Vlaganje

Ali je zaloga Royal Dutch Shell primerna za nakup?

Royal Dutch Shell (NYSE:RDS.B)je eno največjih integriranih energetskih podjetij na Zemlji. To ga je postavilo v središče okoljevarstvenikov, ki se želijo soočiti z globalnim segrevanjem. Podjetje je začelo nekaj storiti glede tega vprašanja, vendar to morda ne bo dovolj, da bi zadovoljilo nasprotnike. To bi lahko bistveno otežilo življenje Shellu in njegovim delničarjem.

Velika sprememba

Shell je leta 2020 sprejel zelo težko odločitev, da zmanjša svoje dividende za ogromnih 65%. Obstajala sta dva razloga, zakaj se je velikanska energetska družba odločila za ta korak. Prvič, vrtanje za olje zahteva veliko kapitalska naložba , takrat pa so nizke cene nafte oteževale financiranje potreb po porabi. Drugič, družba je objavila načrte za spremembo sestave svojega poslovanja, preusmeritev k rasti podjetij s čistejšo energijo in zmanjšanje poudarka na nafti.

Nasmejana oseba pred vetrnimi turbinami.

Vir slike: Getty Images.

Ta druga objava je bila opazna, saj je pomenila, da je Shell slišal, kaj so vlagatelji, vlade in okoljevarstveniki govorili o zmanjšanju ogljika, in je ukrepal. Predvsem nekateri njegovi vrstniki Chevron in ExxonMobil so se in večinoma še vedno vlečejo na tej fronti. Shellov cilj je doseči nič ogljika do leta 2050, z vmesnimi cilji 20-odstotno zmanjšanje do leta 2030 in 45-odstotno zmanjšanje do leta 2035.

Ta načrt ima veliko gibljivih delov, vendar vključuje zmanjšanje proizvodnje nafte, povečanje izpostavljenosti zemeljskemu plinu in povečanje naložb v obnovljive vire energije. Tudi Shell ni nov na področju čiste energije, zato ima nekaj strokovnega znanja in izkušenj. Cilji se zdijo razumni, vendar si morajo vlagatelji zapomniti eno ključno stvar – naftni posel, čeprav se krči, pomaga financirati prehod v čistejšo prihodnost.je gnus dobra zaloga za nakup

Ključ v prestavi

Zdelo se je, da je vse pripravljeno za Shell. Dividendo se je celo vrnila k povečanju, zdaj pa jo je po znižanju dvakrat zvišala. To je bilo mišljeno kot znak vlagateljem, da je podjetje finančno močno in da ji je mogoče zaupati, da se bo spopadlo s pomisleki glede čiste energije in sčasoma ohranilo rastoče dividende. Na podlagi glasovanja po pooblaščencu delničarjev so se vlagatelji zdeli zadovoljni s smerjo, v katero gre podjetje. Potem je Shell izgubil sodni postopek v Evropi zaradi vpliva na okolje.

TOT dividende na delnico (četrtletni) grafikon

TOT dividende na delnico (četrtletno) podatki po YChartsVelik izhod iz primera je, da so Shellu rekli, naj poveča hitrost prehoda na čisto energijo. Sodišče je določilo cilj za zmanjšanje emisij ogljika za 45 % do leta 2030. To pomika cilj za leto 2035 za pet let, vendar pomeni več kot podvojitev zmanjšanja emisij ogljika, ki je bilo prvotno načrtovano za leto 2030. To je velika sprememba.

Podjetje se je odzvalo tako, da je opisalo korake, ki jih je naredilo do zdaj in jih načrtuje v prihodnosti. In s tem, da se bo pritožil na odločitev. To je logičen korak za Shell, vendar morajo vlagatelji razmisliti, kaj se zgodi, če izgubi ta boj. Predvsem pa bo verjetno morala odsvojiti več naftnih sredstev, da bo izpolnila mandat sodišča. To pomeni manj prihodkov za podporo prehodu na čisto energijo. To pa bo verjetno vodilo do povečane uporabe bilance stanja za financiranje prehoda. To ni idealna rešitev.

Kaj storiti glede tega?

V tem trenutku se v bližnji prihodnosti verjetno ne bo zgodilo nič. Vendar pa se bodo vlagatelji, ki iščejo dolgoročne naložbe v energijo, morda želeli umakniti in ponovno razmisliti, kako bodo porabili svoj denar. To ne pomeni, da je Shell slabo podjetje, le da sodna izguba poveča tveganje za to energetsko podjetje na nepredvidljiv način.

Najboljša alternativa trenutno je verjetno Skupaj (NYSE: TTE), ki gre po podobni poti čiste energije, je ohranila svoje dividende in ima podporo delničarjev za svoj prehod. Druga možnost je BP , vendar sta znižanje dividend podjetja za leto 2020 in visok finančni vzvod v primerjavi s podobnimi vprašanji, ki bi jih nekateri upravičeno lahko ugotovili. Kljub temu bodite pripravljeni, če bo Shell na koncu izgubil ta boj, se bodo verjetno druga energetska imena v prihodnosti soočila s podobnimi težavami.^