Vlaganje

Ali se velikega pomanjkanja grafične kartice bliža konec?

Ljubitelji iger na srečo se težko dokopali do najnovejših grafičnih procesnih enot (GPU) iz NVIDIA (NASDAQ:NVDA)in Napredne mikro naprave (NASDAQ:AMD)zahvaljujoč velikemu povpraševanju igralcev iger, skalperjev in rudarjev kriptovalut. Poleg tega so motnje dobavne verige, ki jih je povzročila pandemija, prav tako izključile proizvodne linije in še povečale težavo. Posledično so igralci plačevali skozi nos, da bi dobili grafične kartice.

Vendar pa se za ljubitelje iger poraja žarek upanja, saj so se cene grafičnih kartic v zadnjem času začele zniževati. Toda ali to pomeni, da se veliko pomanjkanje grafične kartice bliža koncu? Pa ugotovimo.

Tri grafične kartice, naložene ena na drugo.

Vir slike: Getty Images

Cene grafičnih kartic kažejo znake umika

Tomova strojna oprema Indeks cen GPU, ki sledi cenam grafičnih kartic na podlagi eBay podatki kažejo, da se je dvig cen morda končal. Na primer, cena vodilnega modela NVIDIA RTX 3090 je bila v prvi polovici junija nižja za 4,4 % v primerjavi z enakim obdobjem maja.

Omeniti velja, da je cena RTX 3090 padla, čeprav NVIDIA ni omejila hitrosti razprševanja kartice, zaradi česar je bolj zaželena za rudarje, saj je sposobna rudariti kriptovalute pri hitrejših hitrostih. Pravzaprav RTX 3090 prinaša več kot dvakrat večji dobiček od rudarjenja v primerjavi s prejšnjo generacijo RTX 2080 Ti.najboljše delnice za nakup zdaj pod 20

Medtem imajo RTX 3080, 3070, 3060 Ti in 3060 omejene stopnje razprševanja (in so manj privlačni za rudarjenje) in so zabeležili veliko večje znižanje cen. Cena RTX 3080 je padla za 11,5 %, RTX 3070 je padla za 8,5 %, 3060 Ti pa je bila v prvi polovici junija 12,6 % v primerjavi s prejšnjim mesecem.

Tudi ponudbe AMD so se znižale, čeprav proizvajalec čipov ni omejil rudarskih zmogljivosti svojih kartic. Cene Radeon RX 6800 XT, RX 6800 in RX 6700 XT so se znižale za 6 %, 8,1 % oziroma 5,6 % na mesec.

Slaba stran je, da so cene še vedno precej visoke v primerjavi s ravnmi, ki jih predlaga proizvajalec. RTX 3080 ima maloprodajno ceno (MSRP), ki jo priporoča proizvajalec, 699 dolarjev, vendar je bila njegova tržna cena po podatkih Tom's Hardware skoraj 2000 dolarjev. Cenejši RTX 3060 Ti se prodaja za skoraj 1.240 $, v primerjavi z MSRP 399 $.Torej je še dolga pot, preden grafične kartice postanejo cenovno dostopne - vendar bi lahko nedavni popravek cene pridobil večji zagon.

kaj pomeni kapitalizirati sredstvo

Več popravka cene bi lahko bilo v kartah

Cene grafičnih kartic so padle iz dveh razlogov. Prvič, vodilni na trgu NVIDIA skuša rudarjem zagotoviti povečano ponudbo grafičnih kartic, da ne bi igralci dražja iztrgali s trga. Strokovnjak za grafične kartice je predstavil specializirane procesorje za rudarjenje kriptovalut (CMP), da bi zadovoljili povpraševanje rudarjev, in ti čipi so bili uspešnica.

NVIDIA je v prvem četrtletju prodala CMP v vrednosti 155 milijonov dolarjev. Pričakuje, da bo v tekočem četrtletju prodal teh čipov v vrednosti 400 milijonov dolarjev. Še več, govorice kažejo, da naj bi izdelovalec čipov delal na zmogljivejšem CMP-ju, ki bi lahko presegel RTX 3090, s hitrostjo razprševanja, ki bi lahko bila za tretjino višja od vodilnih GPU-jev. Takšna ponudba bi lahko povečala vrhunsko rast NVIDIA, saj naj bi trg strojne opreme za rudarjenje kriptovalut v naslednjih štirih letih dodal 2,80 milijarde dolarjev prihodkov, poroča TechNavio.

Drugi razlog, zakaj bi se cene grafičnih kartic lahko znižale, je upočasnitev povpraševanja po rudarjenju, ki sprosti več ponudbe za igralce. Po poročilih tretjih oseb bi lahko povpraševanje po grafičnih karticah za rudarjenje kriptovalut na Kitajskem – največji svetovni državi v smislu rudarjenja – upadlo zaradi vladnega zatiranja.

Jon Peddie Research poroča, da so rudarji kriptovalut v prvem četrtletju kupili 700.000 grafičnih kartic, kar predstavlja četrtino vseh prodanih GPU-jev. Tako šibko povpraševanje po rudarjenju bi moralo v idealnem primeru izboljšati ponudbo in pomagati znižati cene GPU. To naj bi se dogajalo na Kitajskem – zastoj rudarjenja je po poročanju povzročil do 45-odstotno znižanje cen grafičnih kartic. Tomova strojna oprema . Kitajski vpliv na globalni rudarski trg bi lahko privedel do nadaljnjega popravka cene GPU, še posebej glede na to, da bi nižji dobički iz rudarjenja lahko prisilili številne rudarje, da svoje kartice naložijo na trg rabljenih izdelkov.

Kaj prinaša vlagateljem?

NVIDIA lahko veliko zmaga z izboljšano ponudbo grafičnih kartic. Podjetje ima ogromno nameščeno bazo uporabnikov, ki še vedno uporabljajo GPU starejše generacije. Manj kot 20 % od 140 milijonov uporabnikov GeForce grafičnih kartic uporablja nove čipe RTX, zato bi izboljšana ponudba povečala pošiljke NVIDIA. Ta skromna stopnja sprejetja RTX na trgu iger na srečo je dobra za NVIDIA igralni posel, ki je v zadnjem četrtletju ustvaril 2,76 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 106-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem lani in predstavlja skoraj 49-odstotni delež celotne prodaje.

Medtem je podjetje NVIDIA OEM (proizvajalec originalne opreme), ki vključuje prihodke od prodaje CMP, prav tako zabeležilo veliko rast, pri čemer so prihodki poskočili za 137 % na 327 milijonov dolarjev. Priložnost na končnem trgu kaže, da bi podjetje OEM lahko v prihodnje ohranilo primerljivo visoko stopnjo rasti, saj ima rudarski trg možnost dodatnega prihodka.

Vse to kaže, da bo NVIDIA verjetno ostala z največjo rastjo, tudi če se cene grafičnih procesorjev znižajo, saj se bodo igralci računalniških iger še naprej trudili za njene kartice serije RTX 30 in dosegli večje količine, ko se bo ponudba izboljšala.^