Vlaganje

Ali je delnica Moderne nakup po padcu za več kot 35 %?

Skozi večino let 2020 in 2021 se je zdelo, kot da Sodobno (NASDAQ: MRNA)ne bi mogel narediti narobe. Podjetje je dobilo več poslov za dobavo svojega cepiva proti COVID-19. Prihodki in dobički Moderne so narasli v nebo. In tudi cena njegove delnice.

najboljše možnosti za nakup zdaj

Zadnjih nekaj mesecev je bilo precej drugače. Za Moderno je bilo veliko slabih novic. Večina poletnih dobičkov je izhlapela. Vendar pa je ta velik umik nekatere vlagatelje spodbudil, da se sprašujejo, ali so zaloge cepiva padle bolj, kot je upravičeno. Ali so delnice Moderne nakup po tem, ko so padle za več kot 35 %?

Dva znanstvenika, eden pa drži vialo s cepivom.

Vir slike: Getty Images.

Za upadom

Kadar koli delnica strmo pade, je najpomembnejši korak za vlagatelje razumeti razloge za upad. V Moderninem primeru delujejo vsaj trije primarni dejavniki.

Verjetno največji razlog za potonitev delnic v zadnjih dveh mesecih je ta, da so bili vlagatelji zaskrbljeni, da je Modernino vrednotenje ušlo izpod nadzora. V nekem trenutku se je tržna kapitalizacija Moderne približala 200 milijardam dolarjev. Ta raven je veliko višja od številnih drugih proizvajalcev zdravil z večjimi prihodki in veliko več izdelkov na trgu kot Moderna.Drugi razlog za padec delnic Moderne je varnost. Evropska agencija za zdravila je avgusta začela raziskovati možne neželene stranske učinke, o katerih so poročali pri posameznikih, ki so prejeli Modernino cepivo proti COVID-19.

Prejšnji teden so štiri evropske države prekinile ali odsvetovale uporabo cepiva pri nekaterih mlajših posameznikih. Ti ukrepi so bili sprejeti po študiji, ki jo je izvedla švedska zdravstvena agencija, ki je cepivo Moderna povezala z redkimi težavami vnetja srca, ki se pojavljajo predvsem pri mlajših moških.

Nekateri vlagatelji so zatem tudi zgrabili Merck in Ridgeback Biotherapeutics sta poročala o pozitivnih rezultatih študije v pozni fazi o tabletki COVID-19. Mislili so, da bi prodaja cepiv lahko negativno vplivala, če bo na voljo varna, učinkovita in priročna tableta, ki lahko znatno zmanjša verjetnost razvoja hude bolezni COVID-19.Pogled s svetle strani

Obstaja precej dober argument, da je bila razprodaja delnic Moderne v večini teh primerov pretirana. Na primer, varnostna vprašanja, povezana s cepivom proti COVID-19 podjetja, verjetno ne bodo finančno škodila Moderni. Težave so zelo redke. Še pomembneje je, da ima Moderna že sklenjene velike pogodbe o dobavi za leto 2022 in pozneje.

Tudi Merckova tabletka COVID-19 ne bi smela biti tako pomembna za možnosti Moderne. Malo verjetno je, da bodo vlade po vsem svetu zmanjšale svoja prizadevanja za cepljenje samo zato, ker je na voljo peroralna terapija COVID-19 (ob predpostavki, da bo Merck pridobil dovoljenje za svojo protivirusno tableto).

Kar zadeva pomisleke glede vrednotenja, so dolgoročne priložnosti Moderne zdaj tako prepričljive, kot so bile, ko so njene delnice dosegale rekordne vrednosti. Podjetje še naprej pričakuje, da bodo potrebni ojačevalci COVID-19, verjetno na letni ravni. Moderna je še vedno vodilna pri razvoju novih cepiv, ki ciljajo na specifične različice koronavirusa.

Nafta podjetja je še močnejša kot kdaj koli prej. Moderna načrtuje, da bo svoje cepivo proti citomegalovirusu kmalu razširila v pozno fazo testiranja. Cepivo družbe proti respiratornemu sincicijskemu virusu (RSV) naj bi kmalu prešlo v fazo 2/3 kliničnih študij. Preizkuša cepivo proti gripi RNA (mRNA) – ključni korak k doseganju cilja razvoja kombiniranega cepiva COVID-19/gripa.

Dva odvzema

Imam dva pogleda na Moderno. Po eni strani menim, da bi platforma mRNA podjetja lahko vodila do številnih uspešnic cepiv in terapij v prihodnjih letih. Verjamem tudi, da obstaja precejšnja verjetnost, da bo Moderna v prihodnjih letih lahko ustvarila močan ponavljajoči se prihodek od svojega cepiva proti COVID-19.

Po drugi strani pa se strinjam s tistimi, ki menijo, da je Modernino vrednotenje prehitro naraslo. Nisem imel velikih težav, ko je tržna kapitalizacija podjetja znašala 70 milijard dolarjev ali celo 80 milijard dolarjev. Vendar pa tudi po nedavnem upadu menim, da je Moderna še vedno previsoko cenjena glede na negotovost glede tega, kako pogosto bodo v prihodnosti morda potrebni ojačevalci COVID-19.

Podjetje Moderna mi je še naprej všeč. Ampak zaenkrat bom ostal ob strani z zalogo Moderna.^