Vlaganje

Je zdaj čas za nakup tega kralja dividend?

Ker dohodkovni vlagatelji običajno želijo kupiti delnice stabilnih podjetij z dokazano uspešnostjo za svoje portfelje, je smiselno razmisliti o delnicah z več desetletji dividend.

Ena delnica, ki je delničarje desetletja nagrajevala s stalno rastjo izplačil, je Lowejev ( NYSE: LOW ). Z 59 zaporednimi leti povečevanja dividend je Lowe's kralj dividend, kar ga uvršča v zavidljivo družbo le 30 drugih delnic, ki prav tako nosijo ta naziv.

Lowe's je videl, da se je cena delnic do danes povečala za približno 30 %, kar je zlahka prekašalo širši trg. Torej, ali je Lowe po tem impresivnem zvišanju še vedno pripravljen na nakup ali je vlagateljem bolje, da počakajo na popravek, preden poberejo delnico?

Dve osebi kupujeta v trgovini z izdelki za dom.

Vir slike: Getty Images.

koliko nafte je ostalo na svetu in koliko časa bo trajalo

Izjemni rezultati poslovanja in katalizatorji rasti

Številna podjetja so imela težave v prvih mesecih pandemije COVID-19, vendar ne vsa.Lowe's je bil eno podjetje, ki se je dobro obneslo, čeprav so ljudje ostali doma, da bi upočasnili širjenje koronavirusa. Za podjetje, ki je že pred pandemijo imelo koristi od ugodne demografije (tj. več milenijcev je kupovalo domove in vlagalo v svoje domove z obnovo), je bil COVID kot gorivo za ogenj.

To pojasnjuje, kako je neto prodaja Loweja poskočila za 24 % z 72,1 milijarde dolarjev v proračunskem letu 2019 na 89,6 milijarde dolarjev v proračunskem letu 2020. Lowe's pa je lahko svojo neto maržo povečal za skoraj 60 bazičnih točk na 6,5 ​​% lani. Ta dva dejavnika in 5-odstotni padec uveljavljajočih se delnic sta privedla do prilagoditve popravljeni dobiček na delnico (EPS) se bo dvignil za 54 % na 8,86 $.

In da ne bi kdo mislil, da se njegov zagon ne bo mogel nadaljevati po letu 2020, je Lowe's uspel dokazati, da so se nasprotniki motili v prvi polovici proračunskega leta 2021. Lowe je v tem obdobju povečal prodajo za 11 % medletno, kar je prispevalo k dobičkom od začetka pandemija. Trifekta višje prodaje, naraščajočih marž in zmanjšanega števila deležev je ponovno povzročila močno rast dobička v višini 36 % za polovico.Napotki vodstva za 2,7-odstotno rast prodaje v poslovnem letu 2021 kažejo na zmerno upočasnitev v drugi polovici leta. Toda kljub temu se pričakuje, da bo disciplina družbe s stroški in odkupi delnic (poslovodstvo načrtuje odkup vsaj 9 milijard dolarjev delnic v tekočem letu) povzročila 28-odstotno rast prilagojenega EPS-a.

Če naredimo korak nazaj, se je prodaja obstoječih stanovanj od julija do avgusta zmanjšala za 2 %, vendar stanovanjski trg ostaja neverjetno močan. Srednja cena obstoječega doma, prodanega prejšnji mesec, se je povečala za 14,9 % v primerjavi z letom dni na 356.700 $, v veliki meri zaradi pomanjkanja ponudbe. To je podražilo številne nove kupce stanovanj in prispevalo k upadu prodaje.

Na srečo so se nova stanovanjska gradbena dovoljenja od julija do avgusta povečala za 6 % in dosegla več kot 1,7 milijona. Stalna dejavnost v tem sektorju bi morala pripomoči k zmanjšanju pomanjkanja 3,8 milijona enodružinskih hiš v ZDA, kar bi pomenilo solidno povpraševanje po Lowejevi prihodnosti.

Neverjetna bilanca stanja

Močni rezultati poslovanja in vetrovi so ena stvar, toda ali bo Lowe lahko zdržal, če se stanovanjski trg nenadoma usmeri na jug?

Če pogledamo njeno bilanco, ima podjetje 6,3 milijarde dolarjev gotovine in kratkoročnih naložb, vendar 24,3 milijarde dolarjev dolga. To se na prvi pogled morda zdi rdeča zastava, a če se osredotočimo na razmerje kritja obresti – ki nam pove, v kolikšni meri lahko podjetje svoje stroške obresti pokrije z dobičkom pred obrestmi in davki (EBIT) – situacija postane bolj jasna.

V prvi polovici fiskalnega leta 2021 se je Lowejevo razmerje kritja obresti izboljšalo z že tako močnih 10,1 ob koncu lanskega leta na 11,9. Povedano drugače, Lowejev EBIT bi moral pasti za več kot 90%, stroški za obresti bi morali narasti v nebo ali pa bi se morala zgoditi kakšna kombinacija obojega, da podjetje ne bi moglo pokriti svojih dolžniških obveznosti.

To pomeni, da ima Lowe's dovolj prostora za dihanje v svoji bilanci stanja, tudi če se razmere na trgu poslabšajo, kar bi moralo konzervativnim vlagateljem pomagati spati ponoči.

Lowe's je licenčnina po nizki ceni

Toda tudi z Lowejevimi zdravimi obeti in varno bilanco stanja je za vlagatelje pomembno, da vztrajajo pri plačilu blizu poštene vrednosti. To vlagatelju omogoča, da prejme višji začetni donos, hkrati pa omeji tveganje padca pri tržnem popravku. Na srečo se zdi, da je Lowe's kralj dividend trgovanje s popustom .

Lowejevo končno razmerje med ceno in dobičkom (P/E) 21,4 je nekoliko pod zgodovinsko mediano 22,1, temelji podjetja pa so verjetno najmočnejši v zadnjih letih. V primerjavi z S&P 500 , ki se trguje s 35-kratnim zaostankom, postane privlačna vrednost Loweja še bolj očitna.

Če združite vse skupaj, je Lowe's kljub močni uspešnosti delnic do danes v prihodnjih letih še naprej navzgor, obenem pa nagrajuje vlagatelje z zanesljivim, nadpovprečnim donosom 1,5%.^