Vlaganje

Je zaloga GlaxoSmithKline nakupa?

GlaxoSmithKline (NYSE:GSK)ni bila prizanesena tržna razprodaja, ki jo je povzročila pandemija COVID-19. Do danes so se delnice družbe znižale za 19 %, zdravstveni gigant pa se trenutno giblje blizu najnižje vrednosti v petih letih. Poleg tega GlaxoSmithKline trguje s samo 12,4-kratnikom prihodnjih dobičkov, razmerje med ceno in rastjo dobička (PEG) podjetja pa je le 0,5. Ali bi morali vlagatelji glede na te privlačne meritve vrednotenja razmisliti o nakupu delnic farmacevtske družbe s sedežem v Londonu?

Raznovrstno poslovanje družbe GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline večino svojih prihodkov ustvari s svojimi biofarmaki. Vendar pa ta segment v zadnjem času ni bil posebej uspešen. V četrtem četrtletju je farmacevtska prodaja podjetja znašala 4,6 milijarde funtov, kar je 5 % manj kot v enakem lanskem obdobju. To zmanjšanje je bilo zato, ker je več izdelkov GlaxoSmithKline izgubilo paro; na primer zdravilo za HIV Tivicay je zabeležilo četrtletno prodajo v višini 426 milijonov funtov, kar je 6 % manj kot v enakem lanskem obdobju, drugo zdravilo proti virusu HIV, Triumeq, pa je prodalo 638 milijonov funtov, kar je 8 %.

izračun stopnje rasti realnega BDP
Dolarski bankovci, ki tvorijo vprašaj.

Vir slike: Getty Images.

Tudi prodaja Breo Ellipta - ki zdravi simptome astme in preprečuje napade astme - je v četrtem četrtletju znašala 269 milijonov funtov, kar je 19 % manj v primerjavi z obdobjem pred letom dni. GlaxoSmithKline pričakuje, da bodo drugi izdelki pomagali pri prodaji iz njegove biofarmatike, za katero pričakuje, da se bo povečala v prihodnjih četrtletjih. Podjetje ima trenutno v razvoju 39 izdelkov, ki iščejo nove (ali dodatne) indikacije.

Na primer, februarja je ameriška uprava za hrano in zdravila sprejela GlaxoSmithKline-ovo dodatno prijavo za novo zdravilo za Zejulo kot zdravljenje za obliko napredovalega raka jajčnikov. Zejula je že odobrena za več vrst raka, GlaxoSmithKline pa načrtuje razširitev naslovnega trga Zejule, tako da jo predloži v pregled kot zdravljenje raka pljuč in dojk. Skratka, podjetje ima za Zejulo velike načrte.Poleg tega se lahko GlaxoSmithKline zanese na svoja dva druga segmenta, da ohrani svojo prodajo. V četrtem četrtletju je podjetje s cepivi zabeležilo prodajo v višini 1,7 milijarde funtov, kar je 18-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani, medtem ko je njegova dejavnost zdravstvenega varstva potrošnikov poročala o prodaji v višini 2,8 milijarde funtov, kar je 35 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zahvaljujoč uspešnosti teh dveh podjetij je GlaxoSmithKline v četrtem četrtletju zabeležil skupno prodajo v višini 8,9 milijarde funtov, kar je 8 % več kot lani.

V segmentu cepiv družbe GlaxoSmithKline je cepivo proti skodle prodalo 532 milijonov funtov, kar je več kot podvojilo svojo prodajo v primerjavi s četrtim četrtletjem 2018. Medtem je GlaxoSmithKline cepivo proti meningitisu zabeležilo prodajo v višini 8 milijonov % franšize v letu 2018. porast. Podjetje ima trenutno v pripravi 15 cepiv in ta segment bo verjetno še naprej spodbujal rast prodaje GlaxoSmithKline.

Gre skozi prehod

GlaxoSmithKline je v postopku razdelitve v dve ločeni podjetji, od katerih bo eno GSK Consumer Healthcare, skupno podjetje GlaxoSmithKline, ustanovljeno z Pfizer (NYSE: PFE)v transakciji, ki je bila zaključena avgusta lani; GlaxoSmithKline ima 68-odstotni delež v GSK Consumer Healthcare. GlaxoSmithKline bo ustvaril tudi subjekt, osredotočen na biofarmake, imenovan New GSK. Družba pričakuje, da bo ta poteza zmanjšala svoje stroške, izboljšala svoje marže in na koncu izboljšala končni rezultat.koliko stane letna vozovnica za Disneyland

Veselim se

GlaxoSmithKline bo v naslednjih nekaj četrtletjih verjetno zabeležil skromno rast prihodkov, družba pa pričakuje, da se bo njen prilagojeni dobiček na delnico (EPS) za proračunsko leto 2020 nekoliko zmanjšal, tudi brez upoštevanja možnega vpliva pandemije COVID-19. Tudi delnice podjetja lahko kratkoročno doživijo veliko nestanovitnost zaradi stalnega izbruha in lastnih notranjih sprememb. Iz teh razlogov menim, da bi bilo vlagateljem bolje, da se izogibajo velikemu zdravstvenemu varstvu, vsaj dokler se njegova preobrazba v celoti ne oblikuje.^