Vlaganje

Ali je Nucor Stock nakup?

Svet potrebuje jeklo. Je bistven vložek v vse, od avtomobilov do zgradb. Toda vsa jeklarska podjetja niso enaka. Ameriški jeklarski velikan Nucor (NYSE: NUE)se je postavil na čelo industrije in je morda le eden najboljših proizvajalcev jekla na svetu. Toda ali je to nakup?

Delati stvari na način Nucor

Jedro Nucorjeve dejavnosti je zbirka 25 električnih mini mlinov. Ti objekti so manjši in bolj okretni kot starejša tehnologija plavžev, ki se uporablja za izdelavo primarnega jekla. Ne samo, da močno uporabljajo reciklirano odpadno kovino, ampak jih je, da stvari močno poenostavimo, lažje povečati in zmanjšati s povpraševanjem.

Plavže so lahko zelo donosne, če delujejo s polno vrtino, vendar hitro postanejo nedonosne, ko se povpraševanje ohladi in delujejo pod optimalnimi ravnmi. In zahtevajo materialne količine železove rude in premoga, ki nista tako okolju prijazna kot ostanki in električna energija v jedru električnih obločnih mlinov.

Jeklar v livarni s staljenim jeklom, ki lije iz posode.

Vir slike: Getty Images.

Vendar Nucor ni edino podjetje, ki uporablja to tehnologijo. Celo legenda industrije United States Steel se bolj osredotoča na te vrste mlinov z nedavnim nakupom električnega obločnega mlina.kaj se zgodi z delnimi delnicami pri delitvi delnic

Tu pridejo v poštev nekatere dodatne prednosti Nucorja. Njegovi manjši mlini so ji omogočili, da svojo proizvodnjo pozicionira na ključnih trgih, kar omogoča stroškovne prednosti na strani prevoza. Jeklo je težko in drago za premikanje, zato je to precej opazno. Dejansko so bile nekatere njegove najnovejše naložbe v mlin narejene posebej za povečanje logističnih prednosti.

Nucor ima tudi eno najbolj raznolikih linij izdelkov v industriji. Toda samo proizvodnja določene vrste jekla ni dovolj - podjetje si prizadeva biti vodilno na vseh trgih, ki jih služi. Svoje delo je opravil precej dobro, saj je zadržal prvo ali drugo mesto na 11 različnih področjih izdelkov.

Ima tudi edinstveno strukturo plač, ki močno izkorišča delitev dobička. V bistvu so zaposleni nagrajeni, ko so časi dobri, zaslužijo plače nad panogo in morajo v težkih časih sodelovati pri udarcu. To pomaga zmanjšati stroške Nucorja prav takrat, ko potrebuje dodatno finančno prilagodljivost, kar je še ena operativna prednost pred podobnimi. Torej je velik, raznolik, prilagodljiv in ima opazne stroškovne prednosti pred podobnimi.Kupiti ali ne kupiti?

Vse to kaže, da je Nucor odlično podjetje. Toda velika podjetja niso vedno odlične naložbe, kar je še posebej pomembno vprašanje, ki ga je treba obravnavati danes ob pretresih s koronavirusom.

Ena prvih stvari, ki jih morajo vlagatelji zdaj upoštevati, je finančna moč, ki je še eno področje, kjer se je Nucor zgodovinsko razlikoval. Natančneje, razmerje med finančnim dolgom in lastniškim kapitalom družbe, ki znaša približno 0,4-krat, je na najnižjem koncu domače skupine podobnih podjetij. Zadnje stroške obresti je pokrila tudi za 6,6-krat, kar je robustna številka in blizu vrha njenega konkurenčnega nabora. Zato je zelo verjetno, da se lahko Nucor zmoti skozi skoraj vsako situacijo. To moč poudarja 47-letni niz letnega povečevanja dividend podjetja, zaradi česar je zlahka postal aristokrat dividend.

NUE Finančni dolg do lastniškega kapitala (četrtletni) grafikon

NUE Finančni dolg do lastniškega kapitala (četrtletno) podatki po YCharts

legalizacija marihuane v ZDA

Trenutno je problem vrednotenje. Čeprav obstaja več načinov za preučitev tega, z dividendni donos je verjetno najhitrejši in najlažji. V zadnjem desetletju je donos dividend Nucorja v štirih ločenih priložnostih dosegel najvišjo vrednost nad 4 %. V tistih trenutkih je bilo precej privlačno, eden od teh je bil na začetku leta 2020 medvedji trg, ko se je donos dvignil na okoli 5%. V istem 10-letnem obdobju je donos dosegel najnižje vrednosti v razponu od 2,5 % do 3 % v časih, ko so bili vlagatelji morda preveč razposajeni glede prihodnosti. Po hitrem okrevanju cen z medvedjega trga v začetku leta je donos Nucorja danes okoli 2,8 %, kar kaže, da je cena trenutno precej visoka.

Ključni odvzem

Ne odpisujte Nucorja, ker so zaloge trenutno videti drage. Jeklarska industrija je ciklična industrija in sčasoma bo upad privedel do padca cen, zaradi česar bodo delnice ponovno naprodaj. Z vodilnim in diferenciranim poslovnim modelom v industriji ter močno bilanco stanja je Nucor vredno obdržati na seznamu želja v tistih redkih časih, ko je gospod Market pretirano pesimistično razpoložen. Danes to ni tako, a če boste pozorni, bi morali sčasoma imeti priložnost, da v svoj portfelj dodate ta visokokakovostni izplačevalec dividend.^