Vlaganje

Ali zaloge GoPro zapadejo v preobrat?

Mnogi vlagatelji se spominjajo Postani profesionalec (NASDAQ:GPRO)kot propadlo podjetje. To je bila priljubljena delnica okoli svoje prve javne ponudbe (IPO) leta 2014, dosegla je skoraj 100 USD na delnico, nato pa se je v naslednjih petih letih zrušila na skoraj 2 USD. Podjetje je naredilo številne napake, zaradi katerih je cena delnic padla, poslovanje pa stagniralo. Vendar pa se je morda le obrnilo na vogalo, podprto z rastjo njegovega poslovanja in naročniške ponudbe neposredno potrošnikom (DTC).

Vlagatelji so to opazili, saj so se delnice samo v zadnjem letu povečale za več kot 400 %. Tukaj je razlog, zakaj bi se zaloge GoPro morda spremenile.

Moški, ki drži palec navzgor in na glavi nosi kamero GoPro.

Vir slike: Getty Images.





Kaj je šlo narobe

Veliko stvari je šlo narobe z GoPro. V času IPO je poskušal narediti preveč prehitro, hkrati pa je izgubljal tržni delež zaradi vedno večje kakovosti kamer za pametne telefone iz Apple (NASDAQ: AAPL)in Samsung . Začel je medijsko delitev okoli nekaterih velikih ustvarjalcev GoPro (kanal YouTube ima še vedno več kot 10 milijonov naročnikov), vendar je to izginilo in celotna enota je bila ukinjena leta 2016. Zaradi konkurence pametnih telefonov in stagnacije prodaje je vodstvo moralo dosledno nižje cene svojih kamer, kar je še dodatno škodilo dobičkonosnosti GoPro ali njenemu odsotnosti. Nazadnje je vstopil na trge virtualne resničnosti in dronov, ki so bili popolni neuspehi in nikoli niso pridobili nobenega tržnega oprijema.

Na splošno je videti, da je GoPro izgubil fokus in ni imel veliko načrta (ali takšnega, ki bi deloval) po IPO.



Zakaj bi lahko bila prihodnost drugačna

GoPro je v preteklosti naredil veliko napak, vendar to ne pomeni, da bo podjetje v prihodnosti še naprej motilo. V zadnjih nekaj letih je vodstvo poenostavilo poslovanje s strojno opremo/dodatki. Zdaj prodaja le nekaj kamer po vrhunski ceni in dodatke/orodja, ki so zraven njih, kot so nosilci, baterije in etuiji. Ta fokus je uspel, saj je povprečna prodajna cena njegovih kamer v letu 2020 v primerjavi z letom 2019 narasla za 13 %. GoPro prav tako hitro prehaja na prodajni model DTC. V četrtem četrtletju 2020 je 33 % prodaje GoPro prihajalo iz njenega kanala DTC, GoPro.com, v primerjavi s samo 12 % v letu 2019. To naj bi GoPro pomagalo izboljšati svojo dobičkonosnost in vzpostaviti bolj neposreden odnos s svojimi strankami.

Čeprav so vse te stvari lepe, je najpomembnejši del prihodnosti GoPro njegova naročniška storitev, ki se primerno imenuje naročnina GoPro. Storitev 50 USD na leto ponuja neomejeno shranjevanje v oblaku, popuste na GoPro.com, brezplačne zamenjave fotoaparata in dostop do nove aplikacije za urejanje, imenovane Quik (potrošniki se lahko tudi sami naročijo na Quik za 10 USD na leto). Konec leta 2020 je imel GoPro 761.000 naročnikov, kar je precej več kot pred enim letom 311.000.

Finančne razmere podjetja kot celote so v letu 2020 trpele zaradi zmanjšanja povpraševanja po kamerah zaradi pandemije (če ste cel dan obtičali doma, ni veliko za posneti). Vendar, če menite, da so povprečna prodajna cena, delež prihodkov DTC in naročnine rasli, je GoPro 2020 videti veliko bolje, kot kažejo naslovne številke.



Vrednotenje

S tržno kapitalizacijo 1,85 milijarde dolarjev GoPro trguje pri a razmerje med ceno in prodajo (P/S) severno od 2. Še vedno ni dobičkonosna, zato ga ni mogoče ovrednotiti na podlagi razmerja med ceno in dobičkom (P/E). Če pa pogledate ekonomiko enote naročnine GoPro, so stvari videti veliko bolj rožnate. Po mnenju vodstva na vsak milijon naročnikov, ki jih GoPro dobi, to pomeni 50 milijonov dolarjev prihodka s 50-odstotno maržo iz poslovanja (torej 25 milijonov dolarjev dobička iz poslovanja). Če lahko pridobi le nekaj milijonov naročnikov (to je že skoraj 1 milijon), bi to ustvarilo velik zagon za delnico in ustvarilo trajen, ponavljajoč se tok prihodkov, iz katerega bi GoPro gradila. In to je znižanje tradicionalnega poslovanja s strojno opremo GoPro, ki še vedno predstavlja večino njegove prodaje, čeprav z nižjo operativno maržo.

Na splošno je videti, da je posel GoPro v veliko boljši formi kot pred nekaj leti. Vlagatelji naj bodo še vedno previdni, saj mora podjetje dokazati, da obstaja dovolj velik trg za svojo novo naročniško ponudbo. Toda če je GoPro uspešen pri gradnji svojega novega ekosistema strojne/programske opreme, hkrati pa preide na model DTC, se lahko ozremo nazaj in mislimo, da je bila tržna kapitalizacija v vrednosti 1,85 milijarde dolarjev absolutna kupčija za dolgoročne vlagatelje.



^