Vlaganje

Ali je čas, da pokličete register na Carvaninem 1000-odstotnem teku?

Cene novih in rabljenih vozil so v zadnjih 12 mesecih zaradi motenj dobavne verige, ki jih je povzročila pandemija, v zadnjih 12 mesecih narasle na najvišje vrednosti. Nakupna izkušnja je bila nočna mora, saj so zaloge trgovcev močno izčrpane, kar omejuje možnosti za stranke in povečuje čakalne dobe za nova naročila.

Prodajalec digitalnih avtomobilov Carvana (NYSE:CVNA) je bil velik prejemnik , vlagatelji pa so nabrali delnice in jih podražili za 1000 %, odkar je pandemija marca 2020 padla na najnižjo raven. Prodaja samo rabljene avtomobile in ponavadi ima veliko zalog – zato se z naraščajočimi cenami in kupci zgrinjajo, ker lahko ne dobim novo avtomobilov, so prihodki eksplodirali. Toda prejšnji teden sta dva velika analitika z Wall Streeta izdala nasprotujoča si priporočila glede delnic in obstaja dober argument, da vlagatelji tukaj unovčijo nekaj svojih dobičkov.

Prodajalec zamaskiranih avtomobilov razpravlja o avtomobilu z zamaskirano stranko.

Vir slike: Getty Images.

Spopad titanov

Podjetja investicijskega bančništva J.P. Morgan in Jefferies sta dva največja na ulici. Ko izdajajo analize o podjetjih, jih trg posluša, v konkretnem primeru pa so hkrati izdali nasprotna stališča.

Analitik JP Morgan Rajat Gupta je znižal bonitetno oceno delnic Carvane s prekomerne teže na nevtralno, kar kaže, da se je njegovo stališče nagnilo v bolj medvedjo držo. Bankina ciljna cena ostaja pri 325 $, v začetku tega meseca pa so delnice dosegle le 323,39 $. To bi torej lahko razlagali kot poziv k vrednotenju, saj je delnica dejansko dosegla ciljno ceno in v Carvani ni bilo novih dogodkov, ki bi kazali na to, da bi si zaslužili nadgradnjo (kratkoročno).Nasprotno pa je Jefferies ohranil svojo oceno nakupa delnic in zvišal ciljno ceno s 375 na 400 dolarjev – glavni gonilnik je trenutni trg rabljenih vozil. Banka meni, da bi vztrajno povpraševanje po rabljenih avtomobilih in nizka ponudba morala še naprej pričakovati dobro za Carvano.

Kdo ima torej prav? Obstaja nekaj zgodnjih namigov. Cene rabljenih avtomobilov so se aprila zvišale za 10 %, maja pa za 7,3 %, vendar se zdi, da bi se cene lahko dvignile. Veleprodajni indeks Manheim, ki meri cene, ki jih plačujejo trgovci z rabljenimi avtomobili, ki kupujejo v razsutem stanju, se je prevrnil in začel krčiti. Potem ko je aprila dosegel najvišjo vrednost 54 %, se je zdaj znižal na 36 % in upada. Če se bodo cene nadaljevale po tej poti, bi lahko Carvana izgubila nekaj rekordno visokih bruto marž, ki jih je ustvarila med pandemijo - v tem primeru bi J.P. Morgan pravilno pozval, če bi znižal delnico.

Pretresanje prodaje avtomobilov

Carvana je znana po svojih 'prodajnih avtomatih' z novimi avtomobili -- čeprav zagotovo niso hec , z 28 lokacijami zdaj v ZDA. Podjetje oskrbuje več kot 272 trgov po vsej državi, pri čemer dobavlja avtomobile neposredno potrošnikom, potem ko opravijo spletni nakup.Digitalizacija avtomobilskega trga se je zagotovo obrestovala. Carvana je zdaj drugi največji ameriški trgovec z rabljenimi avtomobili - in pandemija je ponudila popolno okolje za preizkus svojega poslovnega modela. V prvem četrtletju 2021 je podjetje prodalo več kot 92.000 avtomobilov, kar je 76-odstotno več kot leto prej. Posledično so naraščali tudi prihodki.

kako vlagati v zlate palice

Obdobje

Prihodki (v milijardah)

Zaporedna rast

1. četrtletje 2020 (končano 31. marca 2020)

1,10 $

(0,5 %)

2. četrtletje 2020 (končano 30. junija 2020)

1,12 $

1,8 %

3. četrtletje 2020 (končano 30. septembra 2020)

1,54 $

38,1 %

4. četrtletje 2020 (končano 31. decembra 2020)

1,83 $

18,2 %

1. četrtletje 2021 (končano 31. marca 2021)

je nrg dobra zaloga za nakup

2,25 $

22,9 %

Vir podatkov: Carvana.

Ko se je pandemija povečala, so se povečali tudi prihodki Carvane. Zagotavljanje dvomestne zaporedne rasti ni lahek podvig in je pripeljal do 5,5 milijarde dolarjev prihodkov v letu 2020, kar je bilo najvišje v kratki zgodovini podjetja. Pravzaprav je podjetje od leta 2017 povečalo celoletno številko za impresivnih 550 %.

Brez dobička, vendar se približujem

Težava za Carvano je bila dobičkonosnost. Izvajal je negativen dobiček pred obrestmi, davki, amortizacijo in amortizacijo(EBITDA) marže od ustanovitve, vendar se je po zaslugi podjetja vsako leto izboljševalo. V prvem četrtletju 2021 se je družba neverjetno približala pozitivnemu EBITDA z negativno maržo le 1,3%.

Metrična

2018

2019

2020

1. četrtletje 2021

Bruto marža

10,1 %

12,9 %

14,2 %

15,1 %

EBITDA marža

(10,5 %)

(6,2 %)

(4,6 %)

(1,3 %)

kje lahko kupim delnico dogecoina

Vir podatkov: Carvana.

Bruto dobiček na enoto je v zadnjem četrtletju dosegel rekordno vrednost, in sicer 3.656 dolarjev – a če je veleprodajni indeks Manheim pravi in ​​so cene dosegle vrh, ima Carvana morda težave. Če bo moral začeti zniževati cene, bo to verjetno zmanjšalo znesek denarja, ki ga lahko zasluži z vsakim prodanim vozilom, in razveljavil del napredka, ki ga je dosegel pri maržah v zadnjih 12 mesecih.

Za vlagatelje, ki so osredotočeni na dolgoročno obdobje, so prihodnji premiki cen avtomobilov lahko preprosto hrup. Jasno je, da je Carvana spremenila način, kako ljudje kupujejo vozila, in potrošniki so bili neverjetno dovzetni za poslovni model.

Podjetje ostaja na pravi poti, da v naslednjih nekaj letih zagotovi pozitiven EBITDA, in to bo lepa nagrada za tiste, ki so bili potrpežljivi. Kratkoročno obdobje je lahko neverjetno negotovo, vendar obstaja ena pozitivna ugotovitev: analitiki pri J.P. Morgan in Jefferies imajo višje ciljne cene kot tam, kjer se delnice trenutno trguje.^