Vlaganje

Ali je Etsy Stock nakup?

Etsy 's(NASDAQ:ETSY)Cena delnice je padla, potem ko je družba za e-trgovino v sredo, 4. avgusta, objavila svoj dobiček v drugem četrtletju. Prehitela je najvišje in končne ocene Wall Streeta, vendar so bile njene smernice pomanjkljive.

Prihodki Etsyja so se medletno povečali za 23 % na 528,9 milijona dolarjev, kar je za 3,2 milijona več kot ocene. Njen čisti dobiček je narasel za 2 % na 98,3 milijona dolarjev ali 0,68 dolarja na delnico in popravil pričakovanja za štiri cente.

Toda za tretje četrtletje Etsy pričakuje, da se bodo njegovi prihodki medletno povečali za le 11-16 odstotkov, v primerjavi s soglasno napovedjo za 17-odstotno rast. Ta mehkejša od pričakovanih smernic je potopila delnico - toda ali so se vlagatelji pretiravali in odprli priložnost za nakup dolgoročnim vlagateljem?

Družina kupuje darila na spletu.

Vir slike: Getty Images.

Je bila Etsyjeva upočasnitev tako presenetljiva?

Rast Etsyja se je v letu 2020 znatno pospešila iz treh razlogov: pandemija COVID-19 je pritegnila več ljudi k nakupovanju po spletu, sprožila je živahno prodajo ročno izdelanih obraznih mask in prignala več glasbenikov na Reverb, spletno tržnico glasbenih instrumentov, ki jo je pridobil pred dvema letoma. .Rast (YOY)

2. četrtletje 2020

3. četrtletje 20204. četrtletje 2020

1. četrtletje 2021

2. četrtletje 2021

Aktivni prodajalci

34,6 %

kako deluje klicna opcija

42 %

61,7 %

67,1 %

66,7 %

Aktivni kupci

41 %

55,4 %

76,7 %

88,9 %

50,1 %

GMS

145,6 %

119,4 %

117,7 %

132,3 %

13,1 %

Prihodki

136,7 %

128,1 %

128,7 %

141,5 %

23,4 %

Vir: Etsy. GMS = bruto prodaja blaga. YOY = leto v leto.

Zato je bilo Etsyju usojeno soočiti s težkimi primerjavami iz leta v leto pri prodajalcih, kupcih, bruto prodaji blaga (GMS) in prihodkih, saj se je znova odprlo več podjetij, so bile odpravljene omejitve COVID-19 in ljudje so kupovali manj obraznih mask.

Da bi se pripravil na to upočasnitev, se je Etsy strinjal, da bo junija kupil modno tržnico Depop s sedežem v Združenem kraljestvu in brazilsko obrtno tržnico Elo7. Etsy pričakuje, da bo oba posla sklenil v tretjem četrtletju 2021. Ti dve prevzemi bi morali okrepiti Etsyjev mednarodni GMS, ki je v drugem četrtletju že predstavljal 41 % njegove celotne GMS. To je 32 % več kot v enakem četrtletju prejšnjega leta.

Kaj je naslednje za Etsy?

Vodstvo Etsyja pričakuje, da se bo GMS podjetja v tretjem četrtletju povečal za približno 12,5 % na letni ravni, vendar je opozoril, da bi samostojno poslovanje Etsyja ustvarilo samo »srednjo enomestno« rast GMS. Toda če izvzamemo prodajo mask za obraz iz obeh obdobij, pričakuje, da se bo Etsyjev samostojni GMS povečal do 'sredine najstniških let'.

Ta napoved kaže, da so maske za obraz med pandemijo povečale GMS Etsyja, vendar ga ta začasni skok prisili, da vedno znova zagotavlja meritve »brez maske«, ki odražajo rast njegovega osnovnega poslovanja.

Brez mask je Etsyjev samostojni GMS v drugem četrtletju narasel za 31 %, kar je veliko bolje od 14,2 % samostojne rasti, o kateri je dejansko poročal. To veliko vrzel je povzročilo upadanje prodaje mask za obraz, ki so v drugem četrtletju predstavljale le 1,4 % Etsyjevega samostojnega GMS.

Etsy se bo v naslednjih nekaj četrtletjih soočil z neurejenimi primerjavami med letom. Ampak kot Amazon (NASDAQ:AMZN), ki pred kratkim povedal vlagateljem da se osredotoči na dvoletni CAGR namesto na nestanovitno kratkoročno rast, je finančna direktorica Etsyja Rachel Glaser med konferenčnim klicem povedala vlagateljem, da je Etsyjeva „nemaska ​​GMS rast na dvoletni osnovi ostala dokaj stabilna glede na zadnje četrtletje in zgodovinska trendna linija.'

Glaser je poudaril, da je Etsyjeva samostojna tržnica aprila, maja in junija na dvoletni osnovi ustvarila trimestno odstotno rast - vendar je priznal, da je 'prišlo do stalnega upočasnjevanja, ko se je svet znova odprl.'

Osredotočanje na pridobitve, oglase in rast v tujini

Analitiki pričakujejo, da se bodo prihodki Etsyja letos povečali za 33 %, nato pa prihodnje leto za 20 %, saj se njegovo poslovanje normalizira na trgu po pandemiji. Pričakujejo, da se bo njegov zaslužek letos povečal za 16 %, prihodnje leto pa za 22 %.

Te napovedi bi morali jemati z rezervo, saj pandemije še ni konec in Etsy bi lahko še vedno pridobil več marž. Etsyjeve nedavne naložbe in prevzemi so ga že zmanjšale prilagojeni EBITDA marža medletno s 35 % na 26 % v drugem četrtletju – in pričakuje, da se bo ta številka v tretjem četrtletju znižala na „približno 25 %.

Etsy bi lahko pridobil tudi druge platforme z nižjimi stopnjami prevzema (odstotek vsake prodaje, ki jo obdrži kot prihodek) kot njegov osrednji trg za širitev v tujino. Že pričakuje, da bosta Depop in Elo7 v tretjem četrtletju nekoliko zmanjšala svojo konsolidirano stopnjo prevzema, odkup drugih trgov z nižjimi stopnjami prevzema pa bi lahko zmanjšal njene dolgoročne marže.

Vendar pa lahko Etsy še vedno razširi svoje poslovanje z oglasi Etsy – kar prodajalcem omogoča objavljanje oglasov na Etsy in abeceda Google Nakupovanje – za izravnavo tega pritiska z višjimi prihodki od oglasov. Etsyjevi konsolidirani prihodki od oglaševanja, ki vključujejo Etsy Ads in Reverb's Bump, so v drugem četrtletju narasli za 44 % medletno, vendar so se še vedno upočasnili s 93 % rasti v prvem četrtletju 2021.

Bi morali kupiti delnice Etsyja?

Dolgoročne možnosti Etsyja so še vedno videti svetle, vendar so njegove delnice morale oddahniti, potem ko se je cena v zadnjih 12 mesecih dvignila za več kot 50 %. Etsy je že pred svojim poročilom o zaslužku trgoval z več kot 50-kratnim prihodnjim zaslužkom, zato ni presenetljivo, da so njegove mehkejše od pričakovanih smernic zadele delnice.

Delnice Etsyja bi lahko ostale nestanovitne, saj se soočajo s težkimi primerjavami iz leta v leto, vendar verjamem, da je delnica še vedno vredna nakupa. Na spletnem obrtniškem trgu uživa prednost prvega, ima veliko vzdržljivosti proti Amazonu in s pametnimi pridobitvami širi svoj e-trgovinski ekosistem.^