Vlaganje

Je Johnson & Johnson nakup za poletje 2021?

Kljub gospodarskim pretresom v preteklem letu je S&P 500 je dosegel veličasten 43-odstotni dvig v primerjavi z enakim obdobjem lani. Toda ti dobički še zdaleč niso bili enotni za vse delnice in dejansko so mnogi ostali zadaj. Eden od teh relativnih zaostankov je bila farmacevtska industrija z modrimi čipi Johnson & Johnson (NYSE:JNJ): Njegove delnice so v zadnjih 12 mesecih podlegle indeksu za več kot 20 odstotnih točk.

To je bilo veliko razočaranje za delničarje, od katerih so mnogi stavili, da bo uspešno cepivo proti koronavirusu J&J dvignilo deleže družbe. Toda ali je ta farmacevtska zaloga danes nakupna?

Ženska, ki prejema cepivo proti koronavirusu.

Vir slike: Getty Images.

Kaj se je zgodilo?

Lani je Johnson & Johnson (z 1 milijardo dolarjev zvezne podpore) razvil cepivo proti koronavirusu z enim odmerkom, za katerega je bilo v kliničnih preskušanjih ugotovljeno, da je 72-odstotno učinkovito. Ponudilo je nekaj pomembnih prednosti v primerjavi s cepivi mRNA, ki jih je FDA tudi odobrila za uporabo: ima veliko manj zahtevne zahteve glede hladilnega skladiščenja, zato ga je mogoče distribuirati na mestih, kjer ni drage infrastrukture hladne verige. In njegova shema z enim odmerkom daje prednost v smislu cepljenja populacij, ki so težje dosegljive.

Vendar pa je bila uvedba tega cepiva, imenovanega Ad26.CoV2.S, manj kot rožnata. Dejansko cepivo Johnson & Johnson zdaj predstavlja le 5 % celotne količine cepiva v državah, kot je Kalifornija.Težave z javno podobo pestijo Ad26.CoV2.S od njegove izdaje. Prvič, ljudje so opazili, da je njegov distribucijski odtis povezan s skupnostmi v najrevnejših poštnih številkah in na podeželju. To je bilo povezano z dejstvom, da ga je bilo mogoče zlahka poslati na mesta, kjer druga cepiva ne bi mogla biti, a kljub temu razlikavodilo do neutemeljenih teorij zarote, ki trdijo, da je bila strategija distribucije rasistična, saj je imel Ad26.CoV2.S nekoliko nižjo stopnjo učinkovitosti kot Pfizer in Moderna cepiva.

Nato je ameriška uprava za hrano in zdravila odkrila, da pogodbeni proizvajalec podjetja, Emergent Biosciences (NYSE:EBS), ni bil kvalificiran za proizvodnjo cepiv v svoji tovarni v Baltimoru. Med številnimi drugimi težavami so zaposleni v podjetju Emergent Biosciences umazali kar 15 milijonov odmerkov cepiva Johnson & Johnson s sestavinami, namenjenimi AstraZeneca je koronaviruscepivo.

AstraZeneca je nato morala proizvodnjo svojega cepiva preseliti v tujino na Nizozemsko. Poleg tega je 28 ljudi po prejemu Ad26.CoV2.S razvilo resne krvne strdke. To je izjemno redek rezultat, če upoštevamo, da je bilo cepivo 8,7 milijona ljudi. Kljub temu je prispevalo ksplošno razširjeno prepričanje, da je cepivo Johnson & Johnson slabše, zato ljudje večinoma izbirajo injekcije mRNA, kadar lahko, tudi če to pomeni daljše čakanje, da dobijo injekcije.Če pogledamo mimo drame s cepivom

Vlaganje v delnice Johnson & Johnson sploh ne bi smelo biti zgolj špekulacija o potencialu cepiva proti COVID-19. Lani se je zavezal k neprofitni prodaji Ad26.CoV2.S v času trajanja pandemije.

Medtem so se v prvem četrtletju prihodki farmacevtskega velikana v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za 7,9 % na 22,3 milijarde dolarjev. Hkrati se je njegov dobiček na delnico izboljšal za 6,9 % na 2,32 $. Ta rast je še posebej impresivna, saj je Johnson & Johnson že mega korporacija.

Po vsem svetu je bila zabeležena opazna rast prodaje v segmentih farmacevtskih izdelkov in medicinskih pripomočkov, čeprav jo je nekoliko zaviral majhen upad v segmentu zdravja potrošnikov, kjer je padla prodaja za nekatere zaloge, po katerih je bilo veliko povpraševanje v začetku pandemije..

Ključno gonilo za dolgoročno rast družbe Johnson & Johnson je njena zavezanost raziskavam in razvoju. Več kot 2,3 milijarde dolarjev prodaje podjetja se ponovno vloži v inovacije novih zdravil. Ima 10 zahtev za odobritev zdravil za indikacije, ki segajo od multiplega mieloma do pljučne arterijske hipertenzije do shizofrenije. Johnson & Johnson ima še pet kandidatov, ki čakajo na predložitev regulativnim organom, in štiri zdravljenja v fazi 3 kliničnih preskušanj, ki imajo odčitke podatkov do konca leta.

Kakšna je sodba?

Trenutno se povprečna farmacevtska delnica trguje s približno 5-kratno prodajo in 123-kratnim zaslužkom, večina podjetij v vesolju pa ne izplača dividend. Medtem ima delnice Johnson & Johnson 4,8-kratno vrednotenje prihodkov, vendar le 18-kratne dobičke. Njegov dividendni donos je prav tako dostojen pri 2,37%, kar je opazno bolje od 1,4-odstotnega povprečnega donosa S&P 500.

Na splošno je Johnson & Johnson glede na moč svojega osnovnega poslovanja, odlične raziskave in razvoj ter poceni vrednotenje solidne delnice za nakup. Vlagatelji bi morali upoštevati, da imajo njene delnice veliko neizkoriščeno vrednost, ne glede na to, ali končno vidi finančni uspeh svojega programa cepiva proti koronavirusu.^