Vlaganje

Ali NVIDIA platforma za igre v oblaku že umira?

Kdaj NVIDIA (NASDAQ:NVDA)februarja predstavil svojo platformo za igre v oblaku GeForce Now, se je zdelo, da bo zmotila nastajajoči trg.

Za razliko od abeceda 's(NASDAQ:GOOG) (NASDAQ:GOOGL)Google Stadia, ki je od igralcev zahtevala, da odkupijo igre, ki so jih že imeli, GeForce Now je igralcem omogočil pretakanje iger v lasti brez dodatnega nakupa.

GeForce Now se je predstavil tudi z brezplačnim nivojem, medtem ko je Stadia svojo brezplačno stopnjo lansirala šele v začetku aprila. GeForce Now je ponudil tudi širši izbor iger, zahvaljujoč partnerstvu z velikimi založniki iger. Toda v zadnjih dveh mesecih je veliko teh partnerjev odstranilo svoje igre iz GeForce Now.

NVIDIA

Vir slike: NVIDIA.

Activision Blizzard (NASDAQ:ATVI), Vzemi dva 's 2K Games, Bethesda, Microsoft (NASDAQ:MSFT), AT&T 's Warner Bros. Interactive, Codemasters , in Klei Entertainment so vse svoje igre umaknile s platforme, drugi pa bi jim lahko sledili v bližnji prihodnosti. Ali ta eksodus kaže, da bo GeForce Now izginil, preden bo trg iger v oblaku dobil zagon?Zakaj založniki vlečejo svoje igre?

Ti založniki bodo svoje igre verjetno umaknili iz GeForce Now iz štirih razlogov. Prvič, je prej povedala NVIDIA Bloomberg da je Activision Blizzard želel skleniti nov dogovor o delitvi prihodkov po uradni predstavitvi GeForce Now. NVIDIA je zavrnila in Activision je umaknil svoje igre. Drugi založniki so verjetno želeli podobne posle.

Drugič, nekatera od teh podjetij morda razvijajo lastne platforme za igre v oblaku. Microsoft se pripravlja na uvedbo lastne storitve xCloud, zato ne bi bilo smiselno ponujati svojih iger prvega proizvajalca na konkurenčni platformi NVIDIA.

Razvijalci so se pritožili tudi, da je NVIDIA svoje igre navedla brez njihove privolitve in da je model 'kupi enkrat in pretakaj kjerkoli' naredil igre za več platform zastarele. Na primer, mobilna vrata priljubljenih računalniških in konzolnih iger bi lahko izginila, če bi igralci lahko preprosto pretakali polne različice iz katere koli naprave Android.Nazadnje, založniki so se verjetno počutili bolj udobno s Stadiinim modelom digitalne omarice, v katerem so igralci za pretočni dostop ponovno kupili polno različico igre. Ta model ruši sanje o razvoju ' Netflix za igre,« vendar založnikom omogoča strožji nadzor nad svojimi lastnostmi.

Kaj je naslednje za NVIDIA?

NVIDIA še vedno sodeluje z drugimi velikimi založniki in platformami DRM, vključno z Valve's Steam, Epic Games Store in Ubisoft , in opozoril, da je 30 od 40 najboljših iger na Steamu še vedno na voljo.

Igralec igra igro na osebnem računalniku.

Vir slike: Getty Images.

Pred kratkim je dodal tudi Ubisoftov komplet Ubijalčeva sled in Far Cry franšize na platformo. Zato GeForce Now še ni mrtev, vendar bo verjetno izgubil katerega koli založnika z nasprotujočimi si interesi na trgu iger v oblaku.

GeForce Now sam po sebi ne bo premaknil igle za NVIDIA. Toda GeForce Now draži prihodnost, v kateri igralcem ni več treba nadgrajevati svojih igralnih čipov – ki so v zadnjem četrtletju ustvarili 48 % njegovih prihodkov – saj bodo lahko pretakali igre višjega cenovnega razreda na napravah nižjega cenovnega razreda.

Ta kanibalizacija se ne bo zgodila čez noč, vendar bi lahko opazili postopno motnjo trga igralnih GPU, saj storitve iger v oblaku pridobivajo običajne uporabnike. Vendar pa je treba igre v oblaku še vedno pretakati iz zmogljivih grafičnih procesorjev - in nameščena sta tako Google kot Microsoft AMD 's(NASDAQ:AMD)GPU v svojih platformah za igre v oblaku.

Zato je GeForce Now morda reakcija na napredek AMD-ja na teh trgih podatkovnih centrov, ki so v zadnjem četrtletju ustvarili 31 % svojih prihodkov, namesto popolnega poskusa izpodbijanja Stadia ali xCloud. Z drugimi besedami, to je platforma za predstavitev, ki prikazuje zmogljivosti svojih GeForce GPU-jev pri igranju iger v oblaku.

Če igralci postopno preidejo na storitve igranja iger v oblaku v naslednjih nekaj letih, ko so gledalci filmov opustili optične diske za pretakanje, bi NVIDIA lahko nadomestila izgubo svojih prihodkov od diskretnih grafičnih procesorjev za igre s prodajo višjih grafičnih procesorjev v podatkovne centre za igre v oblaku.

Ključni odvzemi

NVIDIA-jeva strategija „kupi enkrat in pretakaj kjer koli“ z GeForce Now je zvenela obetavno za igralce iger, vendar je bila vedno usojena izgubiti založnike – tako kot je Netflix izgubil ponudnike vsebin, ki so želeli razviti svoje lastne platforme za pretakanje. Če pogledamo naprej, bi morali videti, ali lahko Microsoft, ki prav tako načrtuje igralcem pretočne igre, ki jih že imajo, na xCloud brez drugega nakupa, lahko uspe z istim modelom.

GeForce Now še ni neuspeh, saj NVIDIA verjetno nikoli ni nameravala, da bi prihodki od naročnin platforme postali glavni motor rasti poleg svojih podjetij GPU in Tegra CPU. Namesto tega prikazuje moč svojih GeForce GPU-jev v pretakanju v oblaku – kar bi lahko prepričalo druge platforme za igre v oblaku, da kupijo več čipov NVIDIA za svoje podatkovne centre.^