Vlaganje

Ali je Foxconn zanesljiv partner za podjetje Lordstown Motors, ki je v težavah?

Zdaj ta težavni proizvajalec električnih vozil Lordstown Motors (NASDAQ:VOZNJA) je prodalvečino svoje tovarne v Lordstownuv Ohiu to Tajvanski proizvajalec elektronike Foxconn (OTC:FXCNF), vprašanjenastaneali je Foxconn uspešen partner za proizvajalce električnih vozilstrategijo.

koliko bo zalog coinbase

Konec koncev je Foxconn leta 2018 predhodno načrtoval 10 milijard dolarjev vreden objekt v Mount Pleasantu v Wisconsinu. Tri leta pozneje tovarna ni bila zgrajena in lokacija večinoma miruje.Vlagatelji se morda sprašujejo, ali se bo enako zgodilo z tovarno Lordstown Complex, vendar obstajajo vsaj nekateri znaki, da bo izid tukaj bolj pozitiven.

Posel Lordstown Complex

Potem ko je skoraj zmanjkalo denarja, medtem ko je poskušal svoj električni tovornjak Endurance spraviti v proizvodnjo, je Lordstown Motors pred kratkimzačeli pripravljati prodati večino svoje ogromne tovarne Foxconnu za 230 milijonov dolarjev. Lordstown je prvotno pridobil montažno tovarno od General Motors leta 2019 z uporabo posojila v višini 40 milijonov dolarjev, ki ga je zagotovil GM.

Lordstown, privezan za denar,želi prodativse razen zasvojo linijo za sestavljanje motorja pesta in linijo za proizvodnjo baterij. Foxconn pa bo plačal 230 milijonov dolarjev, pridobil 1,5 milijona delnic Lordstown Motors in sodeloval s proizvajalcem električnih vozil, da bi dejansko izdelal svoje pickupe Endurance, skupaj s prihodnjimi modeli. Partnerja še nista uradno sklenila pogodbe, vendar imata načelni nezavezujoč dogovor in zdi se, da napredujeta z načrtom.

Poslovneži se rokujejo v konferenčni sobi.

Vir slike: Getty Images.Načrt, kot je opisan, ima vsaj majhno možnost, da obrne upadajoče bogastvo Lordstown Motors in dejansko spravi tovornjake Endurance s tekočega traku. Toda Foxconnova očitna opustitev svojega velikega projekta Mount Pleasant pred nekaj leti sproža še eno vprašanje: tudi če je načrt izvedljiv, ali je Foxconn dovolj zanesljiv, da ga izvede, ali je Lordstown izbral nezanesljivega partnerja?

Kaj se je zgodilo v Mount Pleasantu

Da bi razumeli, kaj se dogaja s kompleksom Lordstown, je treba najprej pogledati, kaj je Foxconn naredil glede svoje prejšnje tovarne, da bi ugotovili, ali obstajajo vzporednice med obema.Leta 2018 je Foxconn objavil, da namerava zgraditi tovarno LCD zaslonov v vrednosti 10 milijard dolarjev v Mount Pleasantu. Vlada zvezne države Wisconsin je kot spodbudo ponudila 4 milijarde dolarjev davčnih olajšav, ko je Foxconn povedal, da bo spletno mesto zaposlilo približno 13.000 delavcev.

Vaški odbor Mount Pleasant je razglasil 2.800 hektarjev za opustošeno, da bi omogočilz buldožerjiprebivališčSpodajeminentna domena,medtemvlada okrožja Racine je porabila približno 400 milijonov dolarjev za pripravo območja štirih kvadratnih kilometrov za predvideni kompleks.države brez davka na kapitalski dobiček 2020

Na koncu pa je Foxconn na koncu zgradil precej manjši objekt, ki trenutno stoji prazen, razen za uporabo kot skladišče. Od 10 milijard dolarjev, ki jih je podjetje prvotno namenilo naložbam v spletno stran, je dejansko porabilo približno 300 milijonov dolarjev. 13.000 delovnih mest se ni uresničilo.

Medtem ko so nekateri komentatorji namigovali, da je bil projekt s strani Foxconna zloraba, podjetje ni prejelo milijard davkoplačevalskega denarja, kot nekateri ljudje očitno verjamejo. Ugodnosti, ki jih je moral dobiti, so bile davčne olajšave za dejansko poslovanje, olajšave, ki jih ni prejel zaradi pomanjkanja dejanske dejavnosti na lokaciji.

Pravzaprav je povsem možno, da Foxconnova uporaba spletnega mesta Mount Pleasant ni bila trajno končana, le odložena, dokler se ne pojavi primerno donosna uporaba.Aktivacija objektamorda kmalu, pri čemer Foxconn to navaja potencialno načrtuje izgradnjo projekta PEAR (za osebno električno avtomobilsko revolucijo) z drugim EV partnerjem, ribič (NYSE:FSR), v Wisconsinu.

To bi lahko bilo dobro tudi za prihodnost Lordstown Complexa: kaže, da Foxconn ni le ohlapen top, ki naključno kupuje nepremičnine in jih nato opusti, temveč pragmatično podjetje, sposobno dolgoročnega načrtovanja, ki pridobi proizvodna mesta z resnična odločenost, da jih prej ali slej uporabimo.

Bo Foxconn prišel do Lordstown Motors?

Čeprav je bil projekt Mount Pleasant fiasko za politike, ki so ga takrat podprli, to ne kaže na nobeno nezanesljivost s strani Foxconna. Zdi se, da je ta poteza trdoglava in preudarna, potencialno koristna lastnost za partnerja Lordstown Motors.

Po drugi strani bi se ta preudarnost lahko izkazala za dvorezen meč, odvisno od tega, kako se bo Lordstown Motors pogajal o svojem partnerstvu. Vlagatelji bi morali biti pozorni na točne pogoje v morebitni pogodbi, če se zavezništvo nadaljuje. Če bo končni dogovor preveč nagnjen v korist Foxconna (na primer s prenosom lastništva nad pickupom Endurance na tajvansko podjetje), potem posel verjetno ne bo povzročil obnovitve premoženja Lordstowna.

najboljša podjetja za vlaganje zdaj

Foxconn je za to navedel očitno trdne razlogeKompleks Lordstownnakup v izjavi 30. septembra, ki pravi: 'Obstoječe avtomobilske proizvodne zmogljivosti, infrastruktura, zaposleni in lokacija v Ohiu z robustnimi viri dobavne verige bodo Foxconnu omogočili hitrost na trgu, ki bo zadovoljil potrebe naših strank po proizvodnji do konca leta 2023.' Nakup tovarne na ključ za 230 milijonov dolarjev namesto nadaljevanja razvoja 10 milijard dolarjev vrednega objekta v Wisconsinu je videti kot pametna poteza Foxconna in bo verjetno vozila Lordstown Motors v proizvodnjo hitreje, če bodo sploh kdaj izdelana.

Odločitev Lordstowna, da sklene posel s Foxconnom, je v danih okoliščinah potencialno pozitivna izbira, četudi precej obupana. Priliv denarja, plus zavezništvo s podjetjem z globokimi žepi in vsaj nekaj proizvodnih izkušenj (tudi če je na zelo drugem trgu)bi se lahko izkazala za bikovska gibanja za to težko podjetje med delnicami EV.

Po drugi strani pa, če je končni dogovor preveč neenakopraven in daje Foxconnu preveliko prednost, bi lahko bilo za Lordstown Motors pogubno kljub 11. urnemu prizadevanju slednjega, da se reši pred bankrotom. Na tej točki situacija še ni brezizhodna in zdi se, da jo je vredno opazovati – čeprav previdno.^