e-trgovino, ki jo uporabniki zlahka prilagodijo. Več kot 1,7 milijona podjetij zdaj prodaja na platformi Shopify. Uporabniki prejmejo neomejene objave artiklov, podporo 24 ur na dan, 7 dni v tednu, dostop do prodajnih kanalov in družbenih medijev, varne možnosti plačila in številne druge funkcije.Kljub temu Shopify ne prevladuje na svojem trgu. Podjetja imajo na desetine izbire, ko gre za platforme za e-trgovino, ki lahko pomagajo pri prodaji njihovih izdelkov. Po mnenju Oberla ima WooCommerce največji tržni delež s 26%. Shopify ostaja blizu drugega s 23 %, medtem ko Wix (NASDAQ:WIX)in kvadratni prostor (NYSE:SQSP)imajo tudi dvomestni odstotni tržni delež.

Na srečo za Shopify je razširil svoj konkurenčni jarek, tako da je služil kot več kot zgolj platforma. Shopify Payments, Shopify Shipping in Shopify Capital so pripomogli k temu, da se podjetje popelje v logistične in finančne storitve. Vendar pa je njegova konkurenčna prednost postajala vse bolj osredotočena na Shopify Fulfillment Network (SFN). Storitev SFN razvršča, pakira in pošilja naročila, kar lastnikom podjetij daje več časa, da se osredotočijo na upravljanje podjetja.

Zaradi tega je Shopify konglomerat, medtem ko večina njegovih vrstnikov ostaja zaloge tehnologije čiste igre, osredotočene na platforme. Toda, da bo ta konkurenčni jarek resnično učinkovit, bo moral Shopify vložiti znatne količine kapitala za izgradnjo centrov za izpolnjevanje na svojih največjih trgih. Ta naložba bi se lahko dobro izplačala, saj večina njegovih konkurentov ostaja osredotočena na programsko opremo.Merjenje atributov Shopifyja

Stopnje prihodkov Shopify kažejo na uspeh te strategije. V prvem četrtletju 2021 se je prihodek v višini 989 milijonov dolarjev povečal za 110 % glede na raven pred letom. V tem času je podjetje omejilo porast operativnih stroškov na 33 %, kar je podjetju prineslo dobiček iz poslovanja v višini 119 milijonov dolarjev. Trgovci Shopifyja v veliki meri spodbujajo rast, saj so rešitve za trgovce, oddelek, ki vodi SFN, doživel največje povečanje prihodkov. Njeni prihodki so narasli za 137 % v primerjavi s 71 % porastom prihodkov od naročniških rešitev.

Poleg tega je naložba v podjetje z imenom Affirm dodala skoraj 1,3 milijarde dolarjev dohodku podjetja. Tudi davki na dobiček so se skoraj štirikrat povečali, vendar je na koncu družba poročala o več kot 1,26 milijarde dolarjev četrtletnega čistega dobička, kar je precej nad 31 milijoni dolarjev, izgubljenih v istem četrtletju lani.

Da bi pokazali, kako pomembno je Affirm vplival na dohodek, je Shopify v vsem letu 2020 zaslužil le 320 milijonov dolarjev čistega dohodka in to se je zgodilo v času, ko so se prihodki povečali za 86 % glede na raven iz leta 2019.

Poleg tega je Shopify, tako kot druga podjetja za e-trgovino, ponudil le omejene možnosti. Podjetje pričakuje, da se bodo kupci znova osredotočili na nakupovanje brez povezave, ko bodo ZDA izšle iz pandemije. Medtem ko napoveduje najvišje prihodke v četrtem četrtletju, napoveduje, da bodo prihodki iz poslovanja za leto 2021 padli pod ravni leta 2020.

Kljub temu mu je v četrtletju še vedno uspelo ustvariti prosti denarni tok v višini več kot 130 milijonov dolarjev. Poleg tega s 7,8 milijarde dolarjev likvidnosti in 909 milijoni dolarjev dolga bilanca stanja podjetja ostaja stabilna. Ta likvidnost pomeni, da dodajanje centrov za izpolnjevanje po potrebi ne bo postalo težava za podjetje.

Poleg tega sta hitra rast prihodkov in širitev jarka dala bodočim kupcem dodatno spodbudo za nakup Shopifyja. Cena delnice Shopifyja se je v zadnjih petih letih dvignila za več kot 4.000 %, čeprav se je v letu 2021 dvignila le za približno 10 %. Zaskrbljenost zaradi vrnitve nakupovanja v trgovinah med umikajočo se pandemijo je morda povzročila premor nekaterih vlagateljev.

SHOP Chart

TRGOVINA podatki YCharts

Posledično se Shopify trguje z delnicami s približno 45-kratno prodajo. Njegovo razmerje P/E ostaja povišano. Medtem ko je dohodek od Affirm pomagal znižati P/E pod 100, je pred poročilom o zaslužku znašal več kot 400. Zaradi tega se bo večkratnik zaslužka verjetno znova povečal brez podobnega povečanja dohodka v drugem četrtletju.

Bi morali kupiti Shopify?

Zahvaljujoč hitri rasti prihodkov in vse večjemu konkurenčnemu jaru bi morale zaloge Shopify ostati dolgoročno zmagovalci. Ker pa se rast cen delnic v zadnjih mesecih upočasnjuje, bodo novi kupci morda želeli vztrajati pri nižji vstopni točki za nakup. Kot je bilo že omenjeno, se bo razmerje P/E verjetno spet dvignilo, če čisti dobiček ne bo sledil rast prihodkov. Poleg tega, čeprav bi se morala njegova rast nadaljevati, se morda ne bo zgodila dovolj hitro, da bi upravičila 45-kratnik prodaje.

najboljši nakup najem za lasten program

Če pa se cena delnice močno zniža, bodo vlagatelji morda želeli izkoristiti priložnost in kupiti to rastočo operacijo programske opreme kot storitve.^