Vlaganje

Ali je čas za nakup 3 najuspešnejših septembrskih delnic S&P 500?

september je bil S&P 500 indeks najslabši mesec po marcu 2020. Vlagatelji so postali nemirni zaradi možnega zaprtja vlade, inflacije in počasnega okrevanja gospodarstva, zaradi česar je indeks padel za 4,7 %. Največji poraženci meseca so bili FedEx (NYSE:FDX), Las Vegas Sands (NYSE:LVS), in Letovišča Wynn (NASDAQ:WYNN).

Bi lahko septembrski padec predstavljal nakupno priložnost? Preberite, če želite izvedeti, ali so te tri delnice vredne mesta v vašem naložbenem portfelju.

Uslužbenec FedExa nosi paket za dostavo.

Vir slike: FedEx.

1. FedEx

FedEx je bil leta 2020 zmagovita delnica ostankov doma. Toda njegove delnice so septembra padle za 17,3 %, saj je postalo jasno, da se s pandemijo soočajo stranski učinki, s katerimi se sooča velikan za dostavo paketov – predvsem pomanjkanje delavcev in dobavna veriga neučinkovitosti – ne bodo kmalu izginile. Čeprav je FedEx v prvem četrtletju poslovnega leta 2022 povečal prihodke za 14 %, je še vedno zgrešena pričakovanja glede zaslužka za četrtletje zaradi naraščajočih stroškov. FedEx je zmanjšal napotke glede zaslužka za preostanek poslovnega leta 2022 in ni želel zagotoviti smernic za svoje drugo četrtletje.

Če pa iščete vrednostne delnice, ki bi jih dodali svojemu portfelju, bi lahko bil FedEx vreden obravnave. Od 1. oktobra je FedExovo enoletno razmerje med ceno in zaslužkom 9,8 v primerjavi s 15,2 za tekmeca United Parcel Service . Kot je poudaril sodelavec Foola Daniel Foelber, je FedEx v zadnjih treh letih tudi bistveno izboljšal svojo bilanco stanja in zmanjšal svojo odvisnost od dolga.Pomembno je tudi omeniti, da so izzivi FedExa večinoma povezani s širšimi gospodarskimi dejavniki kot z njegovimi poslovnimi osnovami. Podjetja se povsod spopadajo s pomanjkanjem delovne sile, težavami v dobavni verigi in naraščajočimi stroški.

Tudi če se pomanjkanje delavcev in ozka grla v dobavni verigi umirijo v drugi polovici fiskalnega leta 2022, kot napoveduje vodstvo, bi lahko FedEx čakala težka vrhunska praznična sezona. Njegov načrt za zaposlitev 90.000 delavcev pred prazniki se zdi v najboljšem primeru dvomljiv, saj FedEx ocenjuje, da je pomanjkanje delovne sile podjetje v zadnjem četrtletju stalo 450 milijonov dolarjev zaslužka.

ki je ustanovitelj sklada

Medtem ko bi FedEx v naslednjih nekaj mesecih lahko bil v nadaljnjih težavah, bi mu lahko koristili tudi večji dolgoročni trendi, kot je rast na domačem in mednarodnem trgu paketov. Delnice bi lahko bile tudi dobra stava, če ste naklonjeni splošnemu okrevanju gospodarstva, saj ljudje ponavadi kupujejo in prodajajo več in zato pošiljajo več, ko je gospodarstvo močno.Igralni žetoni, zloženi okrog rulete na mizi.

Vir slike: Getty Images.

2. Las Vegas Sands

Zapiranje, povezano s pandemijo, je bilo brutalno za operaterje igralnic, kot je Las Vegas Sands. Toda novica, ki je septembra znižala delnice Las Vegas Sands za 17 %, v veliki meri ni povezana s COVID-19.

Kitajska vlada je 14. septembra objavila 45-dnevno obdobje javnega posvetovanja za pregled obsežnih predlaganih predpisov o igralnicah za enklavo Macao, ki velja za glavno mesto iger na srečo na svetu. Bloomberg Intelligence Macau Gaming Composite, indeks šestih glavnih mestnih operaterjev iger na srečo, je zaradi novic zdrsnil za 23 % – to je njegov najhujši padec v enem dnevu v zgodovini.

Las Vegas Sands je bil še posebej močno prizadet zaradi velike izpostavljenosti Macau. Preostali dve nepremičnini v Las Vegasu je prodal v 6,25 milijarde dolarjev vrednem poslu v začetku tega leta, da bi se osredotočil izključno na Azijo. Macao je predstavljal 66 % prilagojenega EBITDA podjetja za leto 2019, kar izključuje nepremičnine v Las Vegasu. Singapur, ki ima še vedno stroge omejitve potovanj zaradi COVID-19, predstavlja ostalih 34%.

kako ustvariti gospodinjski proračun

Predlagane spremembe v Macau bi lahko imele daljnosežne učinke na upravljavce igralnic. Pravila bi lahko spremenila število in trajanje licenc (znanih kot koncesije), podeljenih operaterjem, ki naj bi potekla junija 2022. Druge predlagane spremembe vključujejo nadzor vladnih regulatorjev nad dnevnim delovanjem igralnic in omejitve pri razdelitvi dividend delničarjem.

Da bo jasno, še ni nič dokončno oblikovano, zato je prezgodaj vedeti, ali bodo predlagane spremembe dejansko začele veljati. Če pa bodo postali zakon, bi lahko ti predpisi bistveno vplivali na delovanje igralnic. Glede na velik delež Las Vegas Sands v regiji se zdi, da so njegove delnice trenutno veliko tveganje.

3. Wynn Resorts

Wynn Resorts, ki upravlja dvema hoteloma in igralnicama v Macau, je prav tako doživel padce delnic, saj so se vlagatelji odzvali na morebitne nove omejitve. Delnice so konec meseca padle za 16,1 %, kar je nekoliko bolje kot Sands Las Vegas.

Nepremičnine Wynn's Macao so v drugem četrtletju 2021 predstavljale skoraj 46 % poslovnih prihodkov, preostanek pa večinoma iz nepremičnin v Las Vegasu (35 %) in Bostonu (17 %). Dejstvo, da nekaj več kot polovica njegovih poslovnih prihodkov izvira iz nepremičnin v ZDA, naredi delnice Wynna nekoliko manj tvegane v primerjavi z Las Vegas Sands. Prihodki od iger na srečo so v ameriških igralnicah narasli veliko hitreje kot v Macau, kjer ostajajo številne omejitve zaradi COVID-19 v veljavi.

Toda Wynnova velika izpostavljenost Macau je še vedno velika stava, zlasti kratkoročno. Če nimate želodca za velika tveganja, je vredno sedeti na ograji, dokler ni več gotovosti o tem, kakšna bo prihodnost igralnic v Macau.

Bi morali kupiti na dipu?

Tudi če kupujete uničene delnice, kot so FedEx, Las Vegas Sands ali Wynn Resorts, to storite le, če imate močno investicijska teza . To pomeni, da bi morali imeti trdno utemeljitev, zakaj je delnica dobra vrednost ali ima močan potencial rasti, in razumeti, kako lahko prinese močne donose za vas kot delničarja.

Vsak od treh najslabših rezultatov S&P 500 v septembru bi lahko predstavljal nakupno priložnost za pravo vrsto vlagatelja, čeprav se zdi, da je FedEx veliko varnejša igra kot Las Vegas Sands in Wynn Resorts. Vsa tri podjetja se bodo v prihodnjih mesecih soočala s precejšnjo negotovostjo, zato vlagajte le, če ste v redu s kratkoročno nestanovitnostjo.^