Vlaganje

Ali je Groupon Stock nakup?

Če pogledamo nazaj, je malo presenečenja, da je bilo lansko leto bedno za platformo za dnevne ponudbe Groupon (NASDAQ:GRPN). Svet je večji del leta 2020 zaprl svoja vrata kot odziv na pandemijo koronavirusa in potrošnike večinoma zadržal doma. Prihodki so se zmanjšali za 36 % v primerjavi z letom dni z 2,22 milijarde dolarjev na 1,42 milijarde dolarjev, kar je podjetje vrnilo v izgubo iz poslovanja.

Dobra novica? Ljudje so utrujeni od zaprtosti. V raziskavi podjetja je Groupon ugotovil, da je 75 % Američanov 'tako #@$% pripravljenih', da ponovno začnejo početi preproste stvari, kot je obisk restavracije ali gledanje filma.

Toda analitiki ne verjamejo, da bo ta pripravljenost spodbudila dvig prihodkov leta 2021. Pravzaprav načrtujejo še 32-odstotni zdrs za vrh podjetja. Toda s cepivi proti COVID-19, ki vsaj držijo pandemijo pod nadzorom, ti isti analitiki pozivajo k rahlemu napredku prodaje v letu 2022, skupaj z ogromnim dvigom končnega rezultata.

fidelity vzajemni skladi brez minimalne naložbe

Na žalost bodo težave, ki so spodkopavale Groupon leta pred začetkom pandemije, še vedno težave, potem ko je pandemija nič drugega kot spomin.

Kažipot, ki kaže na

Vir slike: Getty Images.Krčenje z razlogom

Če gremo naravnost v lov, svet v resnici ne potrebuje Groupona.

Seveda je pri ideji nekaj izjem. Nekatera lokalizirana podjetja bi raje naložila promocijske obveznosti podjetju, kot je Groupon, namesto da bi ugotovila bolj neposredne načine za povezovanje s potrošniki na spletu. In dejavnosti, kot so obiski zdravilišč in koncerti, se še vedno nekoliko prilagajajo modelu dnevnih ponudb. Na splošno pa tako podjetja kot potrošniki zaobidejo Groupon in njegove sovrstnike, namesto da bi se zanašali nanje kot na digitalnega posrednika.

Fiskalna zgodovina podjetja potrjuje to resnico. Leta 2014 je prodaja dosegla najvišjo vrednost nekaj več kot 3 milijarde dolarjev, le nekaj let po zelo razburjeni IPO podjetja. Prihodki so dosegli vrhunec šele leta 2018, vendar so se leta 2019 močno zmanjšali. Seveda je pandemija koronavirusa zagotovo škodila podjetju, a glede na osnovne trende na začetku lanskega leta je bilo leto 2020 morda vseeno razočaranje. .so distribucije zaupanja obdavčene upravičencu

Vir podatkov: Thomson Reuters. Tabela po avtorju. Vse številke so v milijonih dolarjev.

Upoštevajte tudi, da je Groupon imenoval tri različne izvršne direktorje, odkar je ustanovitelj Andrew Mason leta 2013 odstopil. Nasledil ga je Eric Lefkofsky, ki ga je leta 2015 zamenjal Rich Williams. Williamsa je marca lani znižal z mesta, zamenjal pa ga je še vedno začasni izvršni direktor Aaron Cooper. vse med njimi so govorili o potencialu in preobratu (čeprav je bila retorika začasnega šefa Cooperja utišana, zlasti zaradi pandemije). Nobena od njih je bilo dostavljeno po pričakovanjih.

To je subtilen namig, da vodenje morda ni problem. Morda je krivec sam napačen poslovni model.

Bodite previdni pri bikovskih napovedih

Zdi se, da vlagatelji kot celota niso zaskrbljeni zaradi morebitnih pomanjkljivosti v načinu delovanja Groupona, saj so v pričakovanju okrevanja delnic podražili za več kot 400 % glede na najnižjo vrednost lanskega marca. Medtem ko se pričakuje, da bo končna rast v naslednjih nekaj letih slabokrvna, se zdi, da se ti kupci držijo neverjetne projekcije dobička. Trenutna soglasna ocena dobička v višini 3,35 USD na delnico za leto 2023 je skoraj znova dosegla rekordno končno vrednost iz leta 2018, s čimer se je lanski padec popolnoma spremenil.

naj danes kupim na &t zalogi

Vendar jemljite ta pogled z veliko rezervo. Obeti zahtevajo skoraj rekorden dobiček na podlagi tega, kar naj bi bilo tudi blizu najšibkejših prihodkov, odkar je Groupon postal subjekt, s katerim se trguje na javnih trgih.

Kar manjka tem drznim obetom, je jasna razlaga - od analitikov oz podjetje samo – o tem, kako bo Groupon lahko dosegel ta cilj. Pričakovana rast dobička temelji na enormnem znižanju stroškov podjetja za prodano blago in administrativnih stroškov ter precejšnjem zmanjšanju izdatkov za trženje. Toda tako dramatično znižanje teh stroškov lahko še bolj drastično spodkopa sposobnost organizacije za prodajo svojih storitev – in to je že težko prodati.

Vir podatkov: Thomson Reuters. Tabela po avtorju. Vse številke so v milijonih dolarjev.

Bistvo za Groupon

Preveč je neodgovorjenih vprašanj o Grouponovih načrtih, da se preoblikuje v nekaj manjšega, a bolj donosnega. Večina vlagateljev bi se pametno izogibala, dokler ni več jasnosti in močnejših dokazov o preobratu.^