Vlaganje

Ali je zaloga FedExa nakup?

Potem ko je decembra presegel mejo 300 dolarjev na delnico in dosegel nov rekord vseh časov, so delnice zalog paketov FedEx (NYSE: FDX)je težko začelo leto 2021. Toda močno poročilo za tretje fiskalno četrtletje (Q3 FY21), ki mu je sledilo United Parcel Services '(NYSE: UPS) velik utrip 27. aprila so delnice FedExa znova potrkale na vrata tiste cene 300 $.

Delnice FedExa so se potrojile v primerjavi z najnižjo vrednostjo COVID-19 marca 2020. Ali je več prostora za delovanje ali je FedEx prehitel?

Vir slike: FedEx Corporation.

Od psa do drage

Zdaj se zdi kot daleč spomin, vendar ni bilo dolgo nazaj, ko FedEx preprosto ni mogel ujeti odmora. Po vrhuncu na začetku leta 2018 je FedEx utrpel neusmiljen dvoletni upad, medtem ko je S&P 500 , širši industrijski sektor in konkurenčni UPS so zabeležili dobiček.

Tabela ravni celotnega donosa FDXRaven celotnega donosa FDX podatke avtorja YCharts

FedEx je močno prizadela trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko leta 2018. Kitajska je ključni trg za FedEx. In tako kot druga ameriška podjetja (npr Starbucks ), FedExov globalni ugled je postal približek za geopolitične napetosti. Ker je bilo poslovanje v težavah, je FedEx junija 2019 objavil, da toži ameriško ministrstvo za trgovino.

Med obdobjem, ki se je končalo 28. februarja 2018, in obdobjem, ki se je končalo 30. novembra 2019, je FedExov zaslužek razočaral Wall Street. Njene delnice so se znižale dan po osmih četrtletjih zapored in so trikrat padle za več kot 10 %. Skratka, FedEx preprosto ni opravljal storitev v okolju, v katerem so bila druga podjetja.Preobrat

Leta 2020 je FedEx obrnil scenarij. To je bila ena redkih industrijskih delnic uspel v času recesije ko je toliko drugih podjetij objavilo svoje najslabše rezultate v več kot desetletju. Zgodba se je začela z ljudmi, ki so obtičali doma in naročali več paketov na spletu, kar je okrepilo prihodke FedExa v zemeljskem segmentu, da bi nadomestilo šibkost pri ekspresnem in tovornem prometu.

UPS je imel podobne rezultate. Njegov segment poslovanja za potrošnike (B2C) je izravnal upad poslovanja med podjetji (B2B). Vendar pa je pravo presenečenje prišlo, ko se je svetovno gospodarstvo začelo obnavljati hitreje kot ameriško, kar je sledilo nadaljnja moč na tleh FedEx skupaj z odbitkom ekspresnega in tovornega prometa – kar je pripomoglo k dobičkonosnosti FedExa.

Tabela prihodkov FDX (četrtletna).

FDX prihodek (četrtletno) podatke avtorja YCharts

Z izkoriščanjem novih zemeljskih operacij, ki potekajo sedem dni v tednu, je FedEx v prazničnem času lahko zagotovil rekordne količine, kar je decembra doseglo rekordno visoke prihodke in dobiček iz poslovanja. FedEx express je utrpel 340 milijonov dolarjev udarca zaradi stroškov februarske zimske zamrznitve, brez katerih bi družba dejala, da bi dosegla rekordni dobiček iz poslovanja za četrtletje.

Dobičkonosnost in vrednotenje

FedExovo tovorno poslovanje in njegovo kopensko poslovanje z visoko maržo, ki ga vodi e-trgovina, zagotavljata dobičkonosnost, ki jo FedEx potrebuje za povečanje porabe. V devetih mesecih, ki se je končalo 28. februarja 2021, sta tovorni in zemeljski promet dosegli operativne marže v višini 11,5 % oziroma 9,3 % v primerjavi s 6,7 % za ekspres. Kot je bilo pričakovano, se je operativna marža FedExa zmanjšala, saj je odvisna od večjih količin in nižjih marž. Njegova operativna marža je zdaj nekaj nad 6%, kar je v primerjavi z UPS precej nižje.

Tabela operativne marže FDX (TTM).

FDX operativna marža (TTM) podatke avtorja YCharts

koliko naj imam prihrankov

FedEx pričakuje, da bo poslovno leto zaključil s prilagojenim dobičkom med 17,60 in 18,20 dolarja na delnico in kapitalsko porabo v višini 5,7 milijarde dolarjev, kar je nekoliko manj kot 5,9 milijarde dolarjev za poslovno leto 2020. Če bo dosegel ta cilj, bo imel FedEx prilagojeno razmerje med ceno in dobičkom (P/E) okoli 16, kar je impresivno glede na to, kako se je delnica povzpela.

Dajanje prednosti bilanci stanja

FedEx je v odličnem položaju, da izkoristi gospodarsko rast in dolgotrajno porast e-trgovine . Pričakuje, da se bodo operativne marže v prihodnjih mesecih povečale, kar bi moralo dodatno prispevati k dobičkonosnosti.

Lepo je videti, da je FedEx začel odplačevati svoj dolg, ki je v začetku leta 2020 dosegel najvišjo vrednost v zgodovini. Rezultati FedExa kažejo, da je svoj dolg učinkovito razporedil, vendar bo imel koristi od zmanjševanja finančnega vzvoda v prihodnje. Uprava je v zadnjem razpisu o zaslužku nakazala namero za okrepitev bilance stanja z uporabo presežnega prostega denarnega toka (FCF) za refinanciranje in odplačilo dolga.

Sodba

Glede na smer rasti FedExa, presenetljivo razumno vrednotenje in izboljšanje finančnega položaja se zdijo delnice v tem trenutku razumen nakup. Vendar se zdi, da ima UPS rahlo prednost pred FedExom glede na njegovo vrhunsko donosnost, metodično uvedba e-trgovine ter stabilne in rastoče dividende. To je zelo težko in vlagatelji se bodo verjetno dobro spopadli s katero koli zalogo prevoza.^